https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Bio doživetje z ogledom dobrih praks na pomurskih ekoloških kmetijah

23.04.2013 ob 10:00  

Včeraj so si udeleženci »Bio doživetja« na ekskurziji po pomurskih ekoloških kmetijah ogledali primere dobrih praks.


V okviru projekta »Bio experience« - Spodbujanje trajnostnega razvoja podeželja z novo turistično ponudbo integralnega produkta »Bio doživetje« je včeraj potekal ogled dobrih praks po ekoloških kmetijah v Pomurju. Dogodek je organizirala Razvojna agencija Sinergija.

Za glavne cilje projekta »Bio experience« so si zadali spodbujanje trajnostnega razvoja turizma, zgrajenega na čezmejni regionalni identiteti in na naravnih ter kulturnih danostih z namenom podaljševanja turistične sezone, zagotavljanje dodatnih virov dohodka na podeželju ter iz podeželja ustvariti turistične destinacije za aktivno, zdravo in sonaravno preživljanje prostega časa.

Udeleženci so obiskali ekološko kmetijo Radikon (Dolga vas), ekološko kmetijo Kasaš  (Dolina pri Lendavi), kmečko sirarno Gorički raj (Ratkovci) ter ekološko kmetijo Berden (Hrastje Mota).

Naši otroci si zaslužijo jesti zdravo hrano

Na kmetiji Radikonovih se v glavnem ukvarjajo s pridelavo špargljev pa tudi sezonske zelenjave in sadja ter s predelavo.  Ekološko kmetujejo že od leta 2000, in sicer predvsem zaradi zavedanja, da je to trajnostni način pridelave hrane in naložba v prihodnost naslednjih generacij. Letno pridelajo okrog 45 vrst vrtnin na površini 1 ha. Letos s pridelkom zamujajo zaradi dolge zime in poplav, sicer pa večino pridelka prodajo v Mariboru, nekaj pa tudi v Murski Soboti.

Ekološka kmetija Kasaš iz Doline pri Lendavi je znana po biodinamičnem kmetovanju. V ekološko pridelavo so se usmerili leta 2008 ter pridelujejo različne pridelke na 8 ha njivskih površin. Sprva so vzgajali samo žita, sedaj pa tudi veliko vrst zelenjave in sadja, pridelujejo pa tudi olja. Kot so povedali lastniki, so bili začetki težki, vendar se je trud izplačal, saj prisegajo na kakovost pridelane hrane. Izpostavili so, da se okus tako pridelane hrane nikakor ne more primerjati s tisto, ki jo kupimo v trgovinah.

 

Pot je udeležence vodila do kmečke sirarne Gorički raj v Ratkovce. Prva kmečka sirarna na Goričkem obratuje od leta 2010, v njej pridelujejo mlečne izdelke iz kravjega, ovčjega in kozjega mleka. Ovčje in kozje mleko večinoma pridelajo sami, kravje pa odkupujejo na sosednjih kmetijah.; dnevno lahko predelajo do 700 l mleka. Njihovi izdelki dosegajo najvišje standarde veterinarskih predpisov, ponujajo pa različne vrste sirov (mehki, poltrdi ...), jogurte, skuto, namaze ipd. Ker imajo koze in ovce, jim te služijo tudi za to, da »čistijo« travo, obenem pa tako dobivajo hrano, ki jo potrebujejo za mleko.

Kot zadnji primer dobrih praks so si na ekskurziji ogledali ekološko kmetijo Berden v Hrastju Moti. V ekološko pridelavo so stopili leta 2008, leta 2010 pa pridobili certifikat za vse pridelke. Kot so povedali lastniki, se je prodaja od začetkov do danes povečala za kar 100 odstotkov, s čimer so zelo zadovoljni. Sicer njihova ponudba zajema sadike zelenjave, svežo zelenjavo ter poljščine. Imajo pa tudi nekaj glav živine, predvsem za lastno uporabo.

Vsi ekološki kmetovalci so izpostavili, da je zelo pomembno, da pridelujemo in kupujemo lokalno ter tako spodbujamo domačega kmeta, da pridela zdravo hrano, ki jo nato potrošniki uživamo. Cenejše uvoženo sadje in zelenjava zaradi obstojnosti vsebujejo veliko snovi, ki škodujejo zdravju.  Poudarjajo, da je med ljudmi še zmeraj preslabo zavedanje o pomenu ekološke pridelave hrane, ter da ljudje ob nakupu živil najprej pomislijo na cene namesto na kakovost.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.