https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Podjetno v svet podjetništva oz. razvoj ideje pridelave jagodičevja ali celo ustanovitev šahovske šole

05.03.2013 ob 7:00  

To je naslov projekta, ki ga izvaja Regionalna razvojna agencija Mura d.o.o., ki je desetim mladim iz Pomurja ponudila strokovno pomoč in dodatna usposabljanja, ki jih potrebujejo pri razvoju podjetniške ideje v delujoče podjetje.


Podjetno v svet podjetništva 2013 je namenjen spodbujanju podjetništva med mlajšimi brezposelnimi z višjo ali visoko stopnjo izobrazbe ter spodbujanju odpiranja novih delovnih mest. Temeljna ideja operacije je ponuditi udeležencem, ki so bili izbrani na javnem pozivu, strokovno pomoč in dodatna usposabljanja, ki jih potrebujejo pri razvoju podjetniške ideje v delujoče podjetje.

Prvi začetki operacije v Zasavju

Nosilec operacije je Regionalni center za razvoj Zasavje, v operaciji pa sodelujejo kot partnerji vse slovenske regionalne razvojne agencije. Regionalna razvojna agencija Mura d.o.o. kot partner izvaja in koordinira izvajanje operacije v pomurski statistični regiji. Operacija se je s prvo deseterico začela izvajati konec 2012 v Zasavju, v letu 2013 pa jim sledi še 24 skupin v vseh slovenskih regijah. Prvi javni poziv za pomursko statistično regijo je bil objavljen 10. decembra 2012 najprimernejši kandidati so se po končanem izbirnem postopku že vključili v operacijo in zaposlili na RRA Mura d.o.o. s 1. februarjem 2013.

Deset izbranih udeležencev je zaposleno na RRA Mura d.o.o.

Delo v operaciji poteka v skupinah z desetimi udeleženci, ki bodo v petmesečnem obdobju, ko bodo zaposleni na RRA Mura d.o.o., pod vodstvom mentorjev razvili svojo poslovno idejo, pripravili poslovni načrt za ustanovitev podjetja in se usposabljali za podjetniško kariero ali večjo zaposljivost.

Pri tem kot cilj vsakega udeleženca navajajo, da bo vsak udeleženec v enem letu po zaključku usposabljanja ustanovil lastno podjetje, se morebiti samozaposlil ali zaposlil pri drugem delodajalcu. Operacija bo uspešna v primeru, če bo najmanj 35 odstotkov vseh vključenih v program, našlo rešitev v enem izmed prej omenjenih zaposlitvenih možnosti.

Delno jo financira EU

Operacija sodi v Operativni program razvoja človeških virov za obdobje 2007-2013, razvojno prioriteto Spodbujanje podjetništva in prilagodljivosti in prednostno usmeritev Usposabljanje in izobraževanje za konkurenčnost in zaposljivost. Njena vrednost je 3.888.354 EUR, izvaja se na območju celotne Slovenije, financirata pa jo Evropski socialni sklad (85 %) in Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (15 %).

Maja nov poziv

Operacija igra pomembno vlogo pri spodbujanju podjetništva in podjetniške miselnosti med mladimi v pomurski regiji. Drugi javni poziv za vključitev v novih deset udeležencev v operacijo, bo objavljen predvidoma v mesecu maju 2013, izbrani kandidati pa se bodo v operacijo vključili/zaposlili na RRA Mura d.o.o. v začetku meseca julija 2013.

V prvo operacijo na pomurskih tleh so bili izbrani sledeči mladi in njihove ideje:

Boris Kokol, diplomiran inženir gradbeništva, s podjetniško idejo Gradbeno svetovanje, inženiring.

Anja Horvat, univerzitetna diplomirana varstvoslovka, s podjetniško idejo Dnevno varstvo za starejše, socialne storitve in medgeneracijsko sodelovanje.

Danijel Kardinar, diplomirani inženir vinogradništva, vinarstva in sadjarstva, s podjetniško idejo Pridelava jagodičevja.

Boris Velner, diplomirani inženir strojništva in absolvent magistrskega študija – smer marketing, s podjetniško idejo Zniževanje stroškov ogrevanja z okolju prijaznimi energijami.

Monika Holsedl, diplomirana ekonomistka, s podjetniško idejo Organizacija – modno skozi življenjsko pot.

Franc Budija, doktor lesarskih znanosti, s podjetniško idejo Čebelarska oprema in mlini za žita.

Mitja Tornar, diplomirano inženir kmetijske tehnike, s podjetniško idejo Prevzem kmetije z investicijo v pridelavo kmetijskih pridelkov, česna in buč, medu in čebeljih izdelkov.

Maja Hočevar, profesorica sociologije in pedagogike, s podjetniško idejo Šahovska šola za vse generacije in karierni center.

Viktorija Stanko, univerzitetna diplomirana socialna delavka, s podjetniško idejo Dnevno varstvo za starejše, socialne storitve in medgeneracijsko sodelovanje.

Polonca Gjörek, univerzitetna diplomirana geografinja, s podjetniško idejo Turizem in šport, organizacija, vodenje, informiranje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.03.2013 ob 10:36 jožef- gogo gost

      V projektih RRA MURA bi moralo delovati na razvoj trg dela ,kongorenčnosti na domači trg , trg E.U in izven E.U spodbojati že obstoječa podjetja in nova, takšni projekti bi moralo se izvesti v pomurju , v pomurju je prijavljenih na urad za delo precej oseb ki so odvisni od projektov in pogramov,vendar RRA Mura deluje za izčrpavanje denarnih sredstev kot na državni ravni tako E.Usredstva iz naslova kot je napisano v moj komentar.

      6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.03.2013 ob 11:45 nike gost

      Večina teh idej je KOPIRAJ PRILEPI:) MISLIM RAZOČARAN SEM

      7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.03.2013 ob 12:12 MITO gost

      super, somo razvijajte ideje in jih uresničite,...

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.03.2013 ob 22:32 državni cecek gost

      Kaj eni ne vejo nič drugega, kot se prisesati na EU in na državni cecek ? Šahovska šola. Ta je najboljša. Ta zmaga. Krapec pa je itak že cejlo življenje na državnon cecki. Zato pa nega haska.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.