https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

Izlet po Zahodnem Balkanu

2.5.2013  

Danes išče Balkan po dolgem, socialistično prežetem obdobju in po vojnah na svojem ozemlju nov življenjski slog in odkriva svoje sredozemske, lepe in mirne strani. Vse to smo doživeli, ko smo potovali po ozemlju, ki so ga nekoč imenovali »sod smodnika«.

 


 

 

Rubrika POM-TURE je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo popotniške utrinke in zgodbe iz celega sveta.

 

 

Na naši poti je bila prva postojanka hrvaško glavno mesto Zagreb. Nahaja se na zemljepisnem, kulturnem, zgodovinskem in političnem križišču Vzhoda in Zahoda ter povezuje celinski in mediteranski duh v posebno celoto. Ena največjih znamenitosti tega mesta je prav gotovo Zagrebška katedrala, zgrajena v neogotskem stilu. Katedrala se nahaja v sklopu srednjeveške trdnjave. Zahodni del je zrušen, pred katedralo pa se razprostira Kaptolski trg.

 

Srbija

Beograd je eno najstarejših mest v Evropi. To mesto ob sotočju Save in Donave ima za seboj že 7000 let nepretrgane naselitve. Danes išče srbska prestolnica po dolgem, socialistično prežetem obdobju in po vojnah na Balkanu nov življenjski slog in odkriva svoje sredozemske, lepe in mirne strani.  Čeprav je še danes vidna škoda, ki so jo med kosovsko vojno leta 1999 povzočili zračni napadi Nata, je Beograd očarljivo in vabljivo mesto. Trg republike v starem delu mesta velja za srce Beograda. Od tod gredo do trdnjave Kalemegdan  segajoče vzporedne cone za pešče – ulici Kneza Mihajlova in Čike Ljubina. Prva predstavlja enega najstarejših mestnih predelov s spomeniki, celo vrsto reprezentativnih zgradb in slikovitih meščanskih hiš iz 70-ih let.

Kragujevac je bil med leti 1818 in 1842 glavno mesto Srbije, danes pa je četrto največje srbsko mesto. Iz Kragujevca prihaja znameniti kragujevški kajmak, v preteklosti pa so tam izdelovali znamenite fičke, stoenke in yuge. Danes tam stoji Fiatova tovarna, ki je ena najbolj modernih v Srbiji.

Makedonija

Prva postojanka v tej državi je bilo glavno in največje mesto v Makedoniji Skopje s približno tretjino vsega prebivalstva v Makedoniji. Nahaja se na strateško važnem predelu Balkanskega polotoka ob glavni balkanski poti, ki zahodno Evropo preko Beograda povezuje z Grčijo. Samo mesto je nadvse zanimivo, saj se mešata dve večji kulturni in verski skupnosti, pravoslavna in islamska. Skopje ima mnoge znamenitosti med največjimi simboli pa je zagotovo kamniti most na reki Vardar in ker je v samem centru, predstavlja vez med novim in starim delom mesta. Znamenita je tudi trdnjava Kale, ki mogočno prevladuje na levem bregu reke Vardar s pogledom na stari del Skopja. V Skopju si lahko ogledate tudi rojstno hišo svetovno znane humanitarke, matere Tereze.

V Ohridu smo si ogledali izkopanine in muzej starega antičnega mesta Heraclea ter znamenito »bitolsko promenado«. Ohrid je turistično zelo obiskano mesto, saj je mesto Ohridskega jezera, ki je tektonskega nastanka in njegova največja globina znaša kar 288 metrov. Ohridsko jezero je od leta 1979 pod zaščito UNESCA.  Poleg jezera pa so za Ohrid značilne tudi številne cerkve, ohridski amfiteater ter ohridska trdnjava. Najznamenitejši cerkvi sta cerkev sv. Sofije in cerkev sv. Klimenta.

Tik pred albansko mejo smo se ustavili pri samostanu Sv. Naum. Samostan stoji na visoki skali nad jezerom le kakšnih 15 minut hoje od meje z Albanijo. Zaradi privlačnega videza je priljubljena turistična destinacija, zraven atraktivne lokacije v prelepem naravnem okolju pa ponuja tudi hotelsko in gostinsko dejavnost. V bližini so viri reke Crni Drim, ki je največji in najbolj privlačen dotok vode v Ohridsko jezero. Ljudje ga iznajdljivo uporabljajo za hlajenje pijače in sadja.

 

Albanija

Na poti v Črno goro smo se na kratko ustavili v glavnem mestu Albanije, Tirani. Na hitro smo se sprehodili čez center mesta in zaznali velik kontrast mesta, saj se na eni strani bohotijo moderne zgradbe in trgovski centri, na drugi strani pa stare stavbe iz socialističnih časov, ki so zakamuflirane s pisanimi barvami in poslikane z različnimi motivi. V zelo kratkem času smo si uspeli ogledati nekaj znamenitosti v samem centru mesta in sicer Urni stolp Sahati, Palača kulture, mošeja Hadži Etem Beja, spomenik narodnega junaka Gjergja Kastriotija – Skenderbega in Nacionalni muzej.

Nato smo pot nadeljevali do pristaniškega mesta Drač. Med leti 1914 in 1920 glavno mesto Albanije je eno najstarejših mest v Albaniji. Zaradi preutrujenosti in pomanjkanja časa smo izpustili ogled mesta in se odpravili na plažo. Moram reči, da sem bil zelo pozitivno presenečen nad urejenostjo plaže in prijaznostjo. Edino kar me je zmotilo je bilo preveč toplo morje, saj smo po dolgi in naporni vožnji sanjali o ohladitvi v morju.

