https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KRONIKA

Število umorjenih novinarjev v svetu narašča

15.10.2010 ob 22:52  

Za predstavnike sedme sile so najnevarnejše države Južne Amerike in Azije, največ pa jih je v zadnjih letih življenje izgubilo v Iraku.

Kot kažejo podatki International Press Instituta (IPI), je bilo leta 1997 ubitih 27 novinarjev, lani pa je številka na letni ravni narasla na 110 izgubljenih življenj novinarskih peres. V zadnjih devetih letih jih je bilo največ, kar 171, umorjenih v Iraku.

Najbolj krvavi leti za novinarje sta bili lansko (110 umorjenih) in pred štirimi leti (100). Letos je do današnjega dne po svetu življenje izgubilo 63 novinarjev.

Balkan najbolj krvav leta 1999

Nam najbližja zadnja umora novinarjev sta se zgodila pred dvema letoma, ko so na Hrvaškem umorili Iva Pukanića in Nika Franjiča. Najbolj krvavo leto v naši bližini je bilo leto 1999, ko so v Srbiji umorili 20, na Kosovu pa pet novinarjev.

Ana Politkovska - neodvisni glas, moteč za Vladimirja Putina?

Umor ruske novinarke pred štirimi leti velja za enega izmed najbolj odmevnih v zgodovini. Politkovska je bila zaradi številnih kritičnih člankov in raziskovalnega novinarstva trn v peti ruski oblasti.

Režim Vladimirja Putina je večkrat označila kot zločinskega, leta 2006, na Putinov rojstni dan, pa so jo na poti domov v dvigalu ustrelili. Storilcev umora do danes niso našli.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Eden
      16.10.2010 ob 10:31 Eden

      V Sloveniji smo nej daleč od toga, ka de se kaj takšnoga zgodilo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. cvetko
      01.11.2010 ob 19:23 cvetko

      Resnica se mora vedet. Svaka čast novinarjem, ker imajo tudi jajca, da tudi mi izvemo novice.Ene novinarje zato ful spoštujem. Ni mi pa všeč kakšna sredstva uporabljajo taeni novinarji, da pridejo do informacij. Eni tiščijo preveč blizu svoje glave zato jih pa fašejo po tintari. Morajo vedet in spoštovat zasebnost ljudi.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.