https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Slavnostni sprejem doktoric znanosti in zlatih maturantk v občini Puconci

Puconci, 30.04.2013 ob 15:28  

Danes je v sejni sobi Občine Puconci potekal slavnostni sprejem doktoric znanosti Katje Eman in Ivanke Huber ter zlatih maturantk v letu 2012 Klavdije Vrečič, Anje Horvat in Valentine Kocen.


 


 

KATJA EMAN

Katja Eman, doma iz Beznovec, je nova doktorica znanosti s področja varstvoslovja. Želja po znanju in izobraževanju jo je že zelo zgodaj ponesla od doma, kot gimnazijko v Mursko Soboto, nato pa je nadaljevala študij na Fakulteti za policijsko – varnostne vede v Mariboru in leta 2008 magistrirala na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru. Od leta 2005 si je pridobivala delovne izkušnje kot demonstrator na fakulteti, bila je administrator in koordinator mednarodnega projekta, strokovna sodelavka v Komisiji za preprečevanje korupcije in mlada raziskovalka. Trenutno je asistentka za področje kriminologije za katero izvaja tudi vaje ter dela v okviru raziskovalnih projektov na Fakulteti za varnostne vede.

Doktorica Katja Eman si svoj prosti čas rada zapolni tudi s pisanjem. Kot študentka je izdala mladinski roman Rdeča vrtnica, bila soavtorica pesniške zbirke Zasilni izhod, danes pa piše predvsem strokovne tekste iz njenega področja. Posebej vesela je izdaje prve znanstvene monografije o ekološki kriminaliteti v Sloveniji, ki je tudi učno gradivo pri njenih predmetih. V svoje delo rada vključuje tudi domačo pokrajino, tudi občino Puconci. Poleg tega organizira in vodi strokovne ekskurzije študentov v različne države, sodeluje pri organizaciji in izvedbi nacionalnih in mednarodnih konferenc ter okroglih miz na Fakulteti za varnostne vede. Zase pravi, da je odgovorna in natančna. Rada se sooča z novimi problemi in izzivi, prisluhne mnenjem, ki so drugačna od njenega in svoje znanje ter izkušnje rada prenaša na druge.

 

 

IVANKA HUBER

 

Ivanka Huber iz Gorice je asistentka z doktoratom, zaposlena na Znanstvenoraziskovalnem centru SAZU v Sekciji za interdisciplinarno raziskovanje in deluje na Raziskovalni postaji ZRC SAZU Prekmurje na Petanjcih.

Osnovno šolo obiskovala v Puconcih, na kar je nadaljevala s šolanjem na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru in po opravljeni maturi na Filozofski fakulteti v Mariboru. Diplomirala je na Oddelku za slovanske jezike in književnosti. Leta 2007 je nadaljevala na podiplomski študij sociologije na Filozofski fakulteti v Mariboru, ki ga je, z neposrednim prehodom na doktorski študij, uspešno zaključila v novembru 2012 z zagovorom doktorske disertacije Sociološki vidiki mikrozgovodine družinskega življenja v 20. stoletju na periferiji Srednje Evrope: vas Kančevci in Križevci ter njune družine.

Njena raziskava je prva, ki sistematično obdela družinsko življenje na Goričkem glede na življenjske prelomnice oz. obdobja. Z izvirnostjo raziskovalne tematike je tako veliko prispevala k vedenju o življenju goričkega človeka. Izsledke svojih raziskav Ivanka objavlja v znanstvenih člankih ter na znanstvenih konferencah doma in v tujini. Njena velika želja je izdati znanstveno monografijo, na kateri že intenzivno dela. Ivanka pravi, da je ponosna na Goričance, ki so znali živeti in preživeti ter bili zadovoljni z življenjem in sami s sabo.

 

 

ANJA HORVAT

 

Anja Horvat, doma iz Mačkovec, je lanskoletna zlata maturantka na Gimnaziji v Franca Miklošiča v Ljutomeru. Osnovno šolo je obiskovala v Puconcih in bila zelo aktivna v različnih tekmovanjih in pridno nabirala zlata in srebrna priznanja. Odločitev za vpis v srednjo šolo v Gimnazijo Ljutomer ni bil enostaven, vendar se je izkazalo za več kot odlično odločitev.

V okviru projektnih tednov se je Anja udeležila tudi mednarodne izmenjave dijakov in tako navezala prijateljske stike z dijakinjo Lisso iz Velike Britanije. V okviru projektnih tednov  je obiskala in spoznala znamenitosti Rima, Londona, Prago, Salzburga, Dunaja in drugih. Ob dobri organizaciji časa Anja najde tudi čas za sprostitev v smučanju, teku in kolesarjenju. Anja sedaj nadaljuje študij na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani.

 

KLAVDIJA VREČIČ

 

Klavdija Vrečič iz Dankovec, je uspešno opravila poklicno maturo in postala zlata maturantka Ekonomske šole Murska Sobota. Prve korake v izobraževanje je naredila na Podružnični osnovni šoli v Mačkovcih, nadaljevala na Osnovni šoli Puconci in se vpisala v štiri letni program srednjega strokovnega izobraževanja za poklic ekonomski tehnik. V šolskem letu 2010/11  je bila Klavdija proglašena za naj dijakinjo Ekonomske šole Murska Sobota. Na državnem tekmovanju iz računovodstva je postala državna podprvakinja.

Klavdija je uspešna tudi na glasbenem področju in kot pravi je glasba tista, ki jo osrečuje in ob kateri zares uživa. Že kot majhen otrok je zelo rada pela in se udeleževala pevskih tekmovanj, na katerih je bila zelo uspešna. Tri leta zapovrstjo si je priborila laskavi naziv "Naj mladi pevski talent občine Puconci". Med drugim je sodelovala v muzikalu »Pariz ali jaz«, se udeležila avdicije za sodelovanje v projektu Murske balade in romance ter posnela dve prekmurski pesmi. 

 

VALENTINA KOCEN

 

Valentina Kocen, doma iz Predanovec, je lansko leto uspešno opravila zrelostni izpit in postala zlata maturantka Gimnazije in srednje kemijske šole v Rušah.

V času osnovnošolskega izobraževanja v OŠ Puconci je sodelovala pri različnih aktivnostih in tekmovanjih ter trenirala hokej na travi pri HK Triglav Predanovci. Kot osnovnošolki so ji bili najbolj všeč naravoslovni predmeti, še posebej kemija in biologija, kar je bil tudi razlog, da je svoje izobraževanje nadaljevala v Rušah. Že danes se lahko pohvali s pripravo kakšnega sirupa ali kreme. Kot farmacevtski tehnik se je naučila veliko uporabnih znanj, kar je potrditev pravilnega vpisa v smer farmacije. Grenak priokus pa je vsekakor odhod od doma, ki kot petnajstletni deklici ni bil lahek. Vendar želja postati farmacevt in uspešno zaključiti maturo je bila veliko močnejša. Valentina sedaj nadaljuje študij na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani, smer laboratorijska biomedicina.

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.