https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Občina Puconci: Tudi v času krize investira

Puconci, 30.05.2013 ob 10:00  

Na Pomurec.com nadaljujemo s serijo intervjujev. Pomurske župane sprašujemo o aktualnem delovanju pomurskih občin, večjih projektih, ki se jih lotevajo na občinski ravni, težavah v občinah in o delovanju občinske uprave. Ob mnenju župana povprašamo tudi nekaj članov iz občinskega sveta, da izrazijo svoj pogled na delovanje občine v trenutnem mandatu.


V tokratnem intervjuju je bil naš sogovornik župan Občine Puconci Ludvik Novak, ki je župan že od prvih lokalnih volitev leta 1994.

Kako ocenjujete storjeno v občini v tem mandatu. Ste zadovoljni, ali bi se dalo storiti še kaj več?

Moram povedati, da smo s storjenim v tem mandatu zadovoljni. Če pogledamo investicije, lahko vidimo, da smo ena izmed tistih občin, ki tudi v času krize investira. V roku dveh in pol let je bilo v naši občini investirano okrog 40 milijonov evrov sredstev, vključno z izgradjo CEROP-a.

Kateri so trenutno večji projekti, ki jih izvajate v občini?

Trenutni večji projekt je izgradnja večnamenske športne dvorane, za katero investicija znaša približno 4 millijone evrov. Poleg tega pa poteka sanacija stavb v lasti občine, saj smo dobili 1.250.000 EUR sredstev za učinkovito rabo energije.

Kako ocenjujete proračun za letošnje leto. Ste kaj "zategnili" pasove, ali je optimistično zastavljen?

Mislim, da je proračun sestavljen realno. Smo pa predvideli določena sredstva iz raznih razpisov in v kolikor teh sredstev ne bo, bomo morali z rebalansom skrčiti proračun na določenih segmentih, predvsem na področju investicij. Za delovanje društev so namreč sredstva že razpisana in bodo verjetno pred morebitnim rebalansom tudi že razdeljena.

Kakšna je trenutna zadolženost občine in ali do konca mandata planirate še kaj dodatnih zadolžitev?

V letošnjem letu planiramo dolgoročno zadolžitev v višini enega milijona za izgradnjo športne dvorane. Kratkoročnih kreditov pa imamo 500.000 EUR, ki pa ga bomo do konca leta poravnali.

Katerih projektov oziroma reševanja katere problematike bi se bilo po vašem mnenju v občini v bližnji prihodnosti nujno še potrebno lotiti?

Radi bi uresničili izgradnjo Pomurskega vodovoda. Vodovod imamo že v 18 vaseh, sedaj pa ga želimo zgraditi še v ostalih petih. Velik problem so tudi ceste. Ceste na ravenskem so v slabem stanju, ceste na Goričkem pa še niso v celoti zgrajene. Potem je tukaj še gradnja kanalizacijskega sistema. V družbeni dejavnosti pa želimo več pozornosti nameniti mladini, čeprav smo že sedaj ena izmed redkih občin, ki za mlade poskrbi med prvimi.

Kako poteka delo v občinskem svetu- je sodelovanje korektno, se da normalno delovati, ali je včasih težko?

Sodelovanje je korektno. Praktično nimamo ne pozicije in ne opozicije. Ko so volitve končane, smo zato tukaj, da delujemo v korist občine, občank in občanov ter navsezadnje tudi vseh nas.

 

Za mnenje o delovanju v občini in zadovoljstvu z doslej opravljenim delom smo povprašali tudi občinski svet. Svoj pogled na delovanje občinske uprave sta nam zaupala podžupan Bojan Lovenjak in občinski svetnik iz vrst SD, Danilo Janasik.

Bojan Lovenjak, ki je kandidiral s podporo stranke SDS, je s storjenim v občini v tem mandatu zadovoljen, saj so storili največ glede na trenutne zmožnosti. Janasik dodaja, da se je v občini v tem mandatu storilo precej glede razvoja občine, saj so z izgradnjo obrtne cone pridobili določene investitorje, ki bodo na območju občine gradili tovarne in s tudi zaposlili določeno število domačih ljudi. Tudi z malim gospodarstvom je precej pridobljenega.

