https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Na območju Gornje Radgone primanjkuje rejnikov

Gornja Radgona, 25.02.2013 ob 11:00  

Na področju, ki ga pokriva CSD Gornja Radgona ugotavljajo, da primanjkuje rejniških družin. To pomeni, da nimajo proste in primerne rejniške družine, v katero bi lahko namestili otroka, ki bi to potreboval.

Biti rejnik pomeni imeti veliko srce, veliko potrpljenja in odgovornosti. Rejnik je oseba, ki je pripravljena dati svojo ljubezen nekomu, ki le-te pri ljudeh, ki bi mu jo morali dati, ni prejel. Rejencu morajo pomagati pri prilagajanju na novo okolje, ga vzgajati, negovati, mu nuditi primerno nastanitev, hrano, obleko, šolske potrebščine itd. ter skrbeti, da ima rejenec pravilen odnos do učenja in dela.

»V rejništvu je nameščenih 23 otrok. Od teh je 14 otrok v rejniških družinah na območju UE Gornja Radgona, 9 otrok pa je nameščenih v rejniških družinah, ki živijo na drugih območjih,« je povedala Carmen Šeruga, direktorica Centra za socialno delo Gornja Radgona.

K sodelovanju zato prijazno pozivajo družine, ki bi želele izvajati rejniško dejavnost. Rejniške družine, ki jih pokriva njihov center so namreč trenutno zapolnjene in ne morejo sprejeti več otrok, zato se v primerih potrebe po namestitvi otroka v rejniško družino obračajo na druge centre v drugih okoljih. Dosedanje izkušnje namestitev v rejniško družino za območje CSD Gornja Radgona kažejo potrebe za rejništvo za povprečno tri otroke na leto.

Bodoči rejniki morajo izpolnjevati določene pogoje

Osnovne pogoje za pridobitev dovoljenja za izvajanje rejniške dejavnosti določa Zakon o izvajanju rejniške dejavnosti (v nadaljevanju ZIRD). Bodoči rejnik mora, po slednjem, imeti stalno bivališče v R Sloveniji, zaključeno vsaj poklicno oziroma strokovno izobrazbo in mora biti polnoleten.

Rejnik ne more biti oseba, ki ji je odvzeta roditeljska pravica ali ki živi skupaj z osebo, ki ji je bila odvzeta roditeljska pravica.  Prav tako ne more biti rejnik oseba, ki ji je odvzeta opravilna sposobnost ali oseba, ki je bila pravnomočno obsojena zaradi naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti ali zaradi kaznivega dejanja zoper življenje in telo ter kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost, za katerega se storilec preganja na predlog. Enako velja za  osebo, ki živi z osebo, ki je bila obsojena za zgoraj navedena kazniva dejanja.

Otrokov sorodnik lahko izvaja rejniško dejavnost, če center otroka glede na okoliščine posameznega primera ugotovi, da je to v otrokovo korist.

Kakšen je postopek?

Vsak, ki želi izvajati rejniško dejavnost, vloži vlogo (ki jo pridobi na pristojnem centru za socialno delo) za pridobitev dovoljenja za izvajanje rejniške dejavnosti z ustreznimi dokazili na krajevno pristojni center za socialno delo – glede na naslov stalnega bivališča.

Center rejnika po prejemu vloge ugotovi ali kandidat izpolnjuje vse zgoraj navedene pogoje oziroma ni nobenih zadržkov. Zatem izdela oceno primernosti kandidata in njegove družine, s katero preveri motive kandidata za odločitev za izvajanje rejniške dejavnosti, ugotovi primernost bivalnih pogojev celotne družine - posebej pa prostorov in opreme namenjene otroku oziroma otrokom. Pri pripravi ocene pa upošteva tudi morebitna potrdila ali mnenja oziroma priporočila drugih institucij.

Za opravljanje rejništva je potrebno uposabljanje

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve vsako leto razpiše potrebno število rejniških družin. Center rejnika pošlje vloge in ocene za posamezne kandidate, ki želijo izvajati rejniško dejavnost, do roka, ki ga vsako leto določi ministrstvo.