Črna Gora

Podobno kot v Albaniji smo tudi v Črni gori obiskali glavno mesto in po našem mnenju najzanimivejšo obalno mesto. Podgorica deluje kot moderno mesto, vendar gre za enega najstarejših mest Črne gore. Za današnjo moderno podobo mesta je namreč krivo bombardiranje med drugo svetovno vojno, v katerem je bilo mesto praktično popolnoma porušeno. V tem mestu, ki se je do leta 1992 imenovalo Titograd, danes živi skoraj tretjina vseh prebivalcev Črne gore. Najznačilnejše znamenitosti tega mesta so Cerkev Kristusovega vstajenja, cerkev sv. Djordja, Most na Mali reki, Samostan Ostrog, Cerkev svetega Srca Jezusovega in urni stolp brez ure.

Budva je eno najstarejših mest na Jadranu in je obdano z beneškim obzidjem. Ohranil se je stari del tipičnega mediterantskega mestnega naselja s slikovitimi ozkimi uličicami in majhnimi prodajalnami. Poleg obzidja smo si ogledali tudi katedralo sv. Ivana Krstnika, cerkvico Santa Marije in Punta, opuščeni samostan z zvonikom iz poznega baroka ter cerkev sv. Save in cerkev sv. Trojice. Obiskali smo tudi Slovensko plažo, katera pa ni dobila imena po nas, ampak po Slovakih, ki so bili prvi turisti v teh krajih.

Po dvodnevnem lenarjenju smo se skozi Neum (edini košček bosanskega morja) in mimo Kotorja ter Dubrovnika, odpravili v našo glavno destinacijo Bosno in Hercegovino.

Hrvaška

Na sprehodu po Dubrovniku kaj hitro opaziš, da je vsaka ulica, vsaka hiša, še skoraj vsak kamen del tisočletne zgodovine, zgoščene v tesnem prostoru obzidja. Vhod na mestno obzidje je na obeh koncih Place ob cerkvi Sv. Spasa in pod Mestnim zvonikom. Začetek sprehoda po obzidju je tako možen na obeh koncih, vendar smo ga mi izpustili zaradi visoke vstopnine in zelo velike čakalne vrste.

 

Bosna in Hercegovina

Mostar je politično, finančno in kulturno hercegovsko središče. To je mesto sonca, zelenja in cvetja s prijetno mediteransko klimo. Leži na zelo zanimivem kraju, na položaju, kjer se srečujeta Vzhod in Zahod. Največja znamenitost je Stari most, ki je zgrajen v najbolj tesnem kanjonu Neretve, ki s svojim tokom skozi pečine vzdolž Mostarja osvežuje mesto.

Jablanica bi bilo nepomembno mestece, vendar je zgodovina hotela drugače. Druga svetovna vojna je v Jablanico pripeljala partizane in Nemce, med njih pa postavila železni železniški most čez Neretvo. Po spektakularni borbi za ta most, ki se je zapisala v nepozabno filmsko zgodovino z večnim filmov Bitka na Neretvi, je ime Jablanica postalo obvezna postaja za turiste. Tako smo ta most preprosto morali videti tudi mi.

Sarajevo je eno najpomembnejših mest na Balkanu in postaja sodobna evropska prestolnica. Mesto se širi vzdolž reke Miljacke, obkroženo z gorami, ki ponujajo dobre pogoje za zimske športe. V Sarajevu se prepletajo islamska kultura in zahodni kulturni vplivi. Nepozaben je sprehod po tržnici Baščaršija v starem delu mesta, ogled številnih mošej (Begova džamija, Ali paševa džamija, Carjeva džamija), mestne hiše, Narodnega muzeja in Muzeja mesta Sarajevo.

Naslednja destinacija je bilo Visoko. Tu se nahaja bosanska dolina piramid, ki je največji svetovni kompleks piramidnih struktur. Sestoji iz piramide Sonca, ki meri več kot 220 metrov in je precej višji od Kleopatrine piramide, Piramide meseca visoke 190 metrov, Piramide bosanskega Zmaja ter Piramide matere Zemlje in Piramide ljubezni. Po ogledu teh piramid z vodičem, ki nam je vztrajno dokazoval, da gre za najstarejše piramide na svetu, sem bil prepričan, da gre le za zelo dobro marketinško potegavščino. Moram pa povedati, da so ostali v skupini verjeli, da se sprehajajo v čisto pravih podzemnih rovih piramid.

Travnik je bil nekoč sedež turških vladarjev Bosne in Hercegovine. Ob sprehodu skozi staro mestno jedro proti trdnjavi, spoznamo zakaj so Travnik poimenovali tudi Evropski Istanbul. Travnik je poznan tudi kot rojstni kraj Iva Andrića, ki je prejel nobelovo nagrado za roman Most na Drini.

Naslednji dan smo pot nadaljevali proti Jajcu. Mesto slovi po drugem zasedanju AVNOJa. Hkrati pa je mestece s svojo srednjeveško trdnjavo na vzpetini v središču mesta, čudovitimi hišami iz turškega obdobja in slapovi reke Plive, prava paša za oči.

Nato smo se ustavili še v Banja Luki. Slovi kot mesto zelenih alej, mesto mladosti, športa in prijaznih domačinov. Po ogledu nekaterih znamenitosti kot so Narodna skupščina Republike srbske, trdnjava Kastel, Gospodsko ulica, Banske dvori, Narodno gledališče, cerkev Sv. Trojice smo se sprehodili po promenadi, kjer smo ugotovili da res drži, kar trdijo domačini, da je razmerje med ženskami in moškimi nekje 7:1 v korist žensk.

Tukaj je naše potovanje počasi prihajalo h koncu. Naslednje jutro smo se odpravili do Novi Grada v Bosanski Krajini, kjer smo si še zadnjič privoščili čevapčice in se odpravili proti Sloveniji.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.