https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Prekmurski fotografski guru "razstavljen"

Murska Sobota, 28.09.2010 ob 22:36  

Včeraj je potekala slovesna otvoritev Kološevega kabineta umetniške fotografije ob 90-letnici rojstva znamenitega prekmurskega fotografa Jožeta Kološe. Razstava v murskosoboškem Pokrajinskem muzeju obsega preko 6000 originalnih fotografij, 200000 negativov, knjižnico, Kološeve fotoaparate in ostale umetniške predmete.

Jože Kološa-Kološ je bil znameniti prekmurski umetniški fotograf, rojen leta 1920, umrl pa je leta 1998. Sodi med osrednje nosilce fotografskega modernizma na Slovenskem, ljubezen do fotografije pa se je v njem prebudila že v rani mladosti in rasla z njim. »Ni pomembno, kakšne kakovosti je fotoaparat, pomembno je, kdo za njim stoji«, se je Kološevih besed spomnil kustos razstave dr. Janez Balažic. Poleg fotografije je Kološa gojil veliko strast do violine, ki je prav tako del razstave. Tako je v ta namen violinist obiskovalcem razstave zaigral na strune violine.


 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gelipter
      29.09.2010 ob 15:36 gelipter

      ge pa je razstava?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Karlo_Vrataric
      29.09.2010 ob 17:22 Karlo_Vrataric

      V Pokrajinskem muzeju Murska Sobota...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.