https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pričenja se velika akcija zbiranja odpadne električne in elektronske opreme ter odpadnih baterij

Murska Sobota , 14.03.2013 ob 12:10  

Količina odpadne električne in elektronske opreme narašča vsako leto. Pri tem ni zaskrbljuoča samo količina, ampak tudi za nevarne snovi, ki jih odpadna oprema vsebuje. Zaradi pomanjkanja informacij kaj se reciklira in kje so zbiralniki za tovrstno odpadno opremo, ta odpadek pogosto konča med mešanimi komunalnimi odpadki ali na divjih odlagališčih, kar lahko povzroči onesnaževanje tal s strupenimi snovi ki škodujejo živalim in na koncu na zdravje ljudi.

Podjetje Saubermacher – Komunala Murska Sobota d.o.o. bo skupaj s podjetjem Zeos, ki je shema za ravnanje z električno in elektronsko opremo, jutri, 15. marca 2013, začelo z veliko osveščevalno-zbiralno nagradno akcijo "E-odpadke ločuj in okolje varuj", ki bo trajala do petka, 12. aprila 2013. Akcijo zbiranja odpadne električne in elektronske opreme in odpadnih baterij.

Kaj se zbira?

-          veliki gospodinjski aparati (hladilniki, zamrzovalne omare in skrinje, štedilniki, pomivalni stroji, sušilni stroji, pečice, el. radiatorji, mikrovalovne pečice …)

-          mali gospodinjski aparati (sesalniki, el. metle, el. orodje, tiskalniki, računalniki, mikserji, radio aparati, likalniki, ocvrtniki…)

-          drobni aparati (telefoni, GSM, el. igrače, MP3, brivniki, feni, tipkovnice, miške, polnilci, el. ščetke, USB …)

-          tv in monitorji (TV aparati in računalniški monitorji)

-          sijalke (žarnice)

Cilj akcije "E-odpadke ločuj in okolje varuj"

Cilj akcije je konkretno seznaniti in osvestiti otroke in mladino ter posledično njihove družine ter širšo javnost s posledicami nepravilnega ravnanja z OEEO in OPBA ter izpeljati aktivno osveščanje, pri čemer bodo otroci in mladina svoje razumevanje te problematike izrazili tudi z zbiralnimi akcijami. Dolgoročno je cilj pri njih in v njihovih družinah vzpostaviti trajno zbiranje tovrstnih odpadkov v ustrezne odpadkovne tokove.

Poleg mladih so ciljne skupine tudi podjetja in institucije, ki se morajo vključevati v shemo zbiranja in ravnanja z OEEO in OPBA ter širša javnost, ki mora vplivati na izpolnjevanje obveznosti, ki jih podjetjem nalaga ta področna zakonodaja.

Akcije potekajo na osnovnih šolah

Akcija bo potekala od petka 15. marca 2013 na vseh osnovnih šolah, ki so pristopile k akciji.

Zadnji dan zbiranja odpadne OEEO je četrtek 11. aprila in zaključek akcije v petek 12. aprila 2013, z objavo rezultatov na Radiu Murski Val, ki je tudi medijski sponzor akcije. Šola, ki bo zbrala največjo količino odpadne električne in elektronske opreme in odpadnih baterij, bo nagrajena s koncertom znanega slovenskega glasbenika.

Vsak, ki bo v času akcije na določenih lokacijah oddal OEEO in/ali OPBA ter izpolnil in oddal kupon, bo sodeloval v nagradnem žrebanju za glavno nagrado - hladilnik. Vsak torek in četrtek pa bo na Radiu Murski val lepo nagrado prejel tisti, ki bo pravilno odgovoril na nagradno vprašanje.

Vse vljudno vabijo k sodelovanju, saj skupaj »Ustvarjamo zdravo okolje«.

Foto: Wikipedia, sxc.hu

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.03.2013 ob 12:48 mimok gost

      Ja mene pa zanima kam lahko pa ostali odnesemo batrije pa monitorje pa ostalo električno tehnologijo ?

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.03.2013 ob 18:19 lopov gost

      Nesi na Komunalo tja do konca do vodnoga stolpa tam je zbiralnica .Vsak dan je odprto od 7. do 16 ure

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.