https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Gašpar Gašpar Mišič: »Če bi bil Pomurec, bi se ukvarjal z geotermalno energijo«

28.05.2013 ob 7:00  

Pirančan, sicer diplomirani inženir navtike, poslovnež z nepremičnimami, nekdanji podžupan občine Piran in poslanec Državnega zbora ter, kot ga nekateri označujejo, »najbolj vroči sekretar v vladi Alenke Bratušek«, je nedavno izjavil, da denarna sredstva namenjena Pomurju v preteklosti niso bila dobro unovčena.

Gašparja Gašparja Mišiča, aktualnega sekretarja iz vrst Pozitivne Slovenije, zadolženega za koordinacijo velikih infrastrukturnih projektov in pomoč pri sanaciji gospodarskih družb v težavah, smo zato povprašali o smiselnosti preteklih denarnih pomoči, o reševanju murskosoboške Mure, zanimalo pa nas je tudi, katerega posla bi se sam kot uspešen poslovnež lotil v Pomurju.

Pomursko javnost je nedavno razburkala vaša izjava, da je bil denar, ki je bil namenjen Pomurju, v brezno vržen denar, in da bi namesto Pomurju vlada morala namenjati pomoč »vlečnim konjem«? Kateri so po vašem mnenju ti »vlečni konji«, ki lahko Slovenijo potegnejo iz gospodarske krize?

Moja izjava je bila iztrgana iz konteksta in zato tudi narobe razumljena. Dejstvo je tudi, da namenska sredstva, ki so bila namenjena razvoju Prekmurja, kljub dobronamernosti, niso dosegla pričakovanega učinka. Zaradi parcialnih rešitev so imeli koristi morda le izbrani in dobro obveščeni posamezniki. Ob pomanjkanju denarja in zavedanju primerjalnih prednosti Slovenije v primerjavi s partnerskimi državami EU in širšega mednarodnega prostora, je smiselno najprej določiti prioritete in vlagati v razvoj tistih gospodarskih dejavnosti in panog, ki imajo največje učinke in katerih razvoj temelji na izkoriščanju naravnih danostih, ki jih v Sloveniji od Primorja do Prekmurja ni malo.

Izjemna geografska lega – morje, ki nam omogoča stik z morskimi transportnimi povezavami s celotnim svetom, in prekmurski zakladi geotermalne energije, ki je najstarejša energija na zemlji in obstaja od samega nastanka zemlje, so naravne danosti, ki bi morale biti prioritete za vlaganja v razvoj slovenskega gospodarstva. Ob uporabi zdrave pameti je nerazumno in nesprejemljivo, da se v Sloveniji kljub izjemni legi in naravnih bogastvih soočamo z veliko brezposelnostjo in celo revščino.

Denarna pomoč pomurski regiji je bila torej po vašem prepričanju slabo vnovčena. Kako pa bi po vašem mnenju vlada lahko pomagala Pomurju, da bi se lahko vsaj približala slovenskemu povprečju po razvitosti ter zmanjšani brezposelnosti, oz. kje vi vidite rešitev za Pomurje?

Kot rečeno, Prekmurje je obdarjeno z neizmernim naravnim bogastvom – rodovitno zemljo in geotermalno energijo in državne spodbude bi morale biti prioritetno namenjene za razvoj tistih gospodarskih dejavnosti, ki so usmerjene v  trajnostni razvoj in izkoriščanje naravnih virov.

Katerega posla bi se vi lotili, če bi živeli v Pomurju?

Če bi se danes odločal za vlaganja v Prekmurje, bi to zagotovo temeljilo na izkoriščanju geotermalne energije, ki omogoča in podpira razvoj številnih dejavnosti 365 dni v letu – od kmetijstva do turizma.

Ena vaših zadolžitev na mestu državnega sekretarja je tudi pomoč gospodarskim družbam v težavah. Po težavah znova »smrdi« tudi v murskosoboški Muri. Kako bi vi pristopili k reševanju tega podjetja oz. tu zaposlenih? Je po vašem mnenju še prihodnost v Muri?

Murskosoboška Mura je le ena izmed mnogih nekoč uspešnih gospodarskih družb, ki so se zaradi slabih poslovnih odločitev in neobvladljivih obveznosti do prevelikega dolžniškega kapitala znašle v resnih likvidnostnih in poslovnih težavah.  Jamranje, čakanje in stopicanje na mestu nas zagotovo ne bo pripeljalo do rešitve. Prepričan sem, da za vsak problem obstaja rešitev. Čeprav mnogi na reševanje murskosoboške Mure gledajo kot na nekakšen fenomen in nerešljiv problem, osebno reševanje tega podjetja ne doživljam kot problem, temveč kot izziv.

Moj način dela pri reševanju podjetij v težavah pogojuje sodelovanje vseh deležnikov. Poseben poudarek je na reševanju podjetij, tradicionalnega znanja in referenc ter delovnih mest in ne lastnikov. Uspeh je zagotovljen le ob intenzivnem delu, vztrajanju in pripravljenosti vseh deležnikov za iskanje in sprejemanje kompromisnih rešitev. Nekateri primeri so že pokazali pozitivne rezultate in prepričan sem, da bomo uspešni tudi pri murskosoboški Muri.

Kateri projekti na področju reševanja gospodarske krize so bili po vašem mnenju zmota prejšnjih vlad?

Napake prejšnjih vlad moramo razumeti kot življenjsko šolo mlade države, ki nas je drago stala in marsičesa naučila in izučila. Zato pustimo preteklost in se ozrimo v prihodnost. Ljudska modrost pravi: Priložnost zamujena, ne vrne se nobena, zato ne smemo jokati za zamujenim. Pred nami so številne priložnosti, katerih ne smemo zamuditi. 

Kateri od slovenskih politikov imajo po vašem mnenju dobro vizijo, kako Slovenijo peljati v pravi smeri razvoja?

Vsak politik, ki postavlja razvoj družbe in države pred osebnimi in strankarskimi interesi, je dober politik. Vsak politik, ki je ujetnik ideoloških prepričanj in osebne ali strankarske interese postavlja pred interese države, pa je slab politik.

S kom iz svoje stranke najdete največ skupnih točk na političnem področju? Katere so te?

Z vsemi strankarskimi kolegicami in kolegi se dobro razumem, saj prav z vsemi imam več skupnih stičnih točk, usmerjenih izključno v razvoj na različnih področjih političnega delovanja, od kulture, športa, zdravstva, izobraževanja in znanosti do okolja in kmetijstva ter gospodarstva in infrastrukture. Če izvzamem področje gospodarstva in infrastrukture, ki ga kot državni sekretar prioritetno pokrivam, v stranki zagotovo izstopata minister za gospodarstvo Stanko Stepišnik in predsednica vlade Alenka Bratušek ter naše poslanke in poslanci med katerimi še posebej izstopa moj kolega in prijatelj Prekmurec Branko Ficko.  

Kaj lahko sam kot izkušen poslovnež in politik ponudite na mestu Državnega sekretarja?

V politiko sem vstopil materialno in duhovno bogat in ob visokem zavedanju družbene odgovornosti, ki jo nosim, delam pošteno za dobro družbe in države.

V predstavitvi poslancev PS ste zapisali, da je vaša osnovna vrednota delo in da ste brez dela izgubljeni. Kako vozite med delovnimi obveznostmi in zasebnimi zadevami … vendarle ste oče dveh otrok? Kakšen je G. G. Mišič kot družinski oče ob vseh delovnih obveznostih?

Res je, delo je moja največja vrednota in brez dela sem izgubljen. Skrivnost mojega uspeha je, da probleme in ovire dojemam kot izzive. Pri odpravljanju ovir na poti do cilja resnično uživam. V družini imam srečo, da si delo uspešno deliva oba starša in da sta oba sinova zdrava in zmerno pridna.   

Zadnje tedne ste bili deležni kar velike pretežno negativne medijske pozornosti, predvsem »blatenja« na vaš račun. Kako vi osebno dojemate te kritike v medijih?

Del slovenske folklore je, da vsakega uspešnega človeka, ki izstopa, bodisi po poslovnih dosežkih bodisi po političnih dejanjih, prej kot slej doleti blatenje. Nekdo me je poučil, da je to cena javnega življenja.

Foto: Osebni arhiv

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.