https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Za akcijo Sever odlikovana tudi dva Pomurca

08.10.2010 ob 0:34  

Med prejemniki znakov policije za sodelovanje sta upokojena pomurska policista Alojz Flisar in Stanko Sakovič.

Generalni direktor policije Janko in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal sta minulo sredo slovesno podelila znake policije za sodelovanje. Prejelo jih je 23 nekdanjih delavcev organov za notranje zadeve, ki so leta 1989 sodelovali v akciji Sever. V času svojega aktivnega dela so večkrat sodelovali tudi v drugih pomembnih operativnih akcijah in s svojim dolgoletnim delom pomagali pri opravljanju varnostnih nalog policije.

Akcija Sever prispevala pomemben delež k demokratičnim procesom

1. decembra 1989, ko je bil napovedan »Miting resnice« v Ljubljani za vrnitev Srbov in Črnogorcev na Kosovo in v Metohijo, so enote milice republiškega sekretariata za notranje zadeve ta miting preprečile. V akciji je sodelovalo okrog 6500 miličnikov, rezervnih miličnikov in drugih delavcev organov za notranje zadeve. Srbija je po tem dogodku izvedla gospodarski bojkot Slovenije, ki je trajal vse do leta 2000, ko se je s predsedniškega mesta poslovil Slobodan Milošević.

Foto: www.akcijasever.si

Akcija Sever je tako pomenila prelomnico osamosvojitvenih procesov Slovenije, zaščitila demokratične procese v Sloveniji in prispevala pomemben delež k izvedbi demokratičnih volitev ter k nastanku samostojne in neodvisne države – Republike Slovenije.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.