https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Lojze Peterle: Ne predstavljam si napredka Slovenije brez aktivnih mladih državljanov

Murska Sobota, 05.04.2013 ob 12:40  

Včeraj je Ekonomska šola Murska Sobota v svojih prostorih organizirala javno debato na temo Aktiven državljan Slovenije in Evropske unije, na kateri sta sodelovala evropski poslanec Alojz Peterle in poslanec Državnega zbora RS, predsednik odbora za zunanjo politiko, Jožef Horvat.

 

V okviru tega dogodka jeevropski poslanec Lojze Peterle povedal: »Sem zelo vesel, da sem lahko spet tukaj na tej šoli, ki je ne obiskujem prvič. Vesel sem teme o kateri se bomo danes pogovarjali in seveda bom mladim povedal, da si ne predstavljam napredka Slovenije brez aktivnih mladih državljanov, ki jim ni vseeno kako je pri nas, ne v Prekmurju, ne v Ljubljani.«

Evropski poslanec je mnenja, da si aktiven takrat, ko ti ni vseeno

Lojze Peterle je ob tem povedal : »Aktiven postaneš takrat, ko ti ni več vseeno kako zadeve stojijo in potem, ko ti ni vseeno, začneš nekaj gibati, iščeš podpornike, na koncu iščeš večino, da lahko svoj predlog uresničiš, tako kot si si želel. Skratka, mene zelo zanima kako mladi vidijo svoje okolje, tudi kako vidijo slovensko politiko.«

Na vprašanje, če mladi premalo vedo kakšne priložnosti jim ponuja Evropska unija je evropski poslanec povedal: »Jaz mislim, da tisti, ki želijo zvedet, lahko zvedo vse, tudi moja pisarna ponuja take informacije, jih sistematično zbiramo in pošiljamo mladim ljudem.«

Foto: www.nsi.si

Evropsko leto državljanov

Leto 2013 je evropsko leto državljanov, kar je Ekonomsko šolo Murska Sobota spodbudilo k izbrani tematiki za javno debato v tem šolskem letu. Evropska unija se sooča s finančno in gospodarsko krizo, še posebej pa tudi s krizo vrednot in zaupanja. Z namenom pridobitve kompetenc za vseživljenjsko učenje si na šoli prizadevajo, dijakom čim bolj približati tudi tovrstno problematiko in jih spodbujati k aktivnemu državljanstvu. Želijo jih seznaniti z vlogo aktivnega državljana tako na nacionalni ravni kot znotraj Evropske unije. Dijake je po mnenju šole nujno potrebno informirati o njihovih pravicah, možnostih in priložnostih, ki jih nudi Evropska unija.

Spodaj si lahko pogledate odgovore na vprašanja kdo sploh je državljan EU in tudi kako je razmerje med državljanstvi.

Kako postanem državljan Evropske unije (EU)?

Vsaka oseba z državljanstvom države članice je avtomatično evropski državljan. Vprašanje, ali je nekdo državljan države članice, se ureja zgolj z zakonodajo te države članice.

Kakšno je razmerje med mojim nacionalnim državljanstvom in evropskim državljanstvom?

Državljani držav članic EU so hkrati državljani svoje matične države in EU. Evropsko državljanstvo dopolnjuje nacionalno državljanstvo glede na specifične pravice posameznika na ravni EU.

Katere konkretne pravice sodijo k evropskemu državljanstvu?

Osrednje načelo pojma evropskega državljanstva je načelo nediskriminacije med državljani različnih držav članic.

Posebne pravice, povezane z državljanstvom:

-          pravica do prostega gibanja in prebivanja na ozemlju EU, ob upoštevanju omejitev in pogojev, ki jih predvideva zakonodaja;

-          pravica do udeležbe na volitvah v EP in občinskih volitvah v državi članici, kjer bivamo;

-          pravica do konzularne zaščite;

-          pravica nasloviti peticijo na Evropski parlament in vložiti pritožbo.

    Komentarji

    1. gost
      05.04.2013 ob 13:41 Del R gost

      Molilo se je tuj kaj :) ? Zdaj, ka je takšna gospodarska situacija plus pa novi papez :p?

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.04.2013 ob 13:56 smrkci gost

      Ej lujzek pa ka tij ne vijdiš ka mladi bežijo iz države.Državo je vrag vzil,mladim ste obljubljali dobre službe in marsi kaj samo če do se visoko izšolali ali oni so se izšolali zdaj ste jim pa pravili, ka nega dela za njih,tij si tudi mednjimi biu, ko ste njim obljubljali marsikaj zdaj ste je pa pelali žedne čez vodo.MLADI BEJŽITE IZ TE IZROPANE DRŽAVE DOKLER JE ŠE ČAS.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.04.2013 ob 17:07 gost gost

      Ka bluziš Lojze, ka bluziš? Bil si na oblasti, meo si šanso, nikaj si nej napravo. Zdaj si pa najbole pameten. Ka si te nej nika v toj smeri napravo? Kak so pravli v enon filmi: Politiki so kak plenice, gda so pune dreka jih trbej menjati (politicians are like diapers, you have to replace them when they are full of shit). Nej pa ka eni cejli život posrani okouli odijo pa drek iz plenic trousijo.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.04.2013 ob 20:15 PREKMURSKI ZET gost

      A zdaj si se našel solit pamet Lojze??? Kje si bil pa prej??? Dobro službo si si zrihtal, mislim narod te je volil, pa ni vedel zakaj, zato, da zdaj pametuješ, država je pa v pizdi!

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.