https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

TRENDI

Znebimo se starih predmetov s spomladanskim čiščenjem

 

Pomlad je idealno obdobje za čiščenje negativnih, strupenih snovi. Ne samo, da se znebimo negativnih strupenih snovi, ki so se v našem telesu nabrale med zimo, tudi prostor je potrebno očistiti, prezračiti, mu dodati nov, svež pridih, življenje in z drugimi besedami "pomlad". Poglejmo, kako lahko to storimo po upoštevanju Feng Shui metode.

Narava je s svojimi letnimi časi izvrsten pokazatelj, da se vse spreminja in po zakonih vzhodnjaških fiozofij ter njihovih interpretacij, je to izvrsten dokaz, da enerija obstaja, da ni nekaj statičnega ter se skozi letne čase giblje iz oblike rasti v življenje, nato v zapiranje in umiritev ... in znova v rast.

Še največji preskok je viden spomladi iz zime v ozelenitev. To je čas, ko lahko naše prostore pripravimo za svež veter novega spomladanskega vzdušja.

Preteklost, sedanjost, prihodnost

Po feng shui metodi se je treba znebiti navlake, ki pomeni preteklost in nas z vsem vleče le nazaj in navzdol od naših ciljev, prihodnosti. Naprej pospravimo klet, potem stanovanje in na koncu podstrešje. Slovenci posebno radi hranimo stare predmete, a vprašajmo se, če je to smiselno. Pogosto nas tudi spominjajo na posebne negativne dogodke iz preteklosti, ki bi jih morali pustiti za seboj ter iti naprej. Mi pa jih zadržujemo vprostoru ter se vedno znova spominjamo nečesa starega. Življenje pa je tukaj, v sedanjosti, in gre naprej.

Kje začeti

Najtežja je odločitev, kje začeti urejanje stanovanja. Feng šuj ponuja zelo preprosto rešitev – pri vhodu, tam, kjer energija vstopa v naše stanovanje. Ni dovolj, če so drugi prostori urejeni, če pa se skozi predsobo komaj prebijemo med plašči, bundami in kupom čevljev. Pozorni pa moramo biti tudi na zunanji del vhoda; ta naj bo čim bolj urejen in prepoznaven. Kakršna je energija pred vrati, takšna bo tudi vstopila v stanovanje.

Nato sledijo prostori po vrstnem redu. V feng šuju drži priporočilo, da začnemo s prostori na severovzhodu in končamo na severozahodu.

Proč z navlako

Drugi korak je, da se znebimo vse navlake, ki se je nabrala med letom. Slovenci smo pri hranjenju stvari precejšnji »hrčki«. Verjamem, da je za marsikoga velik izziv posloviti se od starih oblačil, pa čeprav jih že leta in leta hrani le za vsak primer. Če smo res taki omahljivci, si lahko pomagamo tako, da stara oblačila za nekaj časa shranimo v škatlo in jih odstranimo šele, ko »pozabimo« nanje. Ali pa si damo izziv, da vsakokrat, ko kupimo nov kos oblačila, zavržemo eno staro. Tudi tako lahko iz omare odstranimo oblačila, ki jih ne uporabljamo več, prostor pa naredimo za novo jopico, ki jo bomo z veseljem oblekli, saj sije s svežo energijo.

Prezračite čisto vse!
V stanovanje boste zanesli svežo energijo, če boste prepleskali stene, prezračili oblačila in jih zložili nazaj v omare ter prezračili tudi omare. Poživite svojo garderobo in se naposled znebite vsega, kar vas energetsko ne podpira, s čimer imam v mislih predvsem barve, vzorce, kroje … Če se res ne morete ločiti od njih, jih prihranite za primernejše obdobje, ko boste posamezno barvo izjemoma potrebovali. Preverite, koliko oblačil vam bo sploh ostalo. Bolje, če jih je manj, vendar takšna, ki jih boste radi nosili, kot pa polne omare, ob katerih vseeno vsak dan znova ne boste vedeli, kaj obleči.

Popravite, kar ne deluje
Obnovite okvirje slik, popravite pokvarjene kljuke, škripajoča vrata in okna, zatesnite vodovodne pipe, saj tiste, iz katerih kaplja, povzročajo odtekanje energije in vsega dobrega – česa, pa je odvisno od tega, v katerem sektorju so vodovodne pipe: partnerstvu, denarju, prijateljih, modrosti, sorodnikih.

Urejenost pisarne izboljša tudi finančni pretok

Naslednji kritični področji v stanovanju sta hišna knjižnica in domača pisarna. Poleg nam ljubih knjig se s časom nabere tudi precej drugega čtiva, ki ni več aktualno, pa »milijon« dokazil, računov, zapiskov, ki zasedajo nekaj polic. Ustvarjalni nered je koristen le med delom, saj včasih potrebujemo na mizi več pripomočkov. Po končanem opravilu pa moramo pisarno pospraviti, da bo lahko energija spet zaokrožila. Saj tudi v trgovini raje izbiramo med lepo, na polici zloženimi izdelki, kot pa brskamo med stotimi različnimi v veliki škatli.

Tudi za novega partnerja je treba narediti prostor

Ko mi je znanka potožila, da je zdaj pa že res čas za novega partnerja, sem jo najprej vprašala, kam bo dala njegove stvari. Namen je treba podkrepiti z dejanji, sama želja je pogosto premalo. Znanka je zavihala rokave, stanovanje očistila navlake, naredila prostor tudi v omarah in uredila stanovanje za par. Seveda se ni naslednje jutro zbudila ob svojem princu, je pa v dobrem letu spoznala partnerja, s katerim se dopolnjujeta in uživata skupno družinsko življenje.

Nova barva prinese svežino

Kar prevečkrat pozabimo, kako sveže deluje na nas prostor, ko ga prebelimo. Če pa dodamo še barvo, ki nas energijsko podpira in usklajuje, se v takem prostoru zares počutimo doma. Seveda ni v naši navadi, da pleskamo stene vsako leto. Stanovanje lahko osvežimo tudi z dodatki, kot so okrasne blazine, nova preproga, nova ambientalna lučka, simpatična skulptura, drugačna postavitev slik ali družinskih fotografij. Energijo prostora lahko spremenimo tudi z drugačno razporeditvijo pohištva. Kako bomo sicer pritegnili novo energijo, če pa stvari ves čas puščamo nespremenjene? Seveda je najtežje spreminjati naše navade in ustaljeno življenje, a prav s takimi spremembami ustvarjamo nove možnosti.

    Fotogalerija