https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na Petanjcih Jambori spomina in dobrega sosedstva

Petanjci, 13.05.2013 ob 7:45  

Prejšnji petek je v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih potekal 12. Dan Spominov in tovarištva, ki ga je pripravila Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija. Letošnja prireditev je bila pod imenom »Jambori spominov in dobrega sosedstva« Koroška. Odprli so zanimivo razstavo Pregon koroških Slovencev, v osrednjem dogodku pa je slavnostno spregovoril dr. Janko Malle, poslovodja Slovenske posvetne zveze Celovec.


Tradicionalne prireditve na Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih so povezane z zgodovinskimi in simbolnimi sporočili in poslanstvi ob 9. maju, dnevu zmage nad fašizmom in nacizmom, ter dnevom Evrope. Dan spominov in tovarištva ob dnevu zmage in dnevu Evrope Jambori spominov in dobrega sosedstva je potekal tokrat v znamenju Koroške z obeh strani meje.

V osrednjem prostoru Raziskovalne postaje ZRC Sazu so odprli potujočo razstavo z naslovom Pregon koroških Slovencev, avtorjev Brigitte Entner s Slovenskega znanstvenega inštituta in Wilhelma Wandla, s Koroškega državnega arhiva, ki prikazuje množičen pregon koroških Slovencev iz leta 1942. Boleče zgodbe, ko so nacionalsocialisti dosledno izvajali program popolne germanizacije slovenskega prebivalstva na Koroškem, so ostale še dolgo po koncu druge svetovne vojne zamolčane, razstava pa je tako s fotografijami, seznami izgnancev, dokumenti in časopisnimi članki nekako spomnila ter oživila resnične zgodbe. Razstavo je odprl dr. Boris Jesih, državni sekretar na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Po himni Vrta spominov in tovarištva Bosa pojdiva so spregovorili predsednik uprave Ustanove dr. Šiftarjeve fundacije Ernest Ebenšpanger, župan Občine Tišina Franc Horvat, podžupan Občine Prevalje Drago Hajmot in župan Občine Pliberk Stefan Visotsching. Slavnostni govornik je bil dr. Janko Malle, poslovodja Slovenske posvetne zveze Celovec, ki je v svojem nagovoru vse zbrane opomnil, kako pomembna sta naša kultura in jezik za medsebojni dialog ter nenazadnje dobre sosedske odnose ter utrjevanje medsebojnega sožitja.

Letošnji Jambori spomina so bili v znamenju bogatega kulturnega programa, v katerem so predstavili Koroško z obeh strani meje. Nastopili so vokalno-instrumentalna skupina iz Roža na avstrijskem Koroškem, folklorna skupina Koroški pušelc iz Holmca, mladinski pevski zbor Mavrica OŠ Tišina ter Pomurski dečki iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.

Ob koncu spominskega dneva so predstavniki Koroške z obeh strani meje zasadili šantanelsko lipo, sadiko mogočne lipe.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. porabje
      13.05.2013 ob 19:38 porabje

      Te Vratuša ka vö gleda, človek se zboji.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.