Potem, ko zakonsko določena Komisija za izbor kandidatov za izvajanje rejniške dejavnosti izbere potrebno število kandidatov, jih napoti na usposabljanje za izvajanje rejništva. Usposabljanja trajajo 10-12 ur (dvakrat po en dan) in pomenijo »piko na i« celotnemu postopku.

Na podlagi uspešno zaključenega usposabljanja nato ministrstvo izda kandidatom dovoljenje za izvajanje rejniške dejavnosti in jih vpiše v evidenco dovoljenj. Vsebino, izvajalca in trajanje usposabljanja predpiše minister. Na podlagi v celoti zaključenega usposabljanja ministrstvo izda kandidatom dovoljenja za izvajanje rejniške dejavnosti in jih vpiše v evidenco izdanih dovoljenj.

Rejniška dejavnost se pod določenimi pogoji lahko opravlja kot poklic

Po noveli Zakona o izvajanju rejniške dejavnosti lahko ministrstvo izjemoma izda dovoljenje osebi, ki ni kandidirala za izvajanje rejniške dejavnosti po določbah zakona in ni otrokov sorodnik, če je otroku zaradi njegovih potreb le s tovrstno obliko rejništva mogoče zagotoviti varstvo in vzgojo v največjo otrokovo korist.

Rejnik je za posameznega otroka upravičen do mesečne rejnine, ki zajema oskrbnino in plačilo dela (okoli 500 eur rejnine za enega otroka oziroma okoli 1500 eur za tri otroke, kolikor je normativ za izvajanje poklicnega rejništva). Če rejnik izvaja rejniško dejavnost kot poklic, mu Republika Slovenija zagotavlja plačilo prispevkov za socialno varnost.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.02.2013 ob 11:10 PIZDUN gost

      naj se socialni malo vpraša zakaj, ker otroka dajo rejnikom, ki ga odvzamejo staršem nato pa hočejo čimveč stikov z staršami po moje če so otroka vzeli starš ni sposoben skrbet za njega, ne pa da boge otroke rivajo za nesposobnomi starši, rejnik se trudi z otroci csd pa dela kako,.........

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.02.2013 ob 13:09 gost gost

      Če je otrok odvzet ne pomeni, da ne sme imeti stikov s starši. Morajo pa se izvrševati tako, da otroku ne škodijo, to je ponavadi ob prisotnosti iz. pod nadzorom tretje osebe. Če pa stiki škodijo otroku pa se seveda lahko prepovejo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.02.2013 ob 13:15 bič božji gost

      Problem, da primanjkuje rejnikov je v tem, da je čedalje manj kmetij, kjer bi potrebovali otroško delovno silo. Na žalost se ta tema NIKOLI ni pojavila v medijih. Med ljudmi pa je dobro poznana. Spoštujem ljudi, ki vzamejo otroke v rejo in za nje lepo skrbijo. Na žalost pa obstajajo tudi taki, ki si ne zaslužijo imena rejniki. Poznam kar nekaj sedaj že odraslih oseb, ki so mi pripovedovali žalostne zgodbe iz otroštva, ko so bili v rejništvu. Vsi med njimi so živeli pri kmetih. Bili so delovna sila. Izkoriščani do maksimuma. Večkrat lačni in brez vsake pravice. Povedali so mi, da je CSD VEDNO verjel samo njihovim rejnikom. Rejencem nikoli. Ker so rejniki tudi dobro zaslužili, so imeli zelo prijateljski odnos z določenimi osebami iz CSD. Po vsem, kar sem slišal sem ugotovil, da je šlo za dober biznis. Še enkrat poudarjam, vsa pohvala tistim dobrim in poštenim. Vmes so pa na žalost bili tudi zelo slabi. Kaj takega CSD NE BI SMEL DOPUSTITI ! Ko sem prizadetim rekel, da bi se zgodbe povedale za javnost, so mi vsi po vrsti rekli, da se zelo bojijo. Sedaj so srečni, da so odrasli in je to vse za njimi. Pozabili pa ne bodo nikoli in tudi posledice bodo ostale.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.02.2013 ob 23:21 lol gost

      Poleg vsega pa rejenec ima starše kateri so ponavadi drogeraši, alkoholičari ali podobno in nastanejo precejšnje težave ko se pojavljajo pred tabo, v mestu, te nadlegujejo in si prej ali slej želiš da tega nebi sprejel

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.