https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Na kaj biti pozoren pri organizaciji prireditev

16.05.2013 ob 7:00  

LRF za Pomurje je na pobudo Pomurske turistične zveze organizirala brezplačno delavnico Organizacija prireditev. Veliko društev se namreč sooča z raznolikimi težavami pri organizaciji dogodkov, zato so na delavnici predstavniki SAZAS-a, policije in upravne enote predstavili vse pasti prijave dogodka in postopke, ki so nujni za izvedbo prireditve.


Prijava javne prireditve ali pridobitev dovoljenja za javno prireditev  
 
Javna prireditev je vsako organizirano zbiranje oseb zaradi izvajanja kulturne, športne, zabavne, izobraževalne, verske ali druge aktivnosti tako, da je udeležba brezpogojno ali pod določenimi pogoji dovoljena vsakomur.

Organizator javne prireditve je dolžan javno prireditev prijaviti. V določenih primerih, ko obstajajo okoliščine, zaradi katerih bi lahko prišlo do ogrožanja varnosti ali pravic drugih, pa mora organizator zaprositi za dovoljenje. Prijavo oziroma prošnjo za dovoljenje mora organizator obvezno podati na predpisanem obrazcu (najdete ga v priponki) na policijski postaji, policijskem oddelku ali policijski pisarni, na območju katere se organizira javna prireditev, in sicer v dveh izvodih. Organizator mora prijaviti prireditev najmanj 5 dni pred dnevom prireditve.


Dovoljenje pa je potrebno za prireditev na javni cesti, če gre za izredno uporabo ceste, in sicer za naslednje prireditve:

- mednarodne športne prireditve in članska tekmovanja v kolektivnih športih, če na njih sodeluje vsaj en klub prve državne lige;

- prireditve, na katerih se uporablja odprt ogenj oziroma predmeti ali naprave, zaradi katerih je lahko ogroženo življenje ali zdravje ljudi oziroma premoženje;

- prireditve, na katerih se pričakuje več kot 3000 udeležencev;

- prireditve, kjer obstaja nevarnost utopitve;

- prireditve z zbiranjem živali.


Vlogo za izdajo dovoljenja je treba podati pri upravni enoti, na območju katere se priredi prireditev; prošnjo za prireditev na cesti, ki poteka na cesti z območja dveh ali več upravnih enot, pa pri upravni enoti, na območju katere se bo prireditev začela. Vlogo za izdajo dovoljenja mora organizator vložiti najmanj 10 dni pred dnevom prireditve, za tekmovalne športne prireditve v kolesarstvu ter avto-moto športu na cesti, in druge prireditve na cesti, ki potekajo na območju dveh ali več upravnih enot, pa najmanj 30 dni pred dnevom prireditve.


Organizator mora prijavi obvezno priložiti:        

- dokazilo, da je o prireditvi, ki jo prijavlja, obvestil lokalno skupnost (občino), kjer bo prireditev potekala (kopija dopisa, potrdilo o oddani pošiljki ipd.);
- soglasje lastnika ali upravljavca prireditvenega prostora (najemna ali druga pogodba ali pisno soglasje);          
- dovoljenje za čezmerno obremenitev s hrupom, če bo uporabljal naprave, ki povzročajo čezmeren hrup, kot ga določa Uredba o načinu uporabe zvočnih naprav, ki na prireditvah povzročajo hrup.   

Prošnji za dovoljenje pa mora poleg zgoraj navedenih dokazil priložiti tudi:

- dovoljenje za zaporo ceste pristojnega upravnega organa za promet in elaborat zapore ceste ali tipsko shemo začasne prometne ureditve, ki je podlaga za izdajo dovoljenja za zaporo ceste;
- opis oblike, barve, vsebine in dimenzije posebnega znaka, s katerim bodo označena vozila za spremljevalno osebje na prireditvi na cesti, če prireditev poteka po prireditveni progi (cestišču ali delu cestišča, po katerem se udeleženci prireditve vozijo, tečejo ali kako drugače premikajo);
- dokazilo o tehnični brezhibnosti naprav ali varni uporabi predmetov, če se bodo pri izvedbi uporabljale naprave ali predmeti, zaradi katerih je lahko ogroženo življenje ali zdravje udeležencev oziroma premoženje;          
- druga dokazila o varni izvedbi.

 

Prijava prireditve SAZAS-u zaradi pridobitve pravice uporabe avtorskih del

Prireditev mora biti prijavljena tudi na Združenju SAZAS (Združenje skladateljev in avtorjev za zaščito avtorske pravice Slovenije) po Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (v nadaljnjem besedilu ZASP), in sicer takrat, ko na javni prireditvi uporabljate glasbo. Za javno prireditev pa gre po ZASP takrat ko je prireditev izvedena izven običajnega kroga družine ali kroga osebnih znancev.

Prireditev se prijavi prek posebnega obrazca, ki ga najdete v priponki. Posredovati ga je potrebno 8 dni pred prireditvijo. Na podlagi te prijave vam nato posredujejo vso potrebno dokumentacijo, ki si jo mora pridobiti organizator in ki jo mora naknadno posredovati nazaj na Združenje SAZAS.

Tudi v primeru, ko je glasba predvajana z radia ali CD predvajalnika morate prireditev prijaviti na Združenje SAZAS, saj so prav tako uporabljena glasbena dela. V tem primeru morate prireditev prijaviti tudi na Zavod IPF, ki deluje na področju zaščite sorodnih pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov.

Višina avtorskega honorarja pa je sorazmerna prihodku, ki ga ustvari uporabnik pri dejavnostih, v katerih uporablja glasbena dela ter pomembnosti uporabe glasbe v dejavnosti uporabnika. Višina avtorskega honorarja za različne vrste uporabe repertoarja SAZAS je določena v tarifnem delu Pravilniku o javni priobčitvi glasbenih del (najdete ga v priponki).

Torej v primeru organizacije športne prireditve, kjer je uporabljena glasba z radia ali CD predvajalnika pred, med in po dogodku, je obračun po pravilniku revaloriziranim z 11. členom po tarifi II-E/3, in sicer v kolikor bi bilo število obiskovalcev do 1000 bi znašalo avtorsko nadomestilo 13,83 € brez DDV. V primeru, da bi bila na prireditvi uporabljena glasba prek nastopajočih bi bil obračun prireditve po tarifi I-A/2 (zabavne prireditve), in sicer po eni izmed treh osnov, ki so:

- 10 % od prihodka od vstopnine in prihodkov od obvezne konzumacije in/ali rezervacije ali izplačanega honorarja nastopajočim (po pravilniku se obračuna višji znesek),

- 0,55 € na obiskovalca (v kolikor ni prihodkov ali izplačanega honorarja nastopajočim)

- minimalni avtorski honorar, ki znaša 110,62 € brez DDV.

V kolikor boste prireditev pravočasno prijavili in si pridobili dovoljenje ter posredovali obrazca SAZAS-1 in SAZAS-3 v roku 15 dni po izvedeni prireditvi ter bi imeli vse predhodno izstavljene račune Združenja SAZAS bi pri obračunu upoštevali 20 % popust.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

Fotogalerija

Komentarji

info_outline

Opozorilo

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.