https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Nezaupnica Janševi vladi, Bratuškova s 55 glasovi nova mandatarka

28.02.2013 ob 7:05  

Poslanci so s 55 glasovi za in 33 proti izglasovali konstruktivno nezaupnico vladi Janeza Janše in za mandatarko izvolili vodjo PS Alenko Bratušek. Podporo so ji pred tajnim glasovanjem napovedali v PS, SD, DL, DeSUS in večina v SLS, odrekli pa v SDS in NSi. Bratuškova je prisegla kot prva mandatarka za sestavo nove vlade v zgodovini Slovenije.


V nagovoru po prisegi se je Bratuškova zahvalila za zaupanje, kar razume kot potrditev, da "lahko Slovenijo skupaj popeljemo na mesto, kamor si želi". "Moja roka bo odprta za sodelovanje, to si želijo tudi naši ljudje," je še dodala.

Razpad vlade Janeza Janše je sprožila objava poročila Komisije za preprečevanje korupcije, ki ugotavlja kršitve protikorupcijske zakonodaje pri premieru Janši. Ta je v današnjem nagovoru ponovno zavrnil vse očitke protikorupcijske komisije.

Bratuškova izpostavila nujnost normalizacije razmer

Bratuškova je dejala, da bo njena prva prioriteta Slovenijo varno pripeljati do volitev. Med cilji vlade je izpostavila normalizacijo razmer in prekinitev z vzdušjem strahu v državi.  Večino dobila zato, ker želijo stranke bodisi presekati politično krizo bodisi ustaviti "škodljivo" ravnanje Janševe vlade, po mnenju tretjih pa je to edina pot do predčasnih volitev.

Podprli je niso v SDS in NSi, strankah, ki sta še ostali v Janševi vladi. Janša je bil z izglasovano nezaupnico razrešen z mesta predsednika vlade. Vlada pa bo tekoče posle opravljala do imenovanja nove vlade.

FOTO: pozitivnaslovenija.si

Oblikovanje nove vlade

Pogajanja za oblikovanje nove vlade se bodo začela že v četrtek. Bratuškova mora predložiti listo ministrov, in sicer v 15 dneh. Če tega ne bo storila, ji lahko DZ določi rok, v katerem mora tak predlog predložiti. Če tudi po izteku tega roka premier ne predloži predloga za imenovanje članov vlade, pa DZ ugotovi, da je premieru prenehala funkcija.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.02.2013 ob 8:18 gotovi smo gost

      Gospa Janković bo z "začasnim" DDV- jem (ha, ha, ha,...), pobrala delavski raji še tisto nekaj s čimer je lahko preživela in podarila tistim z extra penzijo, kvazi umetnikom, bankirjem in tajkunom.

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.02.2013 ob 8:57 Čika-pajo gost

      Nobenoga optimizma nobenoga elana ,pa moraš se vprašati na kakšen način naj sploh ljudje ustvarjamo če nas na vsakem koraku dušijo politiki s svojim pesimizmom pa sami med seboj.Na tak način država ne bo splavala.Jaz ji želim samo dobro, kajti vem da samo dobro dela dobro istočasno pa svetujem izberi si dobre in ZANESLJIVE sodelavce.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.02.2013 ob 9:27 nacional gost

      kaj pa bodo odslej Zamurjenci opevali.

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.02.2013 ob 10:17 Zamurjenec gost

      Pohvalit se ravno nima s čim, razen z obvladanjem "copy - paste" magisterijem.

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.02.2013 ob 10:23 Jannnn gost

      janšisti spet pljuvajo in šinfajo saj drugo tak ne znajo in zmorejo ! Aja pa vse so jim drugi krivi .... Danes, ko sem se zbudil, mi je posijalo rumeno sonce na modrem nebu !

