https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Šesterica ovadenih zaradi razdeljevanja denarja Pomurju, grozi jim do osem let zapora

08.04.2013 ob 11:32  

Nacionalni preiskovalni urad je prejšnji teden podal kazensko ovadbo na specializirano državno tožilstvo zoper šest oseb iz območja Prekmurja in Ljubljane zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in pomoči pri tem kaznivem dejanju. Gre za ovadbo v zvezi s projektom vlade za pomoč Prekmurju.


Z Generalne policijske uprave so sporočili, da so osumljeni z namenom pridobitve velike protipravne premoženjske koristi za več podjetij aktivno sodelovali pri oblikovanju posameznih programov, ki so bili speljani na podlagi zakona, ki ureja razvojno podporo pomurski regiji. To so storili kljub temu, da so se zavedali, da je to v nasprotju z določili omenjenega zakona.

Na podlagi izvedenih programov so bila nato gospodarskim družbam izplačana proračunska sredstva v okviru posameznih javnih naročil. Predstavniki gospodarskih družb so po informacijah policije sodelovali tako pri sprejetju posameznih programov kot tudi posameznih javnih naročil, pri čemer so skupaj oblikovali pogoje in javna naročila, na podlagi katerih so bile potem posamezne gospodarske družbe izbrane kot prejemnice proračunskih sredstev.

Z navedenimi dejanji so ovadeni posameznim gospodarskim družbam pridobili veliko protipravno premoženjsko korist v višini več kot 600.000 evrov ter s tem oškodovali proračun Republike Slovenije, so sporočili s policije in dodali, da je za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic zagrožena zaporna kazen od enega do osmih let.

Preiskavo začela Policijska uprava Murska Sobota, nadaljevali so jo v Nacionalnem preiskovalnem uradu

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so oktobra 2011 skupaj z drugimi kriminalisti in policisti uprave kriminalistične policije in več policijskih uprav izvedli 13 hišnih preiskav na območju policijskih uprav Murska Sobota in Ljubljana. Preiskovali so sporne posle, vezane na izvajanje zakona o razvojni podpori pomurski regiji v obdobju 2010-2015.

Preiskavo, ki se je osredotočala na uporabo proračunskih sredstev in izvedbo javnih naročil vse od konca leta 2009 do leta 2011, je v začetku leta začela Policijska uprava Murska Sobota, junija pa so jo prevzeli v Nacionalnem preiskovalnem uradu.

Že spomladi tega leta pa je takratna ministrica za lokalno samoupravo Duša Trobec Bučan odredila revizijo dveh razpisov in nekaterih pogodb v okviru tako imenovanega pomurskega zakona. Sumi klientelističnega in koruptivnega ravnanja so takrat padli predvsem na takratnega državnega sekretarja Andreja Horvata, ki je pripravil javna naročila in takrat vodil projektno pisarno vlade v Pomurju. Prvi, delni rezultati revizije so pokazali nepravilnosti, saj po navedbah ministrice v proračunu ni bil zagotovljen denar za izvajanje podpisanih pogodb. Podpisnik pogodb, nekdanji minister Henrik Gjerkeš je te navedbe takrat zanikal.

STA

    Komentarji

    1. gost
      08.04.2013 ob 12:01 pika gost

      banda pokvarjena,zato pa ni čudno da je takšno stanje v naši ljubi državi,:)

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.04.2013 ob 12:08 denar gost

      Ovadbe še niso dovolj. Ko bodo ovadeni fizično prisotni na Dobu, se bo lahko reklo, da se je začel boj proti korupciji. Zadnje desetletje se je v privat žepe steklo toliko državnega denarja, da bi lahko posojali Grčiji.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.04.2013 ob 13:38 kdo? gost

      preverite tudi tokrat g.novinarji......niso to ugledni člani SD-ja?

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.04.2013 ob 14:19 DKR gost

      Že takrat,ko je izbruhnila afera sem rekel, da bo Horvat potegnil kratko.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.04.2013 ob 17:36 gost hrvat gost

      Nič mi ne morete.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      08.04.2013 ob 21:27 Bandi gost

      Če nas že omejuvlete pri svobodi govora pa se moremo seliti na druge prispevke, moj komenar je samo naslednji kak lejko eden škof prepove upravlati župniki z cerkvenim premoženjom .Z šterin premoženjen ta cerkev pa vse ka je v njej je nej last cerkvi pa Vatikana ampak je last vseh Slovencov še posebej pa tistih faranov keri so tan doma.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      08.04.2013 ob 21:54 gost gost gost

      Zato volite Pohorjeve kandidate. On jim zaupa. Banda.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      08.04.2013 ob 22:00 gost-mama gost

      Ja prav me zanima, če bodo dotični kdaj kaznovani? So vsi ugledni vaščani Murske Sobote in člani SD-ja??

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      09.04.2013 ob 8:04 xxx gost

      Potem pa napišite imena in priimke. Pa še zdi se mi da so enega od teh imenovali za direktorja javnega zavoda.Če nisi pokvarjen ne moreš v politiko.Moje mnenje.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      09.04.2013 ob 8:12 rudi gost

      Banda,in sama banda?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      09.04.2013 ob 11:15 henrek gost

      Zakaj si spletni novinarji ne upajo napisat imena in priimkov?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      09.04.2013 ob 12:33 Piki gost

      Ja pa ka boš sten spremeno da do ti napisali imena ,ka boš si vzel čas za oberanje nemate drugoga dela kad čakati kak novinarski mrhovinari.Zato mamo sodišča pa dotečas ka ne dokažejo so nej krivi.Ka si pa mi mislimo pa zadržimo za sebe marsikeri izmed teh je nej nikaj kriv ali pa je obduženi po službeni dolžnosti.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      10.04.2013 ob 9:23 UDBAPRES gost

      Če bi šlo za koga iz SDS ali NSi bi novinarji veselo opletali z njihivimi imeni. Tako pa je samocenzura oziroma udbapres na najvišjem nivoju.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      10.04.2013 ob 9:53 Jadran gost

      Ce so obravnave na sodiscu javne, kazenska ovadba pa temelji na imenih in priimkih, se sprasujem zakaj se jih ne objavi???! Dvojna merila?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      10.04.2013 ob 10:27 pikopress gost

      In vse tiho je bilo.Vse je pošteno, čisto kak suza.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.