https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Maja Prettner: V življenju vsakdo doživi limonado

Murska Sobota, 27.05.2013 ob 10:00  

Minulo soboto je v Gledališču Park potekala projekcija filma »Limonada« pomurske režiserke in scenaristke Maje Prettner. Limonada je film o osamljenosti in ljubezni ter s humornimi vložki osvetljuje socialno problematiko, ki smo ji lahko priča vsakodnevno.

 

Petindvajsetminutni film Limonada je režirala in zanj napisala scenarij Maja Prettner, v njem pa so nastopili tudi številni znani igralci: Ivo Ban, Bernarda Oman, Boris Ostan, Damjana Černe, Primož Pirnat, Stane Tomazin, Matija Rupel, Ana Urbanc, Filip Šijanec, Benjamin Krnetić, Jernej Kogovšek, Zvezdana Mlakar, Tosja Flaker Berce, Jasmin Ajkić, Kany Michael Obenga, Urh Prosen, Blaž Andrašek. Maja Prettner trenutno zaključuje podiplomski študij Filmske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, občasno dela na Televiziji Slovenija, snuje pa že nove projekte.

Limonada je zgodba o osamljenosti in ljubezni

Upokojenec Tone ne skriva, da nadzoruje vsak korak, premik in šum stanovalcev v bloku, v katerem živi. Z okna ob vhodu opazuje in nadzoruje vse prihode in odhode, ko ne tiči na oknu, pa prisluškuje pri vhodnih vratih. Vse dogajanje, ki ga opazi, zabeleži na svoj diktafon. Tone vohlja, opozarja na nepravilnosti in se zmrduje, ko nekdo krši hišni red. V bloku vse poteka po ustaljenem redu, dokler se v blok ne priseli nova stanovalka Milena, ki »omehča« Toneta.

Po besedah ustvarjalke se vsakdo sreča z osamljenostjo, ki pa se kaže na različne načine. Prav tako ima gotovo vsak od nas izkušnjo s sosedom, ki »vtika nos«, kjer mu ne bi bilo treba. Iz te vsakdanje snovi je nastala tudi ideja za tematiko filma.

Od nas je odvisno, ali bo »limonada« sladka ali grenka

Glavni lik iz osamljenosti spremlja vsak korak stanovalcev in vseh, ki se gibljejo okoli stanovanjskega bloka. Z opazovanjem početja drugih in nenehnim opozarjanjem zadovoljuje svojo potrebo po socialni vključenosti. Njegov pogled se spremeni, ko se zaljubi v lepo sostanovalko. Konec filma ostaja odprt, kot smo doživeli tudi pri celovečercu Nikoli za vedno. »Konec si lahko predstavlja vsak sam. Bi pa lahko rekla, da je konec pozitiven – vsakdo doživi v življenju t. i. limonado, od vsakega posameznika pa je odvisno, kako si jo bo osladil oz. zagrenil,« strne svoje vtise filmska ustvarjalka Maja Prettner. Kot pove, to ni film zgolj o osamljenosti, ampak tudi o ljubezni, kot prvini, ki celotno dogajanje tako v filmu kot resničnem življenju postavi na glavo.

Film Limonada je Prettnerjeva posnela kot zadnji izpit na študijskem programu ter zanj dobila odlično oceno. Film si bomo v Murski Soboti najverjetneje še lahko ogledali v prihodnjih mesecih.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.