https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Prvi izračuni dohodnine za leto 2012 že na poti v poštne nabiralnike

02.04.2013 ob 8:00  

Davčna uprava RS (Durs) bo danes prvim zavezancem po pošti na dom poslala informativne izračune dohodnine za leto 2012. V svojih poštnih nabiralnikih jih torej lahko pričakujejo od srede dalje. Za preostale zavezance bodo izračune pripravili do konca maja.

 

Na Dursu običajno dohodnino najprej izračunajo za tiste, ki ne uveljavljajo olajšave za vzdrževane družinske člane ter nimajo dohodkov od oddajanja premoženja v najem, opravljanja dejavnosti oz. katastrskega dohodka. V drugem svežnju pa so ponavadi izračuni za zavezance, pri katerih je odmera nekoliko bolj zahtevna oz. zanje še nimajo vseh potrebnih podatkov.

Zavezancev za dohodnino je vsako leto približno milijon. Ali so med tistimi, ki bodo informativni izračun prejeli med prvimi, se bodo lahko zavezanci pozanimali že danes, in sicer pri virtualni davčni asistentki (Vida), ki je dostopna prek spletnih strani Dursa (www.durs.gov.si). Na vprašanje bo odgovorila, če ji zavezanec sporoči davčno številko. Če imajo digitalno potrdilo in so prijavljeni v sistem eDavki, pa bodo lahko zavezanci od danes že vpogledali v svoje informativne izračune.

Foto: STA

Izračuna pa ne bodo prejeli zavezanci, za katere davčna uprava od izplačevalcev dohodkov ni prejela podatkov o odmeri dohodnine. Tisti, ki do 15. junija izračuna ne bodo prejeli, bodo morali napoved vložiti sami, in sicer v času od 15. junija do 1. avgusta.

STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.