https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Na seji v Lendavi o zaključnem računu

Lendava, 29.04.2013 ob 7:00  

Na 33. redni seji občinskega sveta Občine Lendava so svetniki obravnavali predlog odloka o zaključnem računu proračuna občine Lendava za leto 2012, odlok o občinskih cestah v občini Lendava, potrdili so predlog kodeksa ravnanja izvoljenih predstavnikov na lokalni ravni, potrdili so pogoje in kriterije za izvedbo razpisa po Pravilniku za dodeljevanje spodbud za razvoj malega gospodarstva in podjetništva v občini Lendava, dali pa so tudi soglasje k imenovanju direktorice Zdravstvenega doma Lendava.


Mag. Anton Balažek, župan Občine Lendava, je poslovanje preteklega leta ocenil kot pozitivno. Kot je razvidno iz odloka, je do nekaterih odstopanj prišlo pri virih sredstev iz državnega proračuna in sredstev evropskih skladov.

Prihodki proračuna so bili v letu 2012 realizirani v višini 11.380.848 evrov, od tega je bilo največ transfernih prihodkov (3.039.372 evrov). Odhodki v letu 2012 pa so bili realizirani v višini 10.278.728 evrov, od tega je največ šlo za investicije. Odhodki so manjši od načrtovanih za 4.926.817 evrov. Največje odstopanje beležijo pri investicijskih odhodkih, kjer je realizacija le 46,08 odstotna. Razlog je ta, da se določene investicije v letu 2013 niso aktivirale ali pa še niso pridobili ustreznih sofinancerskih sredstev, zaradi česar ni bilo pričetih aktivnosti. Realizacija prihodkov in odhodkov v bilanci prihodkov in odhodkov izkazuje proračunski presežek v višini nekaj čez milijon evrov.

V postopku priprave sta še poročilo notranje revizije in nadzornega odbora. Na podlagi tega so svetniki sprejeli sklep, da naj strokovna služba do naslednje seje še enkrat pregleda in dopolni poslovno poročilo, po tem pregledu manjkajočih poročil pa se bodo svetniki odločili o sprejetju odloka zaključnega računa.

Ureditev področja občinskih cest

Na seji so svetniki obravnavali Odlok o občinskih cestah v Občini Lendava. Predlog novega Odloka o občinskih cestah (prejšnji je bil sprejet leta 1999) na območju Občine Lendava razen splošnih določb opredeljuje občinske ceste in postopek njihove kategorizacije, vsebuje določbe o upravljanju, gradnji, vzdrževanju in varstvu občinskih cest ter inšpekcijski nadzor. Sedaj predlagani odlok pomeni uskladitev z zakonodajo, opredeljuje pa se tudi do tistih zadev, ki imajo lokalni pomen in pomenijo določeno nadgradnjo pri ureditvi te gospodarske javne službe.

Ravnanje izvoljenih predstavnikov na lokalni ravni uredili s kodeksom

Svetniki so sprejeli Kodeks ravnanja izvoljenih predstavnikov na lokalni ravni, ki so ga pripravili na Skupnosti občin Slovenije in Uradu župana. Občinski svet občine Lendava je na aprilski seji leta 2009 že sprejel tovrstni kodeks. Vendar pa novi predloženi kodeks zajema obravnavo širšega področja delovanja izvoljenih predstavnikov na lokalni ravni, tako poleg splošnih načel, katera morajo izvoljeni predstavniki upoštevati, še posebne obveznosti kot so: pravila, ki urejajo volilno kampanjo, prepoved favoriziranja, prepoved izvajanja pooblastil v svojo korist, konflikt interesov, nezdružljivost funkcij, izvajanje diskrecijskih pooblastil, prepoved korupcije, spoštovanje proračunske in finančne discipline, prepoved zagotovitve določenih funkcij, določajo pa tudi pravila, ki urejajo odnose z javnostjo, odnose do uslužbencev, odnose z mediji, informacije, razširjanje in ozaveščanje ter nadzor nad spoštovanjem in izvajanjem kodeksa.

Sprejem kodeksa nima finančnih posledic, njegova določila pa bodo prispevala k etičnemu ravnanju izvoljenih predstavnikov in k vestnemu in odprtemu opravljanju funkcij ter k  prevzemanju odgovornosti za svoje odločitve. Namen kodeksa ni sankcioniranje ravnanja izvoljenih predstavnikov, temveč prispevek k standardom obnašanja, ki se pričakuje od izvoljenih predstavnikov pri opravljanju dolžnosti, kakor tudi seznaniti občane s standardi obnašanja, ki jih imajo pravico pričakovati od svojih izvoljenih predstavnikov.

Z razpisom do spodbujanja razvoja malega gospodarstva in podjetništva v občini

Svetniki so na seji sprejeli pogoje in kriterije za izvedbo razpisa po Pravilniku za dodeljevanje spodbud za razvoj malega gospodarstva in podjetništva v Občini Lendava v letu 2013. Razpis bo objavljen v sredstvih javnega obveščanja in na spletni strani občine najpozneje do 10. maja 2013. Z objavo razpisa želi Občina Lendava spodbujati razvoj malega gospodarstva in podjetništva na območju občine Lendava.

Občina bo v proračunu za leto 2013 zagotovila sredstva za sofinanciranje splošnih spodbud za gospodarstvo in podjetništvo v višini 200.000,00 evrov, v skladu s Programom spodbud za gospodarstvo in podjetništvo v občini Lendava za leto 2013.

Razpis bo sestavljen iz treh delov: subvencioniranje novih delovnih mest, sofinanciranje razvojnih programov, investicijskih načrtov, diplomskih in podiplomskih nalog ter subvencioniranje najema poslovnih prostorov v mestnem jedru Lendave.

Učinki lanskega razpisa so štiri nove zaposlitve, en sofinancirani razvojni program in ena sofinancirana doktorska dizertacija.

Svetniki dali soglasje k imenovanju direktorice Zdravstvenega doma Lendava

Svet javnega zavoda Zdravstveni dom Lendava je 7. februarja 2013 v časopisih objavil javni razpis za direktorja javnega zavoda. Na razpisano delovno mesto direktorja zavoda se je v zakonitem roku prijavila ena kandidatka in sicer dosedanja direktorica Olga Požgai Horvat, dr. med.spec., ki je po ugotovitvah sveta zavoda podala popolno vlogo in ki tudi izpolnjuje vse zahtevane razpisne pogoje. Svetniki so tako dali soglasje k imenovanju direktorice javnega zavoda  Zdravstveni dom Lendava.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.