https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Denis Malačič: »Upam, da bom s 100-timi izzivi komu dal navdih«

Murska Sobota, 07.03.2013 ob 9:01  

Pogovarjali smo se z Denisem Malačičem, ki je sicer znan kot nekdanji spiker na radiu Viva in radiu Maxi, TV voditelj oddaje Veliko platno na televiziji RTS, kot novinar, pa tudi kot model pri agenciji BRONZ in Vulcano Models. Pred kratkim je pričel z zanimivim projektom, v katerem se bo v tem letu lotil »100-tih izzivov«, v katerih bo preizkušal svojo vzdržljivost, talente, se priučil kaj koristnega, z vključenostjo humanitarne narave pa upa, da bo pričaral tudi marsikomu topel nasmeh na obraz.


Pred njim je že 26 izbranih izzivov. Kako je sploh prišel na to idejo in kaj želi z njo doseči? Kateri izzivi so že pred njim in kako potekajo priprave skupaj z njegovimi občutki – vse to in še mnogo zanimivega  nam je zaupal.

Denis Malačič in njegovih 100 izzivov – za kak projekt v bistvu gre?

To je projekt, ki je zasnovan dolgoročno – v njem se bom lotil 100-ih različnih izzivov. Ker bo kateri po vsej verjetnosti neuspešen, verjamem, da jih bo več, bom pa vztrajal tako dolgo, da jih bo 100 uspešno izpeljanih. Kako dolgo bo trajal projekt težko napovem saj je odvisen od mojega prostega časa in koordinacije z ekipo, ki bo sodelovala pri izpeljavi projekta.

Kje ste sploh dobili to idejo in zakaj ste se za to odločili?

Pred tedni sva s prijateljem debatirala o službah – beseda je nanesla na Američana, ki se je v roku enega leta lotil 100-ih različnih služb, dela dokumentiral na svojem blogu in tako postal državna senzacija. No, ta prijatelj mi je rekel, da bi lahko kaj podobnega izpeljal tudi sam glede na vrsto del, ki sem jih že opravljal (od natakarja, inštruktorja rolanja, modela do animatorja, radijskega moderatorja, novinarja in televizijskega voditelja). Ideja ni bila slaba toda, ko sem komu povedal zanjo, je bila prva reakcija: »O, ti lahko Pahor da kakšen nasvet.« In ker nisem želel biti kopija Pahorja, sem nekega dne dobil idejo, da bi projekt iz 100-ih služb spremenil v 100 izzivov. Preko njih želim osebnostno zrasti, se lotiti stvari, ki se jih drugače morda ne bi nikoli in predvsem dati navdih še komu, da se loti česa podobnega. Poznam ogromno ljudi, ki so obtičali v sivem povprečju vsakdana in potrebujejo samo kakšno brco, da bi življenje zajeli z večjo žlico.

In vsebina izzivov po katerem ključu jih izbirate?

Izzive si določam sam, predlaga pa jih tudi ekipa, dobrodošli pa so tudi vsi predlogi. Mojo Facebook stran trenutno po slabem mesecu, odkar je odprta, spremlja več kot 700 ljudi in padlo je že nekaj dobrih idej za izzive. Tiste, katere sprejmem objavim na zidu, tiste, katere ne pa argumentiram zakaj ne. Želim, da je vsak izziv drugačen od drugega in da mi ponudi »kaj več«.  Do sedaj je znanih 26 izzivov – vsak je poseben po svoji strani. Od boksarskega spopada, vzpona na Triglav, plesne točke, v kateri bodo predstavili ples iz videospota Try pevke Pink, spoznavanja samurajskih veščin s Chorchypom, štopanja 10 dni v neznano, tridnevne poti Marš mira v dolžini 100 kilometrov do humanitarnega teka po etapah čez Slovenijo in cele palete ostalih. Ja, nekaj je gotovo – zabavno bo in verjamem, da bo to velika nepozabna dogodivščina.

Spoznali boste definitivno ogromno vlog, novih vsebin, nekatere med njimi nevarne, nore, nenavadne – s kakšnimi občutki vas to navdaja (razburjenje, pričakovanje, morda tudi strah, da se v katerih preizkušnjah ne  boste znašli)?