      8 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      28.02.2013 ob 10:53 Truplo gost

      ----- 1. Zagnati gospodarski razvoj, da bo generator družbenega bogatenja. ----- To vejo itak vrabci na strehi. Nič novega. To govori od prvega dne. Kaj pozablja? Najbolj glavno: da ni denarja. Kje ga dobiti? Po kakšni ceni? Gospodarstvo je zadolženo "do guše" in brez odličnega bančnega sistema bo to težko oz. ne bo v enem, verjetno dveh letih nič na oko tako drastično videnega mogoče storiti. Enostavno zavaja! ----- 2. Uravnotežiti javne finance tako, da ne bomo povzročili padanja gospodarske rasti. ----- Ponovno prodaja meglo. Brez varčevanja (nianse gor ali dol - Šušteršič je to v enem letu precej spravil v red) ne bo šlo. Kako bo preprečila nadaljni padec gospodarske rasti ne pove. Brez sanacije bank ne bo zagona gospodarstva, tu so pa njeni pogledi diametralno nasprotni od sedanje vlade. Kdo ima prav? Šuštaršič je zadnjič povedal, da v bistvu sanacija stane enako: ali z dokapitalizacijami ali s Slabo banko. Bistvena razlika je v tem, da je slaba banka veliko večji garant, da se zadeve uredijo, kakor dokapitalizacije - dosedanje neuspešne govorijo njemu v prid. Projekt slabe banke je tudi v tem, da se za 20 let nazaj ugotavlja odgovornost tistih, kateri so bančni sistem spravili na beraško palico. Zakaj se tako leve opcije otepajo slabe banke, pa je vsaj meni jasno. ----- 3. Razvijati javni sektor, da bo postal spodbujevalec napredka. ----- To ni problem sprejeti, le pot bo malodane nemogoča. Javni sektor je prevelik, takšnega kot ga imamo sedaj si več ne moremo privoščiti oz. ne brez, da bi se ponovno zadolževali. Javni sektor je res pomemben, vendar smo s postopki, papirologijo.... etc. etc... sto let za opicami. V časih, ko je treba varčevati, ko se lahko spet pričakujejo demonstracije in velik odpor javnega sektorja, je iluzorno pričakovati napredek. Po mojem bo javni sektor več ali manj pustila, plače prav tako pustila, itak je za njihov padec kriva vlada Janeza Janše, popustila v marsičem glede prosvete, kulture in smo tam, kjer smo: z ponovno vzpostavitvijo vzporedne oblasti, katera preko raznih "stricev iz ozadja" obvlada vse. Če se malo zatakne so v rezervi razni pisatelji, kulturniki, univerzitetni in višješolski kadri, kateri se napajajo preko državnih "dud" že desetletja brez, da bi kdo pogledal in oceni njihove rezultate. Niti ne pogledal, "smel" pogledati in oceniti. ----- 4. Izboljšati učinkovitost pravosodja. ----- Kako bo to naredila spet ne pove, ker pa so pravosodje in vzporedne inštitucije več ali manj ponovno v rokah levih opcij je težko verjeti, da vrana vrani izkljuje oko... Nekaterei se boste budili mokri in prepoteni od lepih sanj in nato soočeni s kruto realnostjo. Nekako bi še verjel, da se jim gre za Slovenijo, če bi pustili finance tako, kakor si je zamislil Šuštaršič in ko potem jeb... če jim je Janša tako v napoto.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      28.02.2013 ob 11:05 pomurje gost

