https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Farma Milovanović: Izkušnje z vzrejo koz v Srbiji prenesel v Strukovce

Strukovci, 29.05.2013 ob 12:00  

V preteklosti in ponekod še dandanes velja, da je dobro le tisto, kar ima goveji ali svinjski rep. Drobnico so redili le tisti, ki so bili prerevni, da bi si kupili kravo. Danes se situacija počasi spreminja. Reja koz postaja tržno vedno bolj zanimiva, saj so izdelki iz kozjega mleka ter mesa vedno bolj cenjeni.


Branislav Milovanović se je s kozjerejo v Sloveniji začel ukvarjati pred tremi meseci, vendar se je s tem ukvarjal v Srbiji več kot sedem let.

V Srbiji je imel več kot 320 koz in pridelal okoli 1000 litrov mleka dnevno. Kot je povedal so novosadske mlekarne, čez noč prekinile pogodbo za odvzem mleka ter ga tako pahnile v dolgove, saj ni našel drugega odjemalca za tolikšno količino mleka na dan.

V Sloveniji živi že 5 let in je vedno sanjal, da bi se ponovno začel ukvarjati s tem. Sedaj se je ponudila priložnost, katero je sprejel z začetniško zagnanostjo, vendar s strokovnim znanjem in trpkimi izkušnjami iz Srbije.

Vsak začetek je težak, tudi če imaš izkušnje

Na farmi Milovanović v Strukovcih se trenutno pase 33 odraslih koz, ki večino časa preživijo na prostem, zadovoljne in svobodnega duha. Nosilca farme Branislav in Petra pravita, da je to šele začetek, saj imata velike načrte glede kozjereje ter proizvodnje kozjega mleka in sira.

Trenutno na farmi lahko kupite sveže mleko in kozliče. V prihodnje pa naj bi dobili tudi dovoljenje, da odprejo sirarno, tako da bo kmalu mogoče dobiti tudi različne vrste kozjega sira.

Volja, ljubezen in veliko znanja

Gospod Milovanović preživi veliko časa s svojimi kozami in za vsako posebej ve, kaj potrebuje in kako se počuti.

Za vsako posebej pripravi različno zmes hrane, saj za idealno količino in visoko kvaliteto mleka vsaka potrebuje točno določeno prehrano. V različnih obdobjih leta prav tako potrebujejo različno prehrano, da se zadrži raven beljakovin v mleku. Ene potrebujejo več koruze, druge ječmena, spet tretje več soje in podobno. Trenutno od ene koze namolzejo približno tri litre mleka, z idealno prehrano za posamezno kozo pa lahko namolzejo tudi do štiri litre mleka dnevno.

Kozje mleko je zdravo

Kozje mleko, zlasti pa sirotka in drugi fermentirani izdelki iz kozjega mleka, sodijo med najbolj zdravilna hranila, kar jih pozna človeštvo.

Redno uživanje kozjega mleka pomaga pri živčnih težavah, saj pomirja in odpravlja posledice stresa, izboljšuje koncentracijo in odpravlja občutke tesnobe. Kozje mleko je odlično domače zdravilo, saj pomaga pri zdravljenju želodčnih in črevesnih obolenj, astme, bronhitisa in kožnih sprememb (npr. izpuščajev).

Tudi oče od Petre je imel visok krvni tlak in holesterol, kar je s vsakodnevnim pitjem svežega mleka in sirotike odpravil.

Razlika med kozjim in kravjim mlekom

Koza v nasprotju z kravo, ki je okoli 120 različnih rastlinskih vrst, uživa kar okoli 220 različnih rastlinskih vrst, zaradi česar je njihovo mleko bolj zdravo in okusno. Sestavine v njem, predvsem železo, večje količine kalcija in magnezija, pa so učinkovito sredstvo zoper slabokrvnost in krhke kosti.

Povzroča tudi občutno manj alergij in krepi imunski sistem. Ker uživanje kozjega mleka ne povzroča nastanka sluzi, kot se to dogaja pri zaužitju kravjega mleka, ne poslabša alergij dihal, kot je astma. Raziskave so pokazale, da je kozje mleko boljše za zdravje, sestavine v njem, predvsem železo, večje količine kalcija in magnezija, pa so učinkovito sredstvo zoper slabokrvnost in krhke kosti.

Njegova sestava je, v primerjavi s kravjim mlekom, bolj podobna sestavi človeškega materinega mleka, poleg tega vsebuje manjši odstotek mlečnih maščob. Vsebuje manj laktoze od kravjega mleka in ga veliko hitreje prebavimo. Iz tega razloga je kozje mleko odlična izbira za prehrano majhnih otrok, saj imajo ravno pravo kombinacijo mineralov in maščobnih kislin, ki ne obremeni organizma.

Pogled Pomurcev na kozje izdelke

Na Zahodu izdelke iz kozjega mleka zelo cenijo in uvrščajo med najbolj zdrava živila, medtem ko pri nas še niso tako uveljavljeni. Ljudje pri nas enostavno ne verjamejo, da je kozje mleko tako zdravo in kot pravijo nekateri celo čudežno.