Celoten projekt je velik izziv zame. Vem, da se bom v okviru tega soočal z raznoraznimi občutki in vem, da mi bo kdaj pa kdaj žal, da sem se ga lotil toda odločen sem, da bom vztrajal do konca, saj želim dokazati sam sebi, da zmorem. Predvsem pa imam željo po novih doživetjih, novih spoznanjih, novih prijateljih … novih dogodivščinah. Pri drugem treningu boksa, ki sem ga imel, sem na neki točki pomislil »Kaj ti je tega treba?« in se jezil sam nase – toda po koncu treninga sem si rekel, da grem do konca ne glede na vse – in občutek je spet postal navdušujoč. 21-kilometrskega maratona se ne bojim, saj sem ga že tekel – letos sicer želim izboljšati svoj rezultat za dobre pol ure, me je pa (kar je mnogim zabavno ali čudno) bolj kot recimo kakšnega bungee jumpinga s Solkanskega mostu strah spusta po vrvi v globino Hude luknje – nekje 40 metrov. Toda glede na to, da bom imel ob sebi odlično pustolovko Matejo Mazgan, ki je med drugim svetovna popotnica, verjamem, da mi ne bo hudega.

Vsi imamo neke navade, mimo katerih ne moremo, ali nam je kaj težje. Kakšen izziv bi predstavljal res težko preizkušnjo vaše vzdržljivosti? Ali pa je morda že padel med prvimi 26-timi predlogi?

Največja preizkušnja moje vzdržljivosti bo do med sedaj znanimi izzivi nedvomno humanitarni tek čez Slovenijo (po etapah od Hodoša do Portoroža) v pomoč Srčnim mamicam. Vsaj 10 izzivov, ki jih bom opravil, bo humanitarne narave in tako so mi sporočilo poslale tudi Srčne mamice – v aktualni akciji potrebujejo vsaj 5000€, z zbranim denarjem pa želijo pomagati intenzivnemu oddelku porodnišnice v Ljubljani. Zanje bi rade kupile tcpO2/CO2 senzor, ki se uporablja s HP modulom za spremljanje transkutanega (prekokožnega) merjenja delnega tlaka kisika (pO2) in ogljikovega dioksida (pCO2). Dojenčkov tako ni potrebno stalno zbadati (običajno je to vsako uro, gre pa za nedonošenčke). Prav tako jim bodo kupile oblačila za novorojenčke in tetra plenice, ki jih v porodnišnici večkrat zmanjka. 

Slovenijo bom pretekel v dveh mesecih – maja in junija. Zadal sem si 7 etap – za vsako nameravam uporabiti en dan. Etape so v povprečju dolge 50 kilometrov, katera mogoče malenkost manj, zadnja (od Pivke do Portoroža) pa je najdaljša – ima kar 77 kilometrov. Evo, še ena simbolika (7 etapa s 77 kilometri – tri sedmice, ki naj bi prinašale srečo). Datumi etap bodo objavljeni naknadno, vsak posameznik, ki se bo pridružil kateri etapi bo prispeval 5€. Seveda lahko vsak pri sebi odloči koliko kilometrov misli preteči in pri kateri etapi se mi bo pridružil. Zbrani denar bomo ob koncu teka podarili Srčnim mamicam in seveda je naša želja, da bo znesek čim večji.

Veliko uspeha! Sigurno pa obstaja tudi kaj spornega, ali v nasprotju z vašimi (moralnimi) načeli, kar pa ne bi nikoli sprejeli so bili med predlogi tudi kakšni resnično neokusni, neprimerni (če nam lahko zaupate)?

Bilo je že nekaj izzivov, ki jih nisem pripravljen sprejet, ja. Med drugim je prav danes padla ideja, da naj preštejem vse granitne kocke v Mariboru. Predlagali so mi tudi duet z Damjanom Murkom. Najbolj neokusen predlog pa je bil požiranje črvov. No, v kake take ekstreme se ne nagibam … vsaj trenutno ne. Kar se tiče še preostalih, trenutno neznanih 74 izzivov, pa se pustim presenetit. Vsi predlogi so dobrodošli – je pa seveda vprašanje ali jih bom sprejel ali ne (smeh).

Katerega izziva se posebej veselite?

Vsak mi predstavlja neko veselje, drugače jih ne bi sprejel. Težko bi izpostavil najljubšega – morda je to vprašanje bolj primerno za intervju ob zaključku projekta (smeh).