      Ko sem včeraj gledal tale cirkus v parlamentu, se človek zamisli. Ali v SLO res ne premoremo enga samega gospodarstvenika , ne te KVAZI STROKOVNJAKE z fakultet, tile samo flancajo. In ko je gospa mandatarka brala prioritete, je bilo vse na nivoju srednješolske ekonomskega referata. Konec bo varčevanja JUHUHU, (pozablja pa da bo v koaliciji z stranko DL, kjer je njeni minister glavni akter finančnih ukrepov). Pozablja , da imamo v SLO 120000 brezposelnih, da je razmerje zaposleni v gospodarstvu proti javni upravi, brezposelnim in upokojencev prišlo 1:1 Pozablja, da smo se v času SD (Igorja Lukšiča, ta je bil minister za Šolstvo) v SLO zadolžili iz 11 % BDP na 42,5 % BDP Z govornice zganja demagogijo, brez vsake osnove in realne podlage. Slovenec ki je v centralni banki dr. mislim da se piše Zakrajšek je postavil prioritete za rešitev iz krize: 1.ustanovitev slabe banke 2.pokojninska reforma 3.urediti trg dela 4. zmanjšati javno upravo in jo sanirati (sedaj so stroški ušli izpod nadzora) Napisal je tudi, da naj vsi naši kvazi gospodarski analitiki z LJ Fakultet (ala Menciger), pokažejo svetovne gospodarske-finančne članke, ki nekaj v svetu veljajo, pa potem flancajo kaj vse je treba nerediti. In sedaj pride mandatarka, popolnoma neizkušena , v gospodarstvu nikoli delovala, upam vsaj da je bila v kaki tovarni in z spisom nagovarja kako bo rešila SLO bankrota, ki se žal neizbežno bliža. Dvignila bo kak davek, mišljeno je bilo DDV (to je napovedoval Jankovič) in gospodarstvo še bolj obremenila, saj že sedaj imamo največje obremenitve v svetu na plače . In DDV bo usekal po najnižjem in spet po srednjem sloju, bogati pa ga bojo kot vedno itak preboleli in zaobšli. Nič dobrega se nam ne piše, če je rešitev samo menjava ene stranke z drugo, in pokrpano koalicijo z stranko SD ki je med glavnimi krivci za razpad prejšnje vlade in prekomernega zadolževenja na račun socialnega miru. Doma ko imaš denarnico prazno, boš sedaj rekel, konec varčevanja, bomo sedaj trošili in zidali na veliko. Kako dolgo lahko to počnete ?? Eden naših pomembnih in priznanih gospodarstvenikov iz Pomurje je izjavil sledeče: v SLO je potrebna sanacija bančnega sistema,nujni infrastrukturni projekti z poudarku na torizmu. Problematika stroškov zdravstva,šolstva,javne uprave, saj so ušli stroški izpod nadzora. in na koncu dodaa: Še vedno je bolje , da 1 zaposlenemu damo redno plačo in 2 odpustimo, kot da imamo 3 na minimalni plači. Problem je pa še večji da tile nisi na minimalni plači. Pomurci, mladi ljudje , učite se Nemškega in Ang. jezika, meja z sosednjo avstrijo je blizu, hitro bo treba čez iskat zaposlitev ter eksistenco. Želim si da se motim, bojim pa se da se ne, bojim se za lastne otroke, kaj jim bomo zapustili, v čigavem imenu si dovolijo tako zapufat državo na pleča državlanov???

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      28.02.2013 ob 11:31 Alenkuš gost

      Lenčica je že enkrat pripelala slovenski proračun pred bankrot, zdaj de še drujgič! GOTOVA JE!

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      28.02.2013 ob 12:03 šime gost

      @gost-pomurje pod tvoj komentar se podpijšen..

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      28.02.2013 ob 12:47 gost gost

      Skoraj san že izjavo ka je vse boukše kak Janša pa san se gezik vgrizno gda so tou teto potrdili za mandatarko. Sicer mi je pa rejdno plitvo ka šten janšiste kak jo diskreditejrajo zaradi nekše diplome za kero sploj neje še dokazano ka je ka koli narobe z njouf, ovo svojo ka so joj pa na sodišči dokazali ja je ponarejala vse povprek pa ste branili. V SDS je več lidij z ponarejeneimi papejrami kak vAzarbejđani. Vüpan ka do predčasne volitve čim prlej pa se resno nešče iz gospodarstva, neobremenjeni s ten ka je bilou pred 60 lejtami pa s ten kak je što ge pravo ali napravo, spravi kadidejrat ka v nasprotnon teh šalabajzerov več nemo volo. Nejden na volitve dokeč do tej bebčeki kandidejrali.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      28.02.2013 ob 12:54 bandi gost

