https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Uroš Vrabelj: »Težava je v sistemu, ki temelji na denarju«

Apače, 01.04.2013 ob 8:00  

Uroš Vrabelj, po poklicu uni. dipl. ing kmetijstva, po duši raziskovalec in glasbenik. V Apačah je pričel z izvajanjem predstavitev, ki so namenjena osveščanju o škodljivih snoveh in prevarah, ki nam jih prehranska industrija vsiljuje in podtika v naša živila, z namenom povečanja dobička.

Kot pove, se je s to tematiko začel ukvarjati pred približno šestimi leti, ko je v okviru izobraževanja na fakulteti naletel na članke, ki so bili popolnoma kontradiktorni njegovemu takratnemu pogledu na svet.

Totalni skeptik, ki je nezavedno zaplaval v take tematike

»Ker je moja narava takšna, da sem totalni skeptik in moram vedno vedeti zakaj je nekaj tako, sem pač nekako nezavedno zaplaval v take tematike,« pojasnjuje, in dodaja: »Bolj ko sem si oblikoval novi pogled na svet, bolj mi je postajalo jasno, da je tukaj nekaj hudo narobe. Sedaj mi je jasno, da je težava v sistemu, ki temelji na denarju, na nekih skupnemu človeštvu nepotrebnih vrednotah, a potrebne so vodilnim oligarhom, ki v tem trenutku upravljajo z večino bogastva. Ti nam posredno zamegljujejo pogled na svet

Zaveda se, da je nemogoče, da kot posameznik kaj doseže in njegov namen tudi ni spremeniti sistem, ampak želi, da ljudje odprejo oči in le tako se bo posledično spremenil tudi sistem.

S predstavitvami želi razsvetliti ljudi

Z predstavitvami oziroma predavanji, na katerih razgalja mite, ki jih ustvarjata prehranska in farmacevtska industrija, želi v tem trenutku doseči, da ljudje začnejo razmišljati s svojo glavo in jesti slovenske iz strani industrije neomadeževane pridelke, saj to vodi v rešitev samooskrbe, gospodarstva, dvig zdravja in seveda tudi splošne kvalitete življenja. »Ne želim spreminjati sveta, želim razsvetliti samo ljudi, ki me obdajajo in sestavljajo moje življenje in upam, da bojo ti ljudje vsaj delček tega prenesli naprej

Vsa teorija, ki jo predstavlja, je črpana iz znanstvene literature, ki je uradno priznana in so jo opravile neodvisne raziskovalne organizacije, ki niso podvržene vplivu lobijev. Večino predstavitev, ki se izvajajo v Apačah, bo vodil sam, po lastnih izvlečkih iz uradnih raziskav. Gostil pa bo tudi priznane aktiviste in druge za kmetijstvo in prehrano ugledne strokovnjake. Predstavitve bodo sledile mesečno, po cca. eno uro, z raznim posnetki, slide show-i, slikami in diskusijo ob koncu.

Kako sonce prepreči tvorbo raka in srčno žilnih bolezni

Na svojem prvem predavanju se je dotaknil škodljivosti sonca. »Nobena raziskava ni mogla povezati sonca z rakom – da prav sonce povzroča raka!« Pojasnil je, da sončne kreme zaščitijo samo pred sončnimi opeklinami (ne pa tudi gubanjem kože), in na žalost tudi pred vitaminom D, ki ga ljudje nujno potrebujemo in ga zlahkoto dobimo če za 15 – 20 minut na dan posedimo na soncu. Po njegovih znanjih je imelo 90 % rakavih bolnikov kronično pomanjkanje vitamina D.

Po njegovih besedah se ljudje ne zavedamo (ali nočemo zavedati?) ozadja – da se podjetja, ki zaščitna sredstva pred soncem prodajajo, povežejo z znanstveniki in jih podkupijo, slednji pa naredijo raziskavo in iz nje prikažejo zgolj rezultate, ki jim koristijo, ostalo pa prikrijejo.

Ob tem se je Vrabelj dotaknil tudi problematike vnašanja snovi na kožo: »Naša koža je živi organ. Vse kar nanesemo nanjo, gre direktno v krvni obtok. Nič kar ne bi jedli, nikdar ne vnašajte na kožo! Vprašanje: Kdo bi upal sončno kremo požret? Kdo bi upal lak za nohte spit? Kdo bi upal kolonjsko vodo spit? Noben. Razlika je samo ta, da če pojemo, gre preko prebavnega trakta, drugače pa direktno v kožo in direktno v kri in povzroča marsikatero bolezen

Za povišan holesterol niso kriva jajca

»Holesterol je znanilec telesa na strupe v krvnem obtoku in ne bolezen. Ni bolezen, ampak je le posledica kemikalij,« je prisotnim pojasnjeval Vrabelj. Brez holesterola telo ne more tvoriti nujno potrebnega vitamina D. Opozoril je tudi na dejstvo, da nihče ne pove, da je najbolj nevaren VLDL (Very low density lipoprotein). »Industrija, ki proizvaja zdravila za holesterol ima na letni ravni 40. milijard prometa – strah  se najboljše prodaja!« Hkrati se sprašuje zakaj holesterol pred 30 leti ni bil tako nevaren, kot je danes. Povišani holesterol, po njegovih besedah, povzročajo stres, slaba prehrana in strupi. Znižujemo ga lahko z dovolj visokim vnosom beljakovin, nasičenih maščob, zaužitjem ekološke hrane itd. »Niso kriva jajca in podobne stvari. Obstajajo rešitve zunaj farmacevtskih krogov in njihovih mitov,« zaključi.