V Pomurju je uporaba kozjega mleka tako še daleč za porabo kravjega, vendar je kozje mleko tudi med našimi porabniki čedalje bolj cenjeno. Še zlasti radi segajo po njem ljudje, ki skrbijo za svoje zdravje, in tisti, ki uživajo v dobri hrani. Sladice s kozjim mlekom naj bi bile bolj kremaste in prefinjene kot s kravjim mlekom. Milanović je povedal tudi primer o sladoledarju, ki je obogatel z prodajo domačega sladoleda iz kozjega mleka.

Koze v pravem pomenu besede

Na farmi Milovanović se trenutno pasejo nemško srnaste in sanske koze. Radi se pohvalijo, da so njihove koze zdrave, močne, gibčne, radovedne in inteligentne, torej »koze v pravem pomenu besede«.

 »Za koze  dobro skrbimo in jih imamo radi, za kar se nam zahvalijo z okusnim, kremastim in vitamini polnim mlekom. Torej se nam je naša odločitev za spoštovanje drugega bitja dobro poplačala,« sta ponosno zaključila naš pogovor Branislav in Petra.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.10.2013 ob 9:50 mari gost

      tej koze na tej kmetije so še nej travnikov tan vidle, ka jih majo samo notre zaprete. Dragi novinar šteri je to napiso bi bar telko lejko razisko če je že bil tan...

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.11.2013 ob 9:59 nada gost

      Zaradi alergijske astme sem se povezala z njimi in zdaj uporabljam njihovo kozje mleko in sir z upanjem da mi bo pomagalo in to pocnem z velikim veseljem hvala njim tudi za dostavo l.p.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.05.2014 ob 19:55 dbam gost

      Kako se lahko hvalijo z vzrejo koz, ko pa jih tako maltretirajo, da če tega ne vidiš si ne moreš predstavljat ! Imamo lastne izkušnje s temi vzrejci, so veliki SLEPARJI. Če želite videti maltretiranje koz pojdite k njim. Mislim, da si nikoli več ne boste želeli iti v kakšen hlev. Šli smo iskat koze, plačali avans za koze, ki so jih opisali in garantirali, da so koze takšne kot na tej spletni strani. Rekla je tudi, da so koze breje, a niso bile. Ko smo prišli v hlev so nam ponudili eno kozo slepo na desno oko in pretepeno, z poškodovano čeljustjo, drugo podhranjeno, tretjo pa z najverjetneje počeno membrano (koza je imela trebušček samo na eno stran). Te koze se sigurno niso nikoli pasle na paši kot je "gospa" Petra trdila. Nato smo namesto treh koz kupili samo dve. Zelo smo se morali potrudit, da so se koze navadile na ljudi. Sedaj pa sem srečna, da sem lahko rešila vsaj ti dve kozi maltretiranja. Želeli smo imet koze , ki bi že imele mleko ali pa bi bile breje, to je "gospa" Petra garantirala. Za ostale koze mi je pa žal, da so še pri njih in se imajo zelo slabo. IZOGIBAJTE SE TEM VZREJCEM!!!!!!!!!!. VSE TO JE ČISTA RESNICA !!!

      11 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.09.2014 ob 15:16 gost

        prasica lazljiva sverca koze po sloveniji ti mi bos govorila taksne stvari kdaj ti bos imala kozu ki daja 6 litrov mleka na den prosek pa je okrog 3,5 l i lose im je prasice grda....

        8 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.06.2014 ob 15:48 Nori kozel gost

      A se da kje dobiti kontakt?

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.10.2014 ob 10:08 Magyar gost

      Jaz pa s tem nimam izkušnje z kozami ker nameravam kupiti kmečko hišo kjer ima dva hleva in parcele z travami več kot 4000 kvadratni meter in bi imel vsaj 5 koz ki daje kozje mleko in s tem ne bi prodajal mleka samo za naše družine ter izdelal mleko....upam da mi kdo daje dober nasvet in bom v naprej zahvalil lep pozdrav vsem...

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      16.07.2015 ob 12:38 minnaema gost

      prvo kot prvo kdor se tukaj podpisuje z tekstom (prasica lazljiva...) ej in takšno govorenje in takšna obračunavanja so se prej kakor spodobna in v nasprotju z kulturo, zato naj se oni, ki se čutijo KRIVI ali obrekovani obnašajo SPODOBNO in vedno, da se tudi na živalih vidi in prepozna kako živijo-saj LAŽ ima po navadi kratke noge-kajne ? Kar zadeva KOZJEGA MLEKA bi bilo vredno najti kje" kakšno vderigo" rejca-koz in kozjih izdelkov,ki svojo delo opravlja z SRCEM in DUŠO a kaj, ko je dandanes vse tako peljano na zaslužek, čimvečji in v čim krajšem času in kvaliteta ostaja pristranska stvar- žal je tako-kakor zapisano, to občutimo meščani večjih mest, ki se s tem soočamo iz dneva v dan-žal je kakor esplicitirano upamo pa na boljše čase-kajne saj upanje ta zadnje umre!

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      10.12.2015 ob 16:01 gost gost

      sleparja na celi črti imam zelo slabe izkušnje z njima tako da pazite se ju

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      10.12.2015 ob 17:42 gost

      če je tale gospa za kozjerejo , pa naj kar ostane koza-zreja petra!

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      10.11.2016 ob 20:05 oskar gost

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.