https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

V vrtcih skoraj 77 odstotkov slovenskih otrok

29.03.2013 ob 9:40  

V predšolsko vzgojo in izobraževanje v vrtcih in v vzgojno-varstvenih družinah je v tem šolskem letu vključenih nekaj več kot 83.000 otrok. To je 76,7 odstotka vseh otrok ustrezne starosti. Število v vrtce vpisanih otrok narašča, vendar ne v taki meri kot v preteklih letih, kažejo najnovejši podatki Statističnega urada RS.


V šolskem letu 2012/13 izvaja predšolsko vzgojo 938 vrtcev in njihovih enot, to je 16 vrtcev več kot v preteklem šolskem letu. Večina vrtcev je javnih, le 50 vrtcev je zasebnih. Število otrok, vključenih v vrtce, je v letošnjem šolskem letu za 2,3 odstotka večje, kot je bilo prejšnje šolsko leto. Vendar rast ni več tolikšna, kot je bila v zadnjih štirih šolskih letih. Takrat je bila stopnja rasti okrog sedem odstotkov letno.

Število otrok v vrtcih se je v primerjavi s prejšnjim šolskim letom povečalo predvsem v drugi starostni skupini, ki jo predstavljajo otroci od 3. leta starosti do vstopa v šolo. Tu je bilo zaznano povišanje za 3,3 odstotka. V vrtce je tako vključenih skoraj 90 odstotkov otrok te starostne skupine.

Cilj: v predšolsko izobraževanje vključiti 95 odstotkov štiri- in petletnikov

Število otrok v prvem starostnem obdobju, torej do 3. leta starosti, pa se je glede na preteklo leto le neznatno povečalo. V vrtce je vključenih nekaj več kot polovica otrok te starostne skupine. Kot kažejo podatki statističnega urada, Slovenija s 93,3-odstotno vključenostjo skoraj dosega evropski strateški cilj, po katerem naj bi bilo v predšolsko izobraževanje vključenih 95 odstotkov štiri- in petletnikov.

Med strokovnimi sodelavci dva odstotka moških

Predšolsko vzgojo in izobraževanje v vrtcih trenutno izvaja nekaj manj kot 10.500 strokovnih delavcev, od tega je dva odstotka moških. Enemu vzgojitelju in pomočniku vzgojitelja je povprečno dodeljenih osem otrok. Pri otrocih v prvem starostnem obdobju je enemu vzgojitelju in pomočniku dodeljenih povprečno šest otrok, pri otrocih v drugem starostnem obdobju pa povprečno devet otrok.

STA

    Komentarji

    1. gost
      29.03.2013 ob 10:19 jasna gost

      Tega ne razumem kako lahko starši dajo v vrtec 1 leto stare otroke, če je mama doma in ni iskalka zaposlitve. Taki mali otrok še najbolj potrebuje svojo mamo ne pa osebo katere sploh ne pozna. Tega v življenju nebi mogla napravit svojemu otroku. Za tiste katere delajo in so iskalke zaposlitve je razumljivo ali tako...Brez besed.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.03.2013 ob 19:53 mama gost

      Tudi jas sem svojega otroka dala v vrtec po dopolnjenim prvim letom in nisem zaposlena. Ampak odkar hodi v vrtec se je že marsikaj naučil in tudi bolj družaben je , Jas pa imam polno delo ki ga lahko opravim ko otroka ni doma,če smo doma še ne pomeni da doma samo posedamo z enga stola na drugega.Če bom še imela otroke bom naredila enako.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.