https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Marija Kaučič bije boj za vinski kleti Radgonskih goric

Murska Sobota, 13.03.2013 ob 10:30  

Marija Kaučič iz Gornje Radgone od družbe Radgonske Gorice zahteva, da izpraznijo turistično urejeni vinski kleti Klet pod slapom in Klet pod rimskim kolesom, saj naj bi bili slednji njeni, ker je lastnica zemljišča nad obema kletema. Kot so zapisali v Delu, prav tako zahteva, da plačajo po 1000 evrov uporabnine za ti kleti, najmanj od leta 2007 naprej pa vse do takrat, dokler ji ne predajo izpraznjenih kleti.

Boj za dobro obiskanima kletema se je pričel leta 2010, ko je Marija Kaučič, ki je lastnica zemljišč na radgonskem Grajskem hribu, začela trditi, da sta zato, ker je njeno zemljišče nad kletema, njeni tudi kleti. Najprej je zahtevala odškodnino oziroma plačilo uporabnino neposredno od Radgonskih goric, vendar z zahtevkom ni uspela. Nato je vložila tožbo na murskosoboškem okrožnem sodišču in to je pred kratkim razsodilo, da nima prav. Pri tem so se oprli na dejstvo, da so si Radgonske Gorice v najslabšem primeru lastninsko pravico nad obema kletema vsaj priposestvovale, saj so v dobri veri, da kleti pripadata podjetju, z njima gospodarili več kot deset let.

Pred letom 2010 Kmetijski kombinat in pozneje njegova naslednica Radgonske gorice niso dobili nobenih zahtev, niti Kaučičevi nikoli niso trdili, da bi bila ta klet njihova, zato je na splošno veljalo, da je to kombinatova klet. Marija Kaučič je za Delo povedala le, da se bodo na sodbo okrožnega sodišča pritožili, ni pa hotela komentirati zadeve.

Čigav je podzemni objekt?

Kot so zapisali v Delu, se sodišče ni spuščalo v zanimiv pravni problem, o katerem pri nas skorajda ni pravne prakse in ki v zakonodaji ni jasno opredeljen. Nihče tudi ne ve enoznačno odgovoriti, ali je po naši zakonodaji mogoče trditi, da je podzemni objekt ne glede na to, kdo ga je zgradil, last tistega, ki je lastnik zemljišča na površini nad tem objektom.

Gornji Radgoni trenutno tečeta postopka ugotavljanja zemljišča pod stavbo in vpisa stavbe (kleti) v kataster stavb, ker omenjeni kleti do sedaj še nista bili vpisani v kataster. Oba postopka tečeta že dalj časa, ker se odvetniki Kaučičeve nanje pritožujejo, vendar njihovi postopki ne prejudicirajo določitve lastnika kleti.

Splošno pravilo je, da za zemljišče pod stavbo pri podzemnih objektih velja stik podzemnega dela s površjem, torej vhod,« je za Delo povedal vodja geodetske pisarne GURS v Gornji Radgoni Vojteh Holc. Vhod v sporni radgonski kleti pa je na zemljišču v lasti Radgonskih goric.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.03.2013 ob 10:35 lolek gost

      Ge bi tudi meo Toyota fabriko na Japonskon, zato ka je točno pod mojo parcelo. Iden sledi na sodišče pa vložin tožbo prouti japoncon.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.03.2013 ob 13:06 gost gost

      Pa kak lejko vidin slike.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.