https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Radencih obeležili Dan boja proti okupatorju s proslavo

Radenci, 29.04.2013 ob 8:15  

V Radencih so prizadevni aktivisti Mladinskega društva Vrelec Radenci ob letošnjem Dnevu upora proti okupatorju pripravili proslavo, pri kateri na svoje so prišli prav vsi, ki so se spomnili polpretekle zgodovine in vsega kar se je takrat dogajalo.

Vso dogajanje se je pričelo s povorko, ki je štartala z avtobusne postaje v Radencih in se podala do prireditvenega prostora na Titovi cesti.

Na kraju dogodka sta prisotne pozdravila Marko Novak, predsednik MD Vrelec Radenci, ter slavnostni govornik Janez Rihtarič, župan občine Radenci, ki je še posebej omenil težnje slovenskega človeka po samostojnosti. „Slovenski narod se je z začetkom 2. sv. vojne nenadoma soočil z velikimi vprašanji, ki so zahtevala pomembne odločitve. In odločitev za upor proti okupaciji je bila največja odločitev tistega časa. Zahtevala je prelom s preteklostjo, jasno opredelitev do narodnega obstoja in do tega, da narod končno vzame usodo v svoje roke. Zahtevala je, da se ta preskok doseže z oboroženim bojem, z bojem proti veliko večji vojaški sili in proti brezobzirni totalitarni ideologiji fašizma in nacizma. Odločitev za upor je zahtevala veliko junaštvo in Cankarjeva misel: narod si bi pisal sodbo sam, je z uporom proti okupatorju dobila novo in usodno pomembno vsebino. Zahtevala je upor in zavedanje o nujnosti žrtev, a narod je črpal vitalno moč za upor iz svoje predolgo zatrte želje po samostojnosti in potrdil moč svojega naroda, vse njegove spodobnosti, ki so mu naposled, več kot pol stoletja pozneje, omogočila lastno državo, članstvo v Organizaciji ZN in Natu, naposled pa tudi ugledno mesto v EU. A vsega tega razvoja brez uspešnega NOB med 2. sv. vojno preprosto ne bi bilo“, je med drugim dejal Rihtarič, ki je odločno zavrnil trditve nekaterih, tudi iz najvišjega državnega vrha, češ da se je trpljenje začelo šele ob koncu 2. svetovne vojne, ko naj bi se vrstili povojni poboji.

Radenski župan, ki je pohvalil organizatorje proslave, je ob koncu proslave pozval državljane k miru in spravi. Na prireditvi so poskrbeli tudi za športne in zabavne igre, brezplačno jahanje konj, pripravili so bogat srečelov, na ogled je bila lepa razstava o NOB, SFRJ, Titu in njegovem času, nekateri so se zavrteli ob živi glasbi...

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija