https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Brezposelni, poznate svoje ugodnosti?

08.03.2013 ob 8:00  

Brezposelna oseba, ki se prijavi na Zavodu za zaposlovanje, se zaveže izpolnjevati določene obveznosti. Kljub temu ji pripadajo tudi nekatere pravice in ugodnosti. Poleg osnovne pravice do denarnega nadomestila, je tudi ena izmed pravic brezposelnega, povračilo stroškov. V nadaljevanju si lahko preberete kdaj vam pripada nadomestilo in kateri stroški se vam povrnejo ter v kakšni višini.

Med pravice brezposelnih oseb, ki so prijavljene v evidenco, lahko štejemo: pravico do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti,  pravico do plačila prispevkov za obvezna socialna zavarovanja (pravica izhaja iz prejšnje), pravico do plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje eno leto pred izpolnitvijo minimalnih pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine, možnost vključitve v različne programe aktivne politike zaposlovanja in možnost povračila stroškov iskanja zaposlitve (javnega prevoza, priporočenih pošiljk).

Pravica do denarnega nadomestila

Denarno nadomestilo lahko pridobite: če ste bili pred nastankom brezposelnosti zavarovani za primer brezposelnosti najmanj 9 mesecev v zadnjih 24 mesecih, če so bili plačani prispevki za zavarovanje za primer brezposelnosti (izjema so osebe, ki so bile v zavarovanje vključene na podlagi delovnega razmerja, delodajalec kot zavezanec za plačilo pa prispevkov ni plačal), če ste brezposelna oseba in vam delovno razmerje ni prenehalo po vaši krivdi ali volji ter izpolnjujete druge z zakonom določene pogoje ter se prijavite pri Zavodu RS za zaposlovanje in vložite zahtevo za uveljavitev pravice do denarnega nadomestila v 30 dneh po prenehanju obveznega zavarovanja.

Potrebno je paziti na rok za uveljavitev pravice

Če ste postanete brezposeln, morate paziti na rok, saj vam denarno nadomestilo pripada z naslednjim dnem po prenehanju obveznega zavarovanja, če se v roku 30 dni po prenehanju obveznega zavarovanja prijavite pri Zavodu in pri tem vložite zahtevek za uveljavitev pravice do denarnega nadomestila.

Povračilo stroškov iskanja zaposlitve

Za brezposelne je zanimiva tudi določba, da na podlagi 46. člena Pravilnika o prijavi in odjavi iz evidenc  - skrajšano, se lahko brezposelni osebi povrne potne stroške, ki so ji nastali zaradi naslednjih razlogov: odziva na napotnico Zavoda, udeležbe na zaposlitvenih razgovorih za ustrezno ali primerno zaposlitev na vabilo delodajalca ali Zavoda, zaradi drugih aktivnosti, povezanimi z iskanjem zaposlitve, ki so bile predhodno dogovorjene z zaposlitvenim načrtom.Zavod nadomešča potne stroške  le na podlagi predloga in ustreznih dokazil o opravljenih aktivnostih, navedenih zgoraj, ki jih predloži brezposelna oseba ali jih zagotovi Zavod po uradni dolžnosti, še navajajo na spleti strani Zavoda.

Vir: delo.si

Višina povračila

Brezposelni osebi pripada nadomestilo potnih stroškov v zgoraj navedenih primerih, če je kraj njihovega stalnega ali začasnega prebivališča od kraja aktivnosti oddaljen najmanj en kilometer v eno smer. Na Zavodu vam višina nadomestila potnih stroškov izračunajo na podlagi oddaljenosti od kraja do kraja izvajanja aktivnosti v kilometrih kot najkrajša razdaljo med dvema krajema. Ko zanimivost dodajamo, da za izračun razdalje na Zavodu uporabljajo Telefonski imenik Slovenije.

Brezposelne verjetno tudi zanima, kakšna je višina zneska, ki se povrne brezposelni osebi.  Zavod sporoča, da je na podlagi Sklepa o določitvi višine nadomestila potnih stroškov znaša nadomestilo 0,14 eura za vsak kilometer. Za dogovorjene aktivnosti se potni stroški povrnejo največ do višine 30 eurov mesečno za posamezno brezposelno osebo.

Stroški za priporočene pošiljke

Zanimivo je, da Zavod povrne tudi stroške za priporočene pošiljke, če nastanejo zaradi pisne prijave na ustrezno ali primerno zaposlitev. Stroški se povrnejo v višini, ki je navedena v potrdilu pošte o sprejemu pošiljke. K potrdilu pošte  morate priložiti kopijo pravočasne prijave, ki je bila poslana delodajalcu.

Uveljavljanje stroškov

Brezposelna oseba lahko uveljavlja izplačilo nadomestila stroškov na uradu za delo, enkrat mesečno za pretekli mesec, in sicer do petega dne v mesecu. Stroške aktivnega iskanja zaposlitve vam Zavod nadomesti med dvajsetim in tridesetim dnem v mesecu.

Na Zavodu v Murski Soboti povprečno 80 brezposelnih uveljavlja stroške

Iz Območne službe Murska Sobota, Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje, so nam sporočili, da je v letu 2012 v povprečju 80 brezposelnih oseb uveljavljalo nadomestilo potnih in poštnih stroškov za iskanje zaposlitve. Za primerjavo, povprečje v Sloveniji znaša 1125 uveljavitev brezposelnih oseb na mesec.

Vir: wwww.ess.gov.si, www.pravninasvet.com

    Komentarji

    1. gost
      08.03.2013 ob 10:51 smrkci gost

      Jaz poznam svoje ugodnost brezposelnosti, vsak dan sem brez kruha,hrane in vode.Meni je politika in tajkuni vzela službo in hočem tudi da mi službo da politika in tajkuni.Naj bol mi je žal da sem se boril za te barabe,ko je bila vojna za slovenijo.

      30 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.03.2013 ob 12:40 gost gost

      kdor ne dela naj ne je...

      12 20 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.03.2013 ob 12:48 gost azija gost

      Točno tak. Kitajci vsi delajo.N Točno tak. Kitajci vsi delajo. Tam nega socialne.pa nadomestilla.Prinas pa bi vsi delali samo za velik denar. Nega kruha brez motike t

      14 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.03.2013 ob 13:33 marien gost

      gost-gost- ka ti si malo tako. Nekateri bi z veseljem delali če bi dobili službo. Toliko napisanih prošenj in vsega pa ni rezultata. Zato te je lahko sram da pišeš take stvari. Če nisi sam v tem, ne veš kako se taki počutimo, ki bi radi delali a ne moremo ker ne najdemo službe. Nekateri bi sprejeli vsako delo a še tega ne dobiš. Zato prosim te k... bodi tiho ko imaš polno rit vsega. Nismo vsi enaki. Eni res nočejo delat ali eni bi z veseljem. Zato ta hinavske komentarje obdrži zase ker dobro veš kako je z službami pametnjakovič. Želim ti, da bi bil na enakem mestu, in potem boš ti imel kdor ne dela naj ne je.Posebaj če maš otroke. Zame si sebičnež brez srca.

      31 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.03.2013 ob 14:06 a gost

      Trbej ukiniti socialno pomoč ciganon ka tou samo izkoriščajo. Tej naše vrle socialne službe pa jih še finančno dodatno podpejrajo. Tej pejneze pa dobijo takšni ka da se pouleg njega postaviš izgleda kak maneken tij pa klošar. Puni pejnez so pa lij vličejo od države. Evo resnične zgodbe, pride cigan na firmo pa ščej pečat v knjižico ka išče delo, pa njemi povejmo ka more prošnjo poslati na upravo, un pa pravi a tou ge nemo. Te njemi pa povejmo idi na Pomgrad tan iščejo delavce. Un pa povej ka si nouri tan me ger zemejo v službo.

      21 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      08.03.2013 ob 14:23 delavec gost

      gost a . mislin 1 razmisli o kon gučijš.. neje stvar ali si cigan ali si kmet ali si bosanec.. zakoj ciganon ukiniti socialno pomoč ...... saj mislin ka jih ma več belih socijalo pa po špartakusaj lečejo pijani pa vozijo bmw .. mislin ka nemaš izkušnje z takšnimi problemi ka če si cigan poznan par lidij ka so intelegentni narod pa ne dobijo službo zato ka so cigani.. pa socijalo si zasluži vsak držvlan slovenije za preživetje .zakoj bi se prekinilo??? mislin vsaki človek je vesel tej par centov ka dobij ka porabi bar za položnice pa za preživetje pa če je bejli ali čaren .. za delo pa mislin ka jih 90 procentov romov dela v tujini..

      15 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      08.03.2013 ob 15:09 GOST gost

      Jaz ne razumem, Ko je 21 v mesecu so trgovine, gostilne polne.Še taxi ne moreš dobiti, ker imajo polno dela.

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      08.03.2013 ob 18:45 jas jas gost

      gost-a znas ka ti povem jebo ti meter govno ge san cigan pa mam 30 let delavne dobe , smerdlivi kmet delal sem po 12 ur pa sa nej spal za masino v muri kak vi kmetje ka ste doj kapali z strojov od zaspanosti ,vi ste krivi kmetje ka se ide v kurcu ka odite spat v tovarne pa pisarne smrdite zato pa ma saksna pisarna 3 okna ka se lufta ovaci bi se zastrupili od gnoja . mi jebemo vase zene za denar zato nam nejterbe delati, jebi se

      15 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      08.03.2013 ob 20:39 gost---šinjek gost

      Ne razmin to kakše ugodnosti bi naj meli brezposelni ? To so ugodnosti ka te tirajo pisati prošnjo za prošnjo pa še niti ogovora ne dobiš ? Pa silijo z brezveznimi predavanji in tam te učijo kak se obnašati na razgovori in kak se oblečti za razgovor in vsega boga .Ka tista firma v Martjancaj Sinergija samo kasejrajo od države .Žena se vozila ta na nekša predavanja za 1 € na uro in 1,20 za km ali kak san ne vem .Norca se delajo z brezposelnih nika drugo .Borze ukinuti nujno .

      19 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      08.03.2013 ob 22:20 gost gost

      se podpišem pod to šinjek. meni zavod razen tistega malo nadomestila za brezposelnost, ki mi itak pripada po zakonu, še nikoli ni nič dobrega naredil. samo stres s temi termini in brezveznimi načrti, ki itak ne funkcionirajo. pa jahajo te s papirancijo, službo najt pa pomagajo itak ne. saj ne pravim, da ni prav, da si je vsak sam ne išče, ampak meni zavod ni nikoli pomagal najti zaposlitve, sem si jo vedno sama našla, brez pomoči in njihove arogance. pa je nisem dobila po vezah, ampak ker sem sposobna in imam izkušnje. ampak žal je naše gospodarstvo v r*ti in sem spet brez, medtem ko oni samo denar vlečejo za brez zveze. saj pa niso drugo kot statitiki, ki podatke vnašajo v računalnik in to je vse. za to pa res ne rabiš kakšne posebne izobrazbe.

      14 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      09.03.2013 ob 2:11 gost - kmet gost

      gost - jas jas, će ti tako hodijo kmetje na živce, potem prosim drujgič ko greš v trgovino ne kupi ne kruha, ne mesa, ne sira, ne zelenjave, kajti to hrano je pridelal kmet, ter če imaš kaj dostojanstva in stojiš za besedami ki si jih napisal, ker če kmet smrdi in je len ter itn., predvidevam da ne ceniš njegovega dela, še manj pa tisto kar je pridelal. Upam ka doma jejte samo sol, pa kcoj si poper zmešate, ker sladkor itak pride od kmeta...kreten, v prvi meri pa parazit, če sploj veš ka to pomeni.

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      09.03.2013 ob 16:24 a gost

      gost - jas jas Se vijdi kakšna budala si , zatou je tvoj komentar primeren. Či tij delaš cejli život pomejni ka ne dobijvleš socialne pomouči, tou ka san napijso zadeva tiste keri niti ne pomijslijo ka bi delat šli nego samo čakajo ka dobijo kaj od države. Na tvojo raven komentara pa se ne spiščavlen. Tou ka san napijso kak resnično se je zgoudilo ka san polek bio.

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      14.08.2013 ob 21:33 Edo gost

      Opisano povračilo potnih stroškov velja samo v Sloveniji. V Avstriji in v Nemčiji vam jih povrne delodajalec, ki vas je povabil na razgovor. Konkretno v Avstriji = 0,41 EUR/km. Pri Slovencih pa nastopi več problemov: 1. delodajalci sploh ne odgovarjajo na vaše elektronske prijave. Njihova poslovna kultura je na psu ! 2. na razgovor ponavadi pokličejo po telefonu in ti ne ponudijo niti rezervnega termina, 3. ZZRS povrne mesečno do 30 EUR potnih stroškov. Iz MS do LJ je 175km, povratno torej 350km ali 49 EUR. Pomeni, da vi iz "periferije" nimate kaj hoditi v LJ fehtat službo, ker Vam ZZRS toliko stroškov ne povrne. 4. Sam sem čakal na prvi zaposlitveni razgovor pri svetovalcu točno 4 mesece. V tem času sem poslal 170 prošenj; v SLO (90), v AUT (70) in GER (10) in bil na 4. zaposlitvenih razgovorih. Tudi brez Zaposlitvenega načrta mi je uspelo dobiti službo v AUT; potrebni so bili trije razgovori na eni firmi v roku ENEGA TEDNA DNI. In vse stroške prevoza po 0,41 EUR/km so mi isti dan na blagajni povrnili, v kešu ! Nekoga so v tej SLO samo velika usta .. na terenu se dogaja pa marsikaj drugega ! Poglejte si AMS Mureck ali pa AMS Feldbach ali Jennerdorf, pa jih primerjajte s svojim Zavodom. Nato boste skapirali o čem pišem ...

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.