https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Občini Razkrižje in Lendava prejemnici plakete Zlati kamen 2013

Razkrižje, 14.03.2013 ob 13:00  

Na Brdu pri Kranju so včeraj podelili nagrade najbolj prodornim občinam v Sloveniji, med prejemniki pa sta tudi Občina Razkrižje, v imenu katere je nagrado prejel župan Stanko Ivanušič, in Občina Lendava.


Zlati kamen je projekt, ki je namenjen spodbujanju dobrega razvoja na lokalni ravni. Metodologija za izbor razvojno najbolj prodorne občine vključuje mehke in trde elemente,  kvantitativne kazalnike z indeksom Zlati kamen, kvalitativno analizo in glasovanje strokovnjakov v Strokovnem svetu.

Strokovni svet Zlatega kamna sestavlja 10 strokovnjakov s treh slovenskih univerz, Statističnega urada RS in podjetij. Zastopajo različne stroke, delovna področja in - ne nazadnje - geografske dele Slovenije: vzhod (Univerza v Mariboru), center (Univerza v Ljubljani) in zahod (Primorska univerza v Kopru). Zlati kamen je politično nevtralen in neodvisen projekt.

Zmagovalka drugega izbora za razvojno najbolj prodorno občino je Postojna. Na drugo mesto se je uvrstil Tolmin in na tretje Lendava. Nova Gorica na četrtem mestu je najvišje uvrščena mestna občina. Peto in šesto mesto sta zasedla Radovljica in Razkrižje.

V ožji izbor se je sicer uvrstilo še šest občin - poleg šestih finalistov še Brežice, Kočevje, Krško, Litija, Rogaška Slatina in Vojnik.

Obrazložitev priznanja za Občino Razkrižje

V uvodu v strategijo občine Razkrižje je zapisano, da so v kraju naredili razvojne korake, »ki v slovenskem prostoru veljajo za nekaj posebnega«. Kaj je posebnega v teh šestih vaseh v odmaknjenem kotu Slovenije?

Zanimivo je že to, da ima ta kraj s 1.356 prebivalci izdelano razvojno strategijo, pa čeprav je ta rudimentarna. Predvsem pa preseneča vrednost dinamičnega indeksa ISSO, po katerem je občina na prvem mestu v Sloveniji. Seznam izvedenih in načrtovanih projektov je dolg. Občina deluje  povezovalno in sistematično skrbi za odnose s sosedi na Hrvaški strani. Razkrižje je izvrsten primer, kako se lahko majhen kraj s številnimi slabostmi vseeno dinamično razvija.

Obrazložitev za Lendavo

Lendavo poznamo po vsaj treh stvareh: po tem, da imajo »nafto«, da je kraj »svetovna prestolnica bograča« in da mesto sodi med najmanj razvite v Sloveniji. Toda ob tem ima Lendava izredno dobro zasnovano razvojno strategijo in je edina občina, ki ima (vsaj javno objavljen) protikrizni strateški dokument. Protikrizno strategijo odlikuje celovit pristop, ki ne izpušča nobenega ključnega področja, posebej pa poudarja podjetniški razvoj in sodelovanje. Občina je zelo odprta in aktivno spodbuja prihod vlagateljev.

Več o akciji Zlati kamen lahko preberete na: http://www.zlatikamen.si/

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.03.2013 ob 21:35 1x gost

      Kangler iz MB pa je dobival granitne kamne....

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.03.2013 ob 6:32 Ciganjscek gost

      Lepo in pohvalno za LENDAVO. Ostajajo pa odprta vprasanja visoka stopnja nezaposlenosti, odpiranje novih delovnih mest in vlaganja novih vlagateljev. Pri teh zadnjih se je Obcina v preteklosti vedno opekla. Bilo je mnogo hrupa , nato nic. Premik je bil samo v turizmu, vendar od tega se ne da ziveti.Pocasi , vendar vztrajno gre stanje z ravni siromastva ( gospodarske nerazvitosti) na raven mizerije (pocasno nazadovanje )

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.03.2013 ob 8:56 zip gost

      Visoko nezaposlenost mladih lendavčanov je vzrok, da vse več mladih odhaja iz mesta. Lendava bo postalo mesto starčkov. Kaj bo prebivalcem infrastuktura, (stadion, kulturni dom,športna dvorana) če ni novih zaposlitev.Ljudje odhajajo, spomeniki ostajajo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.03.2013 ob 20:04 min gost

      http://www.anonmgur.com/up/e7fd91e6ef6f08ac7619c88154dce54a.jpg

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.03.2013 ob 21:46 *?*?*? gost

      http://i49.tinypic.com/10f74h3.jpg

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.