Odprl je tudi debato na temo indijske konoplje, spregovoril o gensko spremenjenih organizmih, ekološki predelavi hrane itd.

Dotaknil se bo številnih tem

Predstavitve se bodo vrstile približno enkrat mesečno, dotaknile pa se bodo izjemno zanimivih tem, kot so:

-          razlike med uvoženo hrano in lokalno pridelano hrano,

-          razlike med klasično – konvencionalno, integrirano in ekološko pridelano hrano,

-          gensko spremenjeni organizmi in njihova škodljivost našemu telesu,

-          zakaj lahko rečemo industrijsko procesirani prehrani »plastična prehrana«,

-          soja - kot telesu strupeno živilo,

-          zakaj nam današnja žita škodijo in katera ne,

-          nasičene maščobne kisline so neškodljive,

-          zakaj vegetarijanci in še posebej vegani živijo manj časa,

-          zakaj več manjših obrokov na dan našemu telesu škodi,

-          kako hujšati brez trpinčenja z dietami, itd.

Predstavitve niso za strokovnjake, ampak za navadne povprečne ljudi, katerim bo Vrabelj dejstva predstavil na poenostavljen način, tako da razume vsak. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.04.2013 ob 9:06 Gostja gost

      Težava je v DELAVSKEM načinu razmišljanja ljudi, ki se po 2.vojni prišel na oblast, ko je "ZMAGAL" delavski razred. Kmetovanje je postalo manjvredno, sramotno, vsak ki je kaj "dal nase", na svoj "ugled" je šel delat v tovarno. Starejši se tega še dobro spomnijo. Zmagal je DELAVSKI NAČIN RAZMIŠLJANJA in delovanja, ki SE ZNAJDE tako, da lažje skoz pride. Danes se to kaže v ponarejanju diplomskih nalog, ko hočejo po bližnjici priti do titule tako, da se znajdejo. Znanja ne potrebujejo...delavci. Oni hočejo samo služiti. Posmehovali in omalovaževali so vse, ki so ostali kmetje. Odvzeli so jim ves ponos, "ugled" kmečkega dela in so jim ga -pustili- samo v tistem delu, ko so tisti iz mest hodili k njim po krompir, meso in vse kar je ta kmet pridelal. Tisto so radi vzeli, s prikolicami vozili v mesto in se hranili s tem....da pa bi šli tudi delat na zemljo, ne, oni so vendar delavci ! Oni si ne umažejo rok, oni hodijo v službo........ In v petdesetih letih se je taka mentaliteta dedovala tudi pri otrocih. Sedaj žanjemo kar smo sejali.... Vprašanje je le, ali se upamo soočiti s to RESNICO....

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.04.2013 ob 10:43 Strici so mi povedale gost

      V bijstvi je tou rejsan. Kak bi ležik skous prišo. Svoje oddelaš,drugo te pa nika ne briga. Pa ščejš svojo plačo, he he. Tisto drugo nej tvoje delo. Prej, ka so drugi za tou tan, ka mislijo, on je svoje napravo. On šče samo svojo plačo. Jao.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.04.2013 ob 18:19 kren gost

      verjetno nan prehrambena industrija servera marsikaj, ka je nej glih dobro za naše zdravje..... je pa tudi istina, ka se narodu zdi za malo ka bi si pridelo vsaj tisto malo hrane(zelenjave) za kero ne nucaš glih nekših velkih površin. je pač enostavneje iti v najbližji diskont/trgovino pa kujpiti neka ka je pripelano iz drujgoga konca sveta (zatou ka je pač pocejni), namesto ka bi šli do najbližnjoga kmeta al pa na tržnico pa kujpili lokalno hrano. konec koncof je kar nekaj študij že pokazalo, ka je za človeški otganizem najprimernejša tista hrana, ki raste v okolju v katerem oseba živij. tak ka če nucate C vitamin jejte kislo zelje al pa domača jabolka, nej pa pomaranče iz Maroka.... če te jeli predvsem doma pridelano zelenjavo in sadje. te za svoj organizem napravli dosta več koristnoga kak če te zaužili en "bio" mango pripelani iz nevem kje. no pa če j že v naslovi omenjeni denar..... s tem ko boste kupovali na lokalni tržnici al pa pri najbližjem kmetu te podpirali lokalno gospodarstvo, nej pa multinacionalke, pa še prišparali boste...

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.04.2013 ob 18:44 goust gost

      # s tem ko boste kupovali na lokalni tržnici al pa pri najbližjem kmetu te podpirali lokalno gospodarstvo,#-------- to je nej zadosta cool, fensi - kak bi rekli tisti, ka ščejo biti moderni.... Oni morejo iti na počitnice v inozemstvo, kupovati inozemsko, ka je tisto boukše - zato ka bi oni bili VIDITI boukši. Eh, pa takša siromaška mentaliteta naroda.....

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.04.2013 ob 13:29 tehnik gost

      Govoriti o medicini, boleznih itd., je v tem primeru absurdno, kjer ni nikakrsne znanstvene podlage (vsak lahko napise clanek, objavi v reviji, da recimo cigaretni dim ni skodljiv, da je alkohol zdravilen...). Ce drzi (iz teksta prebrano), da je g. Vrabelj to govoril na predavanju laicni javnosti o raku, vitaminu D, holesterolu itd., naj prosim predlozi neodvisno randomizirane dvojno slepe studije.Javno predstavljeni podatki morejo biti argumentirani in strokovno potrjeni, izvedena retrospektivna ali prospektivna studija. Kot zdravstveni tehnik se ne strinjam z navedenim.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.