https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Židan odgovarja Jordanovi glede direktiv o vodah: Voda mora ostati javno dobro in ne tržno blago

30.03.2013 ob 7:00  

Včeraj smo objavili članek o evropski direktivi, ki bo v prihodnosti za pravico do uporabe javne vode omogočala podelitev koncesije podjetjem.

V predmetnem članku, ki si ga lahko ogledate TUKAJ, je dr. Romana Jordan, sicer evropska poslanka, spraševala mag. Dejana Židana kot ministra za kmetijstvo in okolje o njegovem stališču do te direktive. Zato smo pomurskemu ministru poslali nekaj vprašanj, saj nas je zanimalo kako je njegovo mnenje o direktivah za vode, ki postajajo vse bolj pereča tema v medijih.

Kaj menite o evropski direktivi o vodah?

Mag. Dejan Židan: »Direktiva o koncesijah (laično jo sedaj v EU pogosto poimenujejo "direktiva o vodah") je nastala zaradi nujne potrebe, saj se pri javno-zasebnem partnerstvu, ki je v EU pogosto, opažajo nepravilnosti in je potrebno povečati transparentnost in zmanjšati možnost koruptivnih tveganj. Žal pa so se ponovno vmešali predstavniki velikih korporacij (mimogrede, to je na pritisk novinarjev priznal tudi EU komisar) in nastala so odstopanja, ki med drugim odpirajo stranska vrata za privatizacijo upravljanja s pitno vodo. Zato so se uprli evropski državljani in tudi poslanci Evropskega parlamenta, žal pa ne vsi.«  

Jo boste kot minister podprli in vključili v obstoječo zakonodajo?

Mag. Dejan Židan: »Direktiva ni takšne vrste, da bi jo neposredno vnašali v zakonodajo, ki je v pristojnosti ministra za kmetijstvo in okolje. Če pa bi bil EU poslanec, je ne bi skušal braniti v domači državi, temveč bi se v EU parlamentu potrudil, da se tako dopolni, da bo koristna in ne bo predstavljala potencialne grožnje, zlasti za "šibkejše" države.«

Če bo sprejeta: Kdo se bo lahko prijavil na razpis za podeljevanje koncesij oz. bodo kakšni posebni pogoji?

Mag. Dejan Židan: V Sloveniji bomo spremenili lastno zakonodajo, to je Zakon o vodah. In to na način, kakor je bila sedaj enotna strokovna javnost, nevladne organizacije in tudi večina politike. Voda mora ostati javno dobro in ne tržno blago. Ne samo, ko gre za vodni vir, temveč tudi takrat, ko v domači hiši priteče iz pipe.«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.03.2013 ob 8:22 Miro gost

      Dejan ne daj se še ti zavajati saj si razumem človek in ne popuščaj ljudem katerim gre samo za bogatenje.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.03.2013 ob 10:15 jenamena gost

      Populizem za medije in pozabljivo rajo, pozneje pa požrte besede, ampak tega smo od Židana in SD vajeni.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.03.2013 ob 10:22 aaa gost

      Živel komunizem in socialno-pravna država!!

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      30.03.2013 ob 10:55 y gost

      Židan je sprejel funkcije v vladi , katere jih vsak pameten človek nebi v tem času in z temi mazače.A Židan iz svoje kože nemore,punudila se mu je prilika in je sprejel je vse ,kar drugi niso hoteli.Tak je to da pomurski človek prijde v velki varaš in te več svojo glavov ne mijsli.Dobro ka de mel KELNARA za svetovalca.Gdor visoko leta,nisko pade!

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      30.03.2013 ob 11:09 y1 gost

      in je sprejel je.... IDIOT!!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      30.03.2013 ob 13:07 voda gost

      Voda je javno dobro in vsem mora biti omogoceno da jo uporabljajo in to za enako ceno. Upravljalci omrezij morajo bolj skrbeti za omrezje in ne za svoje place.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      30.03.2013 ob 16:47 gostja gost

      Človeku pa vendarle pride na misel, da glede na to, kako jo zapravljamo in svinjamo, da bi jo bilo dobro privatizirati, ćetudi zato da bi jo - vodo - zaščitili pred našim nemarnim ravnanjem. In jo hočemo "ohraniti" kot javno dobro, ker bi sicer morali to zapravljanje in svinjanje drago plačati. Hočemo pravice, izmikamo se dolžnostim.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      31.03.2013 ob 15:51 Gost ---hački gost

      Židan tudi pleše kak mu je vola .Za časa gradenj Bioplinarn oa Prekmurji je zelo navijal za bioplinarne in prepričeval ljudij da to ni slaba investicija zdaj pa se je obrno pa pa govorij proti da se ne bi smelo kuriti hrane .Tudi vodo de šeftal pa razprodajal

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.