Zmenjeno. Pa bomo takrat znova povprašali in upam da ne bodo ostali grenki spomini. Sedaj pa tudi že potekajo nekatere priprave, mar ne?

Trenutno so v ospredju predvsem fizične priprave. Kar lepo število izzivov bo fizično precej napornih, zato je sploh pomembno, da bom v dobri kondiciji. S pripravo plesne točke iz videospota Try pevke Pink še nismo pričeli – vsaj kar se vaj tiče, je pa Sebastian že priden in počasi sestavlja scenarij kako in kaj izziv izvesti. Pomembno je seveda, da najde primerno plesalko, ki bo odigrala vlogo Pink, sam pa bom tudi kar trd oreh zanj, saj me mora do jubilejne letne produkcije plesne šole Sebastian, ki bo enkrat junija, maksimalno pripraviti na vlogo fanta iz njenega spota. To je res hud izziv in vem, da če ne bo točk huda in vsem v ponos, je ne bomo postavili na oder. Ampak glede na to, da je že znan in dobivamo precejšnjo podporo, obenem pa nekateri komaj čakajo, da jo premierno prikažemo, verjamem, da jih ne bomo razočarali.

Kar se boksa tiče pa so priprave v teku – moral bi sicer trenirati bolj intenzivno, izostal sem pri kar nekaj skupnih treningih. Čas in kraj mi žal nista omogočala udeležbe toda z Igorjem Rašićem – odličnim osebnim trenerjem boksa, ki ga toplo priporočam vsem, ki bi se radi spoznali z boksom – že načrtujeva treninge za naprej, ki so (in verjamem, da še bodo) roko na srce, precej naporni. Ampak nujno potrebni če želiva, da bom maja pripravljen na spopad v ringu, sploh če želim biti dober nasprotnik mojemu sotekmovalcu.

Bi morda izpostavili še kateri drugi izziv, ki je kakorkoli poseben, vreden pozornosti?

Kot sem že povedal nekaj vrstic nazaj – vsi izzivi se mi zdijo zanimivi in vredni pozornosti, verjamem pa, da bo vsak posameznik, ki bo spremljal projekt, našel sebi najzanimivejšega. In upam, da se ga bo tudi sam lotil. Če nima motivacije oziroma ne ve, kako se naj ga loti, pa je vsak dobrodošel, da se mi pridruži. Več nas bo, bolj bo zabavno.

Mogoče pa bi vseeno na tej točki izpostavil izziv, ki mi ga je predlagal sorodnik Jože Banfi, udeleženec paraolimpijskih iger, član jugoslovanske, slovenske in tudi nizozemske reprezentance. Ker živi na Norveškem, izjemno pa je navezan tudi na Slovenijo, mi je predlagal, da bi se maja pridružil norveški in slovenski ženski reprezentanci v sedeči odbojki, ki bosta trenirali v Sloveniji. Izziv sem seveda z veseljem sprejel.

Kako pa bo vse skupaj medijsko podprto?

S kreativno ekipo, ki mi pomaga pri postavljanju temeljev projekta, že pridno načrtujemo vse aktivnosti, ki bodo potekale v času poteka izzzivov. Trenutno vse objave, povezane s projektom, baziramo na Facebook stran, je pa v pripravi že spletna stran na kateri bodo vsi izzivi dokumentirani s fotografijami, videi, pisal bom tudi blog. Če potegnemo črto, bo celota nekakšen spletni resničnostni projekt. Skratka, šlo bo za precej ažurno stran, kjer želimo čim več interaktivnosti z obiskovalci. In glede na to, da mi spletno stran postavljajo nadebudni kreativci mladega inovativnega prodjetja Yappse, ne dvomim, da projekt ne bi bil dobro zabeležen.

Deset izzivov je dobrodelnih (zamaški za Elino na primer) - kako poteka trenutno zbiranje?

