https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Branko Smodiš na seji DZ postavil vprašanje o gradnji daljnovoda Pince - Cirkovce

Ljubljana, 23.04.2013 ob 11:30  

Na včerajšnji seji Državnega zbora je poslanec SD Branko Smodiš postavil vprašanje v zvezi z gradnjo transportnega daljnovoda Pince - Cirkovce, na katerega mu je odgovoril minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel.


V nadaljevanju objavljamo magnetogram poslanskega vprašanja in odgovora nanj.

Branko Smodiš (PS SD):

»Spoštovani gospod minister, moje vprašanje se nanaša na gradnjo transportnega daljnovoda Pince-Cirkovce. Gre za problematiko, ki pri prebivalcu ob daljnovodu vzbuja veliko dvomov, najbrž ste seznanjeni o delovanju civilnih iniciativ, ki odločno nasprotujejo omenjenemu daljnovodu. Skrbi me degradacija območja po katerem bo daljnovod potekal, kakovost življenja, ki prebivajo na tem področju, ter vpliv na njihovo zdravje. Še posebej me skrbi vpliv izgradnje daljnovoda za razvoj različnih potencialov regije. Tukaj imam še posebej v mislih razvoj turizma, ki je za občine, po kateri bo potekala trasa daljnovoda zelo pomemben, ter vpliv gradnje daljnovoda na kmetijstvo, ki predstavlja v tem delu Slovenije zelo pomembno panogo. Prav tako pa bodo nepremičnine v bližini poteka trase daljnovoda izgubile na svoji vrednosti. Sam nikakor ne nasprotujem razvoju oziroma napredku, ki je v trenutnih kriznih časih še posebej pomemben. Ker pa gre za transportni daljnovod, ki služi za transport električne energije na velike razdalje vam zastavljam sledeča vprašanja.

 

Naprošam vas, da mi navedete konkretne koristi, ki jih bo imela izgradnja daljnovoda Pince-Cirkovce za našo državo ter predvsem kakšne bodo neposredne koristi za regijo in občine, ki jih bo trasa daljnovoda prečkala? Gre pri izgradnji daljnovoda za interes Slovenije ali za interes drugih držav? Prosim vas, da utemeljite, zakaj so argumenti za izgradnjo daljnovoda močnejši od tistih, ki nasprotujejo, se opravičujem, ki nasprotujejo gradnji daljnovoda iz razloga degradacije okolje in drugih že prej navedenih posledic. Ali lahko kot pristojni minister zagotovite, da daljnovod ne bo imel negativnih vplivov na zdravje ljudi, ki se jim bo trasa daljnovoda najbolj približala? In kakšno je stališče ministrstva do predloga, da bi kabli za daljnovod namesto po zraku potekali pod zemljo? Zavedam se, da bi bila pri podzemnih kablih investicija občutno večja in tudi vzdrževanje dražje, vendar pa ne bi bili priča takšni degradaciji okolja, kot v primeru trenutnega načrta izgradnje daljnovoda. Na koncu bi želel opozoriti, da so bile občine prisiljene upoštevati daljnovod v svojih občinskih prostorskih načrtih, saj le-ti slonijo na državnem prostorskem načrtu, prav tako pa bi z nesprejetjem občinskih prostorskih načrtov bile onemogočene gradnje oziroma različne investicije v okoljih ob daljnovodu?«

Samo Omerzel, minister za infrastrukturo in prostor :

»Pince-Cirkovce daljnovod je izrednega pomena za Slovenijo in za slovensko gospodarstvo. Namreč, v tem trenutku je to dejansko edina povezava v slovenskem energetskem omrežju, ki dejansko še ni vzpostavljeno do madžarske meje. Zakaj je to takšnega pomena za slovensko gospodarstvo? Pri tako imenovanih čezmejnih kapacitetah dejansko mi imamo izredni vpliv na ceno električne energije. V tem trenutku imamo povezavo z Italijo, Hrvaško in pa Avstrijo, nimamo pa povezave z Madžarsko, ki bi nam v tem trenutku v resnici omogočala veliko večji manevrski prostor pri trgovanju s samo električno energijo. Namreč pri samem formiranju cene električne energije so čezmejne kapacitete ena od pomembnih dejavnikov, kakšno ceno dejansko bo slovensko gospodarstvo imelo. Če bi v tem trenutku imeli povezavo tudi na Madžarskem, bi seveda lahko glede na dano situacijo cene elektrike in pa porabe v posamezni regiji imeli v državi elektriko znatno ceneje. Zato verjamem, da ta del investicije Slovenija mora izpeljati, saj bo imelo to dolgoročne efekte na slovenskem gospodarstvu, konkretno preko cene električne energije. Seveda to za seboj potegne tudi stabilnost elektroenergetskega omrežja in pa efekte, ki jih ta investicija pripelje za lokalno skupnost. V okviru tega projekta poleg energetike, je tukaj še optika za telekomunikacije, kar pomeni, da se bo regiji omogočilo dostop do optike do medmrežnih povezav in s tem seveda tudi koristi za lokalno skupnost.

Negativni vplivi. V okviru DPN je bilo izvedeno okoljevarstveno vrednotenje načrtovanih rešitev, in sicer za varstvo okolja, zdravje ljudi, ohranjanja narave in kulturne dediščine. Na osnovi tega so bili podani omilitveni ukrepi, zato projekt ocenjujemo kot okoljsko in zdravstveno sprejemljiv.

Glede vprašanja za podzemne vode, tukaj se moram pridružiti mnenju, ki ste ga že sami podali, namreč sama investicija v podzemne vode bi 10 do 15-krat povečala oziroma podražila investicijo. Ob samem povečanju investicije pa se tu postavi še vprašanje tehnične izvedbe. Sama izvedba z vodi vkopanimi v zemljo dejansko pomeni neprimerljivo večje izgube in neprimerljivo dražje vzdrževanje in zaradi tega menimo, da si v tem trenutku tega država, kot investitor ne more privoščiti.«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.04.2013 ob 14:01 gost gost

      Enkrat sem šel pod takšen daljnovod v Dvorjanah pri S.Dupleku. Tak se je iskrilo okoli mene, da sem mislil, da me bo v zrak potegnilo. Hvala lepa, za take daljnovode.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.04.2013 ob 18:08 bravo gost

      Hvala bogi končno en ki v Lublani gleja za nas, hvala Smodiš Cezajavčari te nemo pozabili. Takšo držo bi pričakuva od županje pa podžupana, ki mota vedno puna vusta oblub.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.04.2013 ob 20:07 vau gost

      vau, ne morem verjeti celo vprašanje je eden izmed pomurskih poslancev uspel postaviti !! poslanci, enopartijski sistem je končan zdaj si lahko upate spregovorit tudi v lj.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.