https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Zeleno steno, ki jo bo v praksi uporabljalo podjetje Humko, razvijal tudi pomurski študent

19.04.2013 ob 12:47  

Dve skupini študentov ljubljanske fakultete za računalništvo in informatiko sta se v okviru projekta Epsia - Green it pred kratkim mudili v Angliji. Med njimi je bil tudi Pomurec Nik Adžič.

V okviru projekta EPSIA – Green it, ki se zavzema za trajnost okolja, torej za zmanjševanja onesnaževanja okolja, so bodoči magistri računalništva in informatike V Angliji predstavljali svoje projekte in se udeleževali različnih strokovnih predavanj, tudi od korporacij kot so Microsoft, IBM in podobni.

Na Otoku smo imeli svojega predstavnika tudi Pomurci, to je bil Beltinčan Nik Adžič. Njihova skupina je izdelala avtomatizirano zeleno steno, s katero se preko uporabniškoga vmesnika, naprimer telefona tablice, lahko spremlja vlažnost rastlin in avtomatično zalivanje le-teh po potrebi.

Njihovo idejo bo v praksi uporabljalo podjetje Humko

"Zeleno steno, ki je vertikalna stena za gojenje rastlin, smo avtomatizirali s pomočjo procesorja, senzorjev in cevi. Torej ta naša avtomatizacija nam omogoča, da rastline lahko rastejo same, brez potrebnega dodatnega zalivanja in gnojenja. Pravo tako pa lahko preko spletnega uporabniškega vmesnika spremljamo stanje naših rastlih in jih dodatno zalivamo po potrebi," je o njihovi pogruntavščini dejal Nik.

Ideja, na katero so prišli z "brainstormingom", ni ostala neopažena, saj bo njihovo avtomatizacijo začelo uporabljati podjetje Humko d.o.o. v svojih zelenih stenah.

Druga skupina slovenskih študentov se je predstavljala z aplikacijo, ki zazna, kdaj je v sobo "vstopil" telefon in prižge oziroma ugasne luč.

Po magisteriju še doktorat ali na delo v tujino

22-letni Nik je trenutno študent magisterskega programa računalništvo in informatika, ki ga želi uspešno dokončati magisterski študij, že pa je premišljeval tudi o vpisu na doktorski študij. Če se za slednje naposled ne bo odločil, se želi redno zaposliti, najverjetneje v tujini.

Nik Adžič

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.04.2013 ob 15:47 procesor gost

      Kmetijska regija, pa ne zna izkoristiti znanja domačega človeka. Drugje take ljudi sprejemajo odprtih rok. Fant, čestitke! Leon

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.