Trenutno sta znana dva dobrodelna izziva. Pri prvem želim napolniti tovornjak z zamaški za Elino – deklico, ki boleha za cerebralno paralizo, ima pa še nekaj drugih zdravstvenih težav. Priskočil sem na pomoč njej, njeni mamici ter organizatorjem zbiranja zamaškov. Cilj je, da napolnim tovornjak in jim ga dostavim, do sedaj pa je akcija naletela na izjemen odziv. Zgolj vabilo za zbiranje zamaškov je na Facebooku delilo skoraj 700 oseb, medtem, ko so se javili mnogi, ki zamaške ali že zbirajo ali jih že imajo zbrane in jih želijo prispevati za tovornjak za Elino. Predvidoma konca meseca bomo zamaške pobirali na zbirnih mestih in polnili tovornjak, o vsem pa bomo pravočasno seveda obvestili na naši Facebook – in upamo, da takrat že delujoči – spletni strani. Drugi humanitarni izziv pa sem podrobneje predstavil zgoraj. Ostalih osem je trenutno še neznanka, s tem, da sem dobil že kar nekaj predlogov. In veseli me, da lahko preko svojih izzivov pomagam posameznikom – to je bila od nekdaj moja velika želja.

Želimo, da bi bilo čim več tovrstnih predlogov tudi s strani bralcev. V nekaterih izzivih pa boste celo sodelovali z drugimi prepoznavnimi Slovenci kakšen izziv vas čaka z Urško Čepin?

Ker želimo projekt narediti čim bolj zanimivejši za širšo množico ljudi, sem z ekipo razmišljal, da bi k njemu pritegnili tudi znane Slovence. In do sedaj so vsi, ki smo jih kontaktirali, sodelovanje sprejeli  z navdušenjem. Predloge za izziv, ki ga bom izpeljal z Urško Čepin, se še vedno zbirajo, Urška pa bo tista, ki bo izbrala njej najbolj zanimiv predlog – seveda ga bova potem izpeljala. Chorchyp je sprejel izziv, da me spozna s samurajskimi veščinami, česa se zares zelo veselim, Sebastian pa se bo podpisal pod plesno točko v kateri bomo predstavili zgodbo iz videospota Try pevke Pink. Seveda bodo tu še ostali znani Slovenci – med drugim se bosta pevka Sara Kobold in voditeljica športa na Planet TV, Sabina Gosenca, pridružili pri humanitarnem teku čez Slovenijo.

Zasledila sem, da je celo zamisel o knjigi padla – kako je s tem, jo boste dejansko napisali?

Z zamislijo, da bi napisal knjigo, se poigravam že nekaj let in se mi zdi odlična priložnost, da jo sedaj končno uresničim. Projekt 100-ih izzivov bo nedvomno ponudil vrsto nepozabnih doživetij in želim, da so moji občutki in utrinki primerno zabeleženi. Pot do prodajnih polic je še precej dolga, najprej moram izpeljati vseh 100-izzivov. Oziroma 99, če je en izmed izzivov knjiga. Vsekakor bo njen namen tudi ta, da v kom vzbudi pustolovski duh in se loti kakšnih svojih izzivov, predvsem pa želim, da jo bralci sprejmejo za svojo in v njej najdejo kakšen navdih za lepši jutri.

Vso srečo seveda . In kdaj torej sledi 1. izziv, ki se sliši kar pogumno tekma v boksarskem ringu?

Predvidoma maja, točen datum za zdaj še ni znan.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.03.2013 ob 10:59 nik gost

      Get a Job Man. Da ne boš na koncu odletel v enak koš kot Danica, Murko, Urška, ova neka kao slovenska pornozvezda...kao slovenskim paparacom pa boš plačeval, da te bodo slikali zgoraj brez in objavljali v reviji LADY in podobno:) Drugače pa probaj to stvar če imaš čas

      23 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.03.2013 ob 22:18 Petra gost

      Smiliš se mi s temi poskusi promocije...mogoče kakšna prava služba brez javnega prostituiranja? Pa brez zamere, naj ti uspe, kar si si zadal.

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.03.2013 ob 9:35 Tunč gost

      meni se zdij vrejdi.. Državi je nej v breme, pa še pomore tistim kateri pomoč zares potrebujejo. Ostalih 90 izzivov je zgolj in samo samopromocija, who cares... Če bi bili vsi izzivi dobrodelni, bi dejansko kupil knjigo, od katere bi seveda levji delež šel v dobrodelne namene.

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.03.2013 ob 20:47 stevo gost

      taqk je tao što drujgo ne vej kak fuzbal špilate-pa še tao nej meo volej ..... što nešče delate -nešče.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.