https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-TURE

Talin - prestolnica Estonije, ki očara z vihravo mešanico srednjeveškega in modernega

4.4.2013  

Talin je glavno mesto in glavno morsko pristanišče Estonije. Leži ob estonski severni obali v Finskem zalivu južno od Helsinkov. V mestu živi skoraj 400.000 prebivalcev. Talin je leta 1154 na svojem zemljevidu sveta označil al-Idrizi. Kot pomembno pristanišče med Rusijo in Skandinavijo, je mesto v času severnih križarskih pohodov postalo tarča širitve tevtonskih vitezov in danskega kraljestva. Tedaj so tamkajšnjemu prebivalstvu vsilili krščanstvo.

 

 

 

Rubrika POM-TURE je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo popotniške utrinke in zgodbe iz celega sveta.

Staro mestno jedro Talina upravičeno imenujejo biser srednjega veka. Spada med redka mesta, ki so še vedno obdana z dobro ohranjenim mestnim obzidjem. Pristaniško mestece z Unescovega seznama svetovne kulturne dediščine je tako pravi raj za sprehajalce, saj je dovolj preprosto, da je obvladljivo brez zemljevida, in raznoliko, da se ne naveličaš njegovih prikupnih ulic in trgov.

Med potikanjem po ozkih tlakovanih ulicah sem imel občutek, da sem se znašel v 14. stoletju, saj so nas obdale hiše častitljive starosti, skrita srednjeveška dvorišča, visoki cerkveni zvoniki in zavita kamnita stopnišča, ki te popeljejo do prostranih razgledov. Prav tako mesto stavi na srednjeveški stil, saj so vsi trgovci in gostinci oblečeni v srednjeveška oblačila in tako lahko med sprehodom po mestu opaziš rablje, grajske uslužbence, dekle in podobno.

Raekoja plats, osrednji trg pred mestno hišo, je zaradi živahnega trškega utripa že od 11. stoletja dalje srce Talina. Danes predvsem zaradi mavrične ponudbe lokalov in restavracij ter pestrega kulturnega dogajanja, ki predvsem v poletnih mesecih poživlja baltsko mestece.

Talinske ulice, kljub nizkim temperaturam, živijo tudi v zimskih mesecih. Tržnica pletenih izdelkov poišče zavetrje ob starem mestnem obzidju, kjer domačinke med urnim vrtenjem pletilk prodajajo unikatne pletenine od kap, šalov in rokavic do puloverjev, brezrokavnikov in torbic. V ročno izdelanih umetninah lahko opazimo skandinavsko - baltski pridih s tradicionalnimi vzorci preprostih estonskih snežink, severnih jelenov in muc.

Cerkev Sv. Olafa iz 13. stoletja je bila skupaj s konico v tedanjem času najvišja zgradba na svetu, takrat visoka 159 metrov, danes 123 metrov. To mogočno cerkev, na severnem koncu starega mesta, lahko opazimo že od daleč, saj so prebivalci Talina, da bi privabili trgovce z vsega sveta, zgradili visok zvonik, zaradi katerega je mesto tudi zaslovelo.

Ostanki carske Rusije, ki je vladala Talinu od 2. sv. vojne pa vse do leta 1991, so še vedno opazni. Najznačilnejše znamenitosti Sovjetske dediščine so poletna rezidenca carja Petra Velikega, katedrala Nevsky ter pravoslavna cerkv Sv. Nikolaja.

Trajekt na svoji 80-kilometrski vožnji iz Talina v Helsinke ni rezal valov, ampak razbijal ledene plošče, ki so neusmiljeno udarjale v naš trajekt. Vendar nas ni navdušilo samo to nevsakdanje doživetje, ampak pogled na eno najlepših mestnih panoram na obali Baltika. Ko smo se oddaljevali od mesta, se nam je namreč ustavil pogled na masivni, strmo prisekani apnenčasti skali Toompea, na mogočnih obrambnih stolpih in obzidju spodnjega dela mesta, na gotskih konicah in elegantno izbočenih baročnih cerkvenih strehah, na vitkem stolpu mestne hiše ter čebulastem zvoniku pravoslavne katedrale Aleksandra Nevskega na vzpetini Toompea.

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

OGLEJTE SI TUDI OSTALE POPOTNIŠKE PRISPEVKE:

VSE POM-TURE NA POMUREC.COM

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.04.2013 ob 9:01 gost gost

      Tallinn je res lepo mesto z bogato zgodovino.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.