https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Moravskih Toplicah iskali potenciale za učinkovitejšo izrabo energije v Pomurju

Moravske Toplice, 02.03.2013 ob 11:00  

Na javni debati Učinkovita raba in obnovljivi viri energije Pomurja v naslednji finančni perspektivi so se zbrali strokovnjaki ter predstavilii podlage, ukrepe in smernice za energetsko trajnostni razvoj regije.


Na okrogli mizi z naslovom Učinkovita raba in obnovljivi viri energije Pomurja v naslednji finančni perspektivi, ki sta jo v četrtek v Hotelu Vivat organizirali Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru in Lokalna energetska agencija za Pomurje, so sodelovali direktor LEA Pomurje Bojan Vogrinčič, prodekan za razvoj na Fakulteti za energetiko Peter Virtič,  direktor E-zavoda Darko Ferčej, direktor REing d.o.o Jože Brdnik in svetovalec za raziskave in razvoj Milan Svetec.

Na začetku so predstavili trenutno stanje izhodišč obnovljvih virov energije in učinkovito rabo energije. V skladu s tem so omenili, da skupaj porabimo 1.921.590 MWh/leto energentov za ogrevanje in električno energijo. Delež obnovljenih virov energije pa je le 34 odstotkov. Zato je eden izmed namenov takšnih javnih debat zvišati ta odstotek, kajti možni potencial iz obnovljivih virov energije je veliko višji kot trenutno stanje. Regija se tako mora premakniti iz 647 GWh energije na letnem nivoju na deležev energije pridobljene iz obnovljivih virov v višini več kot 1.740 GWh.

Obnovljivi viri energije, kateri pridejo v poštev v Pomurju so sonce, gotermalna, biomasa in hidroenergija.

Projekt ENERGYRGION

V nadeljevanju je bil predstavljen projekt ENERGYRGION. Glavni namen omenjenega projekta je ugotoviti energetske potrebe potrošnika avtonomnih regij, vzpostaviti razvojne trende in možnosti za ustanovitev avtonomnih energijskih regij ter prepoznati potenciale in možnosti obnovljivih virov energije.

Kaj želimo in kaj dejansko počnemo?

Vsi si želimo zmanjšati porabo energije in s tem povezane stroške, vendar ali za to kaj storimo. Med  ukrepi, kako lahko to storimo so bili našteti tisti vsakdanji, kot so varčna uporaba svetil in osvetlitve z varčnimi svetili, izključevanje naprav, kadar jih ne uporabljamo, uporaba javnega prevoza in drugi ter tiste z nekoliko večjimi investicijami kot so nabava varčnega avtomobila in gradnjo varčnih hiš. Kot so povedali na debati, je raziskava pokazala, da približno 35 odstotkov Slovencev v zadnjem letu ni stori nič za zmanjšanje porabe energije.

Pomoč socialno šibkim

Eden izmed ukrepov, kako zmanjšati ta procent je energetsko svetovanje za socialno šibke. Izobraževanje brezposelnih oseb na področju energijskega svetovanja gospodinjstvom, kateri bi nato pregledovali objekte in svetovali, kako izboljšati energijsko učinkovitost. S tem bi nekoli zmanjšali brezposelnost ter izboljšati energetsko učinkovitost in tako zmanjšati stroške.

Sofinanciranje

Država in EU kar nekaj sredstev namenita za obnovljive vire energije in za učinkovito uporabo energije. Trenutno so aktualni Javni razpis za sofinanciranje daljinskega ogrevanja na lesno biomaso za obdobje 2011 do 2015 (DOLB 3), Javni razpis za sofinanciranje individualnih sistemov ogrevanja na lesno biomaso za obdobje 2011 do 2014 (KNLB 3) in javni razpis Sofinanciranje operacij za energetsko sanacijo osnovnih šol, vrtcev in zdravstvenih domov v lasti lokalnih skupnosti.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.