https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Črenšovci: Občinski svet o letošnjih občinskih nagradah, programu športa in delu policije

Črenšovci, 19.04.2013 ob 10:00  

Na 19. redni seji je občinski svet Občine Črenšovci odločal o letošnjih občinskih nagradah, sprejel letni program športa, se seznanil s poročilom policije in CSD ter obravnaval aktualno problematiko.


Občinske nagrade letos trem gasilskim društvom

Občinski svet je potrdil, da bodo občinske nagrade letos prejela PGD Črenšovci za 90 let delovanja, PGD Gornja Bistrica za 90 let delovanja in PGD Dolnja Bistrica za 80 let delovanja. Kot je pojasnil Jožef Horvat, predsednik Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, so se med prejetimi predlogi za dobitnike nagrad odločali na podlagi okroglih obletnic neprekinjenega delovanja. Pojasnil je še, da komisija med predlogi ni spregledala Moškega vokalnega kvinteta Aeternum, za katere pa so ocenili, da polnih 10 let delovanja še niso obeležili, zato upajo, da se bodo predlagatelji na omenjeni kvintet spomnili tudi prihodnje leto.

Policija predstavila delo v preteklem letu

Na 19. seji se je občinski svet Občine Črenšovci seznanil tudi s poročilom Policijske postaje Lendava za leto 2012. Kot je povedal pomočnik komandirja Željko Križanič, policija ocenjuje, da so bile varnostne razmere na lendavskem območju ugodne, večje število kriminalnih dejanj pa je vezano na avtocesto Pince, kjer beležijo kriminaliteto, v kateri so udeleženi predvsem tuji državljani. Izrazitejše so v preteklem letu prebivalce tega območja ogrožale tuje kriminalne združbe z Madžarske.

Križanič je občinskemu svetu podal tudi informacijo, da so policisti na podlagi dogodka, ki se je pripretil januarja v Črenšovcih, zoper pet oseb podali kazensko ovadbo na sodišču (tri zaradi nasilništva, dve pa zaradi povzročitve lahke telesne poškodbe). Ob tem sta bila izdana dva plačilna naloga zaradi kršenja javnega reda in mira, uveden pa je bil tudi hiter postopek zoper društvo in odgovorno osebo v društvu po določilih zakona o omejevanju uporabe alkohola. Podali so tudi predlog Inšpektoratu za šolstvo in šport zoper društvo in odgovorno osebo, ker so na športni prireditvi točili alkohol. Kot pa je še pojasnil pomočnik komandirja Križanič, so to samo predlogi, o morebitnih sankcijah pa bodo odločali za to pristojni organi.

Letošnji program športa enak lanskemu

Občinski svet je potrdil tudi letni program športa Občine Črenšovci za leto 2013, pri čemer so sredstva razdeljena enako kot lani. Izvajanju programa športa je iz proračuna občine namenjenih 28.740 evrov. Deset odstotkov teh sredstev se namenja interesni športni vzgoji predšolskih in šolskih otrok, 40 odstotkov sredstev športni vzgoji otrok in mladine usmerjenih v kakovostni in vrhunski šport, 20 odstotkov sredstev namenjajo izvajanju kakovostnega in vrhunskega športa društvom, ki delujejo znotraj občin, del sredstev pa se namenja tudi športnim društvom, ki se ukvarjajo izključno z rekreacijo, izobraževanju trenerjev, delovanju športnih društev in sofinanciranju organizacije športnih prireditev.

Zavrnili znižanje najemnine sončnih celic na šolah

Na seji so obravnavali tudi prošnjo za zmanjšanje najemnine za postavljene sončne celice na šolah v Črenšovcih in Bistrici. Kot je pojasnil župan Anton Törnar, je investitor sončnih celic, ki so postavljene na omenjenih šolah, zaprosil, da se dosedanja najemnina, ki znaša 7,5 odstotka letnega prihodka elektrarn, zmanjša na pet odstotkov. Za znižanje najemnine je investitor zaprosil zaradi zmanjšanja višine subvencije s strani države, občinski svet pa se je strinjal, da občina ne bo prevzela bremena investicije, zato z znižanjem najemnine ni soglašal.

Vrtec bo svoja vrata odpiral 15 minut prej

Svetniki so dali soglasje k spremembi poslovnega časa vrtca v Črenšovcih, kar pomeni, da bo vrtec svoja vrata odpiral 15 minut prej, in sicer ob 5:30. Občinski svet se je seznanil tudi s problematiko varih poti na OŠ Bistrica ter se strinjal, da se pripravi strokovno izhodišče za rešitev problema. Svetniki so se seznanili s poročilom Centra za socialno delo Lendava, dali soglasje k sklepom Sveta zavoda Zdravstveni dom Lendava in dali soglasje k imenovanju Olge Požgai Horvat, dr. med. spec. za direktorico zavoda ZD Lendava.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.