Janasik meni, da je letošnji proračun dobro zastavljen, ker proračun mora biti optimističen, saj ga lahko z rebalansom popravijo. Verjame pa, da bo vsaj v 90 odstotkih tudi realiziran, saj je zastavljen v okviru realnih zmožnosti. Tudi Lovenjak se strinja, da je proračun realno sestavljen, se pa boji, da država ne bo izpolnila svojih obveznostih do občin.

Danilo Janasik pravi, da je še veliko investicij, ki niso dobile mesta v letošnjem proračunu, ampak imajo vse te, ki so narejene in predvidene, v letošnjem letu prioriteto. Na primer telovadnica je v projektu že sedem let, in ta vložek je vložek v razvoj mladine in šolstva, ter meni, da to ni izgubljena investicija. Pravi pa, da bi tudi severni del Goričkega moral dobiti nekaj več sredstev glede izgradnje vodovoda, vendar to ni odvisno samo od puconske občine in njihovega občinskega sveta, ampak tudi od ostalih občin na tem območju. Lovenjak dodaja, da bi bilo potrebno več pozornosti nameniti tudi cestam na goričkem delu občine, saj je še veliko nealsfaltiranih cest.

Podžupan pravi, da kot voditelj občinskih sej dobro pozna delovanje občinskega sveta ter da je sodelovanje med njim, županom in svetniki zelo dobro. Svetnik SD pa dodaja, da delo v občinskem svetu poteka normalno, vse pa je odvisno od dobre priprave gradiva občinske uprave in z dobrimi predlogi vseh svetnikov. Kakšnih političnih igric se občinski svetniki ne gredo, kar dokazuje tudi pretekli predvolilni boj, saj so se nasprotni kandidati na zborovanjih družili med seboj. Na ta način poteka tudi delo v občinskom svetu, torej brez strankarske politike.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.05.2013 ob 10:10 Charli gost

      Saj v tem je tudi eden od problemov naše države, da so glavni investitorji tisti, ki ne ustvarjajo, ampak dobljen (ne zaslužen) denar "delijo". Pa se "potačkajo" z miljponi sem ter tja. Tisti, ki pa dela, da mu od riti teče, pa ne more nič, kvečjemu lahko samo čaka, da bo prej ali slej propadel. DDV pa dvignimo, da bo se bo še gradilo, firme pa bodo šle ajatutaja.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.05.2013 ob 10:16 seveda gost

      Svoje pejneze investirajo ali ..Rajši si naj parcele vred zemejo ne ka investicije za več sto delovnih mest ne ido dale

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.05.2013 ob 10:32 gost gost

      takšne športne dvorane sigurno nej trbej,rajši naj nekša javna dela ali neka dajo,ka je dosti lidij v toj občine nezaposlene,poleg toga pa v puconskoj šole takša velka dvorana,podružnična šola,nemo pravla kera pa nema sploj telovadnice,ka telovadijo v avli,tan ge majo kosilo,katastrofa.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      30.05.2013 ob 12:19 Del R gost

      Je pa tuj istina, ka je v toj v občini dosta penaz plus toga pa ena redkih v kerih se vsaj nekaj dogaja oz. dela nikše investicije za prihodnost.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      30.05.2013 ob 12:43 gorčanec gost

      glede toga ka se dela telovadneca v puconcaj nej pa nekeroj od podružnec, je itak zanno, ka de se v prihodnoste vsaj ena podružnična šoula likvidejrala, kar je odvisno od naravnoga prirasta.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      30.05.2013 ob 13:07 domačin gost

      V Puconcih se dela in to redno. Malo poglednite okoli in povjete katera občina toliko investira. Za vodovod pa smo nažalost odvisne od naše države. Športna dvorana je nujno potrebna. Oprema na vseh šolah, tudi podružnicah je super. Takšne pogoje za delo nima večina šol v Pomurju. Zunanja športna igrišča pri obeh podružnicah so urejena super. Nisem pa še nikjer videl, da bi imela podružnica svojo telovadnico. Kljub temu pa po mojem imajo vsi dobre pogoje za telovadbo

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      31.05.2013 ob 13:07 ss gost

      Bravo Novak in občina Puconci, investirate tudi v krizi. V Soboti pa Štihec nej nika čednoga napravo niti, ko je dobro šlo , kamo li zdaj.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      03.06.2013 ob 12:21 gost mes gost

      čakamo kda de zaplavala prva ladija v industrijski coni v puconcih vode bo zadosti

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.