      Vsega ste krivi školniki zato ka ste izšolali telko neprofitnih poklicov od ekonomistov do obramboslovcov do policistov do do do.Celo to armado trbe zaposliti samo ge če nega gospodarstva, seveda v javnih službaj bankah uradih agencijah odborih inšpektoratih itd.Vodovodari ,električari keramičari zidari roraši centralaši malari pa ostala nebodi ga treba zalega njih ste doj zmrdali jin dali minimalce.Stručkoji so odišli v Avstrijo zdaj nazaj odijo delat za bokše plače pa ka je to normalno. Kmete ste uničili male kmetije glij tak vse samo z ciljom čin več odati v Špari Lidl Hoferi Merkatori itd.Cuker fabriko ste uničili zdaj te ka so tan delali so višek mi kupuvlemo dragi cuker,krumpiče mo pomali vozili od Kitajcov.Še malo pa mo mogli plačati vodo pa zrak keroga dihamo še deževnico do nan prepovedali zberati.Še ednok pravin vsega so krivi nej KOMUNISTI liki EKONOMISTI.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      28.02.2013 ob 13:01 smrkci gost

      Mi delavci nebomo imeli nič od bratuškuve,ker nam nebo rešila kreditov in ne bo dala dela.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      28.02.2013 ob 14:12 GOTOVI SO gost

      TOČNO TAK pomurje !!! PODPIS ! Vsi politiki in sama izvoljenka so govorili samo to, kar mi že dolgo vemo. NIHČE; N I H Č E , pa ni povedal KAKO IZ TEGA !!!! Nobenega gospodarstvenika niso nič vprašali. Sami FDV-jevci se oglašajo in so jih polna usta, kako bodo rešili Slovenijo. Na tak način, kot se gredo naši politiki ne bo NIHČE rešil Slovenije. Upam, da vse skupaj čimprej propade, ker bodo takrat prišli gospodje iz Bruslja, ki nam bodo povedali kako se dela. Dlje bo trajal propad, slabše bo.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      28.02.2013 ob 14:31 gost gost

      Te mo še v rejdnon dreki či prijdejo ovi majstri iz EU. Tej nedo nikoga pijtali če se strinja, samo šlus pa gotovo. Tisti birokrati ka se zdaj skrivlejo po raznih ministrstvaj pa so tan nastavleni zaradi raznih članskih izkaznic pa rodbinskih vez z politikami do prvi leteli. Polovica javnih uslužbencov na kere eni tak žuč zlejvlete se skrijva po teh ministrtvaj po raznih komisijaj, odboraj, pa svetovalnicaj kere so same sebi namen. Tou trbej raztirati pa de včasik menje trbelo za plače javnih uslužbencov. Tou so tisti ka nikaj ne delajo pa so cejli čas na državni cecek prisesani.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      28.02.2013 ob 15:13 alf gost

      Ena pametna koncno na vlade....nej pa 22 lejt iste pa ge smo......ene bedake ste se nej gor prisle...pomale se zbidijte !!!!

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      28.02.2013 ob 15:14 alf gost

      Ena pametna koncno na vlade....nej pa 22 lejt iste pa ge smo......ene bedake ste se nej gor prisle...pomale se zbidijte !!!!

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      28.02.2013 ob 15:50 ares gost

      lejpa je vupan ka premore tudi pamet,ovači de tuj ona vijdla ge je vrag doma,pa tou že preci friško.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      28.02.2013 ob 20:02 gost tarzan gost

      Mislim,da bo to vladanje z toj kokljo najkrajše.Nima programa niti občutka za malega človekan--naprej bo tako kot bo rekel zamržjeni--Jankovič. Najslabše pa je to,,da so vsi pozabili na >Jankovičev odstop.>Modelatorji te vlade bodo naprej imeli proste roke za krajo in goljufije.!

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      28.02.2013 ob 20:39 lejpčovica gost

      Pomurje, pa tarzan imata jako prav. Skrbi me za Žerjava, ka de zdaj srmak delal?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      28.02.2013 ob 21:31 tantadruj gost

      Lenka je pol ded pol moški

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      28.02.2013 ob 23:04 gost gost

      Kak ste eni tukaj pametni.Spravite se delat.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      06.03.2013 ob 13:55 Jankoškova gost

      ZDAJ PA MAMO NOVO PLAGIATORKO.....opet mo brez vlade....kenede vstajniki: gotova je!!! Vse ide v smeri "ti bom podrl snežaka, ker je lepši, kot bi bil moj, če bi ga sploh znal narediti"... torej....gremo na volitve!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.