https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Policisti pred začetkom motoristične sezone svetujejo previdnost

09.04.2013 ob 12:03  

Lepo vreme bo na slovenske ceste znova privabilo kolesarje in motoriste. Predvsem slednjim policisti svetujejo, naj bodo izjemno previdni, in jih pozivajo, naj hitrost svoje vožnje prilagodijo razmeram na cesti ter svojim izkušnjam.


Predstavnik sektorja prometne policije Boštjan Smolej je za STA opozoril tudi na uporabo varnostne čelade. Kot je povedal, so vozniki enoslednih vozil med najbolj ranljivimi udeleženci v cestnem prometu, zato se morajo zavedati, da trenutne razmere za vožnjo niso optimalne, saj je asfaltna površina namreč še vedno hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik. Poleg tega je na vozišču še veliko udarnih jam pa tudi obilo peska od zimskega posipa. Dodal je še, da so ob tem izjemno pomembne tudi vozne spretnosti in izkušnje, ki so med zimskimi meseci pri voznikih enoslednih vozil zapostavljene.

Do večje varnosti z ustrezno opremo in spoštovanjem pravil

Policisti kolesarjem in motoristom zato priporočajo uporabo ustrezne zaščitne čelade. Poskrbijo naj, da bodo med vožnjo čim bolj vidni, na kolesu ali motornem kolesu pa naj imajo vedno prižgane luči. Nosijo naj tudi ustrezna oblačila s čim več odsevniki. Motoristi naj pred uporabo motornega kolesa preverijo zračni tlak v pnevmatikah in jih v prvih kilometrih vožnje primerno ogrejejo.

Za večjo varnost v cestnem prometu, tako njihovo lastno kot za ostale udeležence, morajo vozniki koles in motornih vozil predvsem spoštovati cestnoprometna pravila. Poskrbeti morajo za tehnično brezhibnost kolesa, nikakor pa ne smejo pozabiti na primerno psihofizično stanje.

Policisti kolesarjem in motoristom priporočajo uporabo ustrezne zaščitne čelade.

Izpostavljenost nesrečam velika, policija z vrsto preventivnih aktivnosti

Kot je še povedal Smolej, je bila lanska statistika na slovenskih cestah v primerjavi z letom 2011 nekoliko boljša. Zgodilo se je nekaj manj prometnih nesreč voznikov enoslednih motornih vozil, in sicer 1120. Pri tem je umrlo 22 voznikov, leto prej 30. Največji delež umrlih je bil med vozniki motornih koles, nekaj pa tudi med vozniki mopedov. Huje se je lani poškodovalo 191, lažje pa 650 motoristov.

Policija je sicer pripravila tudi vrsto preventivnih aktivnosti, ki po vsej Sloveniji potekajo že od prejšnjega konca tedna. Na njih policisti udeležencem svetujejo, kako poskrbeti, da bo motoristična sezona prijetna in varna. Sodelovali bodo tudi na številnih drugih dogodkih, kjer bodo skupaj s predstavniki drugih institucij, motorističnih klubov in podobno motoristom svetovali, kako naj najbolje poskrbijo za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu.

FOTO: wikipedia

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.04.2013 ob 0:29 Barakuda gost

      Na najvecji komercialni tv je bil prispevek, da motoriste moti, ker so luknje na cestah, saj je to zelo motece. Seveda je motece, ce se nekateri v naselju z omejitvijo 50km/h vozijo po 100 in vec. Glede na stanje v drzavi ( deficit ) so tidi ceste primerne. Upam, da take tudi ostanejo :)

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.