https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Festival Romano Chon otvoril svoja vrata

Murska Sobota, 04.04.2013 ob 16:00  

Včeraj se je začel peti Festival romske kulture »Romano Chon«  ki ga prireja Romski akademski klub Murska Sobota. Festival so odprli v Partimaxu MS, s premiero dokumentarnega filma »ROMSKA KULINARIKA S PRIDIHOM SODOBNOTI« kjer je bilo nekaj  kulinaričnih specialitet tudi na pokušino obiskovalcem.


Letošnjo leto je posebno leto romske skupnosti, ki ga poleg številnih družbenih presežkov v afirmaciji romov, zaznamuje tudi 5. Obletnica delovanja Romskega akademskega kluba in izvajanje Festivala romske skupnosti Romano Chon.

Festival je nastal na enem od srečanju predstavnikov Združenja ustvarjalnih ljudi na področju kulture in Slovenskega etnografskega muzeja in deluje v sklopu vizije Romskega akademskega kluba, v kateri so nekoč zapisali, da želijo postati sodobna organizacija, v kateri bodo stremeli k promoviranju in iskanju inovativnih pristopov za aktivno vključevanje pripadnikov romske skupnosti v vzgojno-izobraževalne procese. 

Tako bo mesec april postal bogatejši za nekaj izobraževalnih, umetniških in družabnih vsebin, preko katerih želijo odpreti slovenski in evropski prostor za raznolikost romske kulture in ugotavljanj medkulturnih sorodnosti, ki so temeljne za strpno sožitje v večkulturnem okolju. 

Preko projekta »Dvig socialnega in kulturnega kapitala v okoljih, kje živijo predstavniki romske skupnosti« pa bo z aktivnostmi aktivnega nudenja učne pomoči, izvajanjem različnih obšolskih dejavnosti in izobraževalnih vsebin, v sklopu festivala omogočena realizacija vsega, o čemer so na začetku njihove poti samo sanjali.

Včerajšnji otvoritveni dan – premiera filma ROMSKA KULINARIKA S PRIDIHOM SODOBNOTI, avtorjev Megi Kovač, Sandija Horvata in Alekandre Pestner, je bil lepo obiskan. Kratki film je predstavil nekaj tipičnih romskih jedi, ki se v Prekmurju pripravljajo še danes, nekatera pa s pridihom sodobnosti. Film je na prijeten, zelo spontan način prikazal pripravo jedi, ki so bile videti zelo okusne, kasneje pa se je na pokušini v prostorih Partimaxa to še samo potrdilo.

Upajmo, da bo festival prispeval kamenček k mozaiku zgodbe Marianne Williamson, ki je nekoč zapisala: »V Vsaki skupnosti se najde delo, ki ga je potrebno opraviti. Vsak narod so zaznamovale rane, ki jih je treba ozdraviti. Za vse to obstaja moč v srcu.« Mi jim vsekakor želimo voljo, motivacijo in moč, da nadaljujejo te misli.

Festival bo trajal od 3. do 27. aprila, zvrstilo pa se bo kar 22 dogodkov na različnih lokacijah v Pomurju. Dve prireditvi bosta tudi v Mariboru in Ljubljani, obeta pa se tudi Strokovna ekskurzija na Dolenjsko, v Belo Krajino in Posavje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.04.2013 ob 19:57 študentka PF gost

      Romski ''akademski'' klub Murska Sobota HEHEHE.. ge je te tau?

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.04.2013 ob 20:00 nik gost

      PM akademci pa nobenega ne vidim v DKUM. Pri ciganih je očitno rugo merilo za akademika:)

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.04.2013 ob 20:15 Cigo gost

      Pa te Sandi tudi pa sploj cigansko gučat nevejjo pa te neka o romski kulturi motajo

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.04.2013 ob 22:12 kulinarika gost

      Odprtje, ne otvoritev. Odprl je vrata, ne otvoril. Saj smo v Sloveniji. Mi lahko kdo pojasni, a je Ciganski zrezek, ali Romski zrezek?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      04.04.2013 ob 23:00 gorza gost

      Varuhinja človekovih pravic se ne bo udeležila fešte ?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      04.04.2013 ob 23:30 gost gost

      @gost - kulinarika, Ciganska pečenka se pravi nej zrezek, ajajajaj....

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      04.04.2013 ob 23:48 kulinarika gost

      Daj gost, malo se pozanimaj in potem piši. Ciganski zrezek obstaja. A ti še recept napišem? Seveda obstaja tudi ciganska pečenka. Sicer ni bila poanta v zrezku ali pečenki ampak v tisti prvi besedi. To sem tudi vprašal. Mimogrede mora biti poudarek na A in ne slučajno na I. Pravilno Cigánski zrezek ali Cigánska pečenka. No, na Madžarskem bi nas čudno gledali, če bi govorili o Romih. Te stvari mi je pred leti razložil dober prijatelj, po rodu Cigán.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      05.04.2013 ob 0:29 gost gost

      @gost - kulinarika, Ciganski zrezek je navadna izmišljotina gostilničarjev, se pač tak lepše sliši. Ciganska pečenka je pa tradicionalna Mađarska jed (cigánypecsenye) in tebe bi na mađarskon čudno gledali če bi v gostilni namesto ciganske pečenke naročil ciganski zerek.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      05.04.2013 ob 13:24 kulinarika gost

      Gost to imaš prav. Ampak vsako jed si je nekdo zmislil. Če jo gostilničarji delajo in obstaja, jo nekako morajo poimenovati. In naredi se, kot zrezek. Tako, da obstaja. Oziroma obstajata obe. Na Madžarskem seveda v obliki pečenke. Pri nas pa je, če se kaj spoznaš na gostinstvo, lažje pripraviti zrezek. Sicer pa še enkrat. Ni bil namen razpravljati o kulinariki, ampak o poimenovanju v prvem delu. Ali je Romska pečenka ali Cigánska pečenka.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      05.04.2013 ob 15:35 lauraas gost

      Prosim urednika, če objavi moj prejšnji komentar v katerem ni bilo nič "kletvic", takšno preklinjanje pa objavljate.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      05.04.2013 ob 16:58 ACC gost

      Kak vas tou pa bolij ka so romi pametnjši pomali kak vi kmeički somare. Joj to bolij nik ge si v šolo odo

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      05.04.2013 ob 17:12 lajoš gost

      ges san tudi lejko pametnejši s pejnazami slovenskih davkoplačevalcov, če bi meni država vse k rijti prinesla ges bi pa samo doma ležo ali se pa okouli pametnoga delo ali pa se ukvarjo s kriminalon bi valda tou tudi nekoga bolelo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      05.04.2013 ob 19:03 lauraas gost

      A kdo ve koliko romi stanejo Slovenijo, dali pa niso čisto nič državi, ki tako lepo skrbi za njih, še norčujejo se iz nje in smejejo, slovenci so pa za njih "kmeti", jedo pa naš kruh, podpore pa imajo večje, kot nekdo plačo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      05.04.2013 ob 19:09 lauraas gost

      Za uboge invalide in bolehne zbiramo zamaške, zdravim , debelim in lenim romom pa država gradi hiše!!!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.