https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Zlato jajce Milana Vincetiča - zgodbe razočaranih, ki jih vodi strast

Murska Sobota, 30.05.2013 ob 12:00  

Snov za novele iz zbirke Zlato jajce je avtor Milan Vincetič črpal iz vsega, kar je okoli njega, tj. iz življenja samega. Likov ne povija v vato; so površinski, pri njihovih dejanjih jih vodijo (živalski) nagoni in strast.


Sinoči je v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota potekala predstavitev zbirke novel Zimsko jajce Milana Vincetiča. Sicer Vincetič sam sebi označi za pesnika, kot prozaist je uspešen predvsem v krajših besedilih, medtem ko se daljšega pisanja ne loteva. Napisal je dva daljša teksta, in sicer Nebo nad Ženavljami ter Goreči sneg, pri čemer opredeli prvega za veliko boljšega od slednjega.

Z liki se ne poistoveti                           

Liki v Vincetičevih novelah so hladni. Orisani so površinsko, saj se avtor namenoma ne poglablja v globino njihovih duš. »Hudo se je poistovetiti z likom in potem tak hoditi naokrog,« pove Vincetič. Osebe, ki nastopajo v zgodbah, so strastne, druge manj strastne, hrepeneče, ljubosumne … Gre za odrasle osebe, ki so nehale sanjati – to so ločene, razočarane osebe. Med žensko in moškim se prej kot ljubezen zgodi strast, ki je gonilo dogajanja. Sicer pa Vincetič kot eno glavnih gonil ljubezni izpostavlja ljubosumje.

Rumeni tisk je odličen vir za pisanje

Navdih za zgodbe je vzel avtor iz vsakdanjega dogajanja doma in v svetu. Kot pravi, snov velikokrat jemlje iz rumenega tiska, kjer se velikokrat pojavljajo zgodbe o zločinih ipd. ter na podlagi teh v svojih zgodbah razčlenjuje odnose med ljudmi. Poda recimo resničen primer, kjer se je k nekemu duhovniku iz Avstrije zatekla albanska begunka; sprašuje se, ali se je med njima zgodil kakšen (telesni) stik. To snov uporabi v zgodbi, kjer se zapleteta benediktinec in neka ženska, pri čemer sta za razmerje kriva oba.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.05.2013 ob 17:36 alf gost

      Pijanec.......

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.05.2013 ob 17:53 x gost

      kak pravijo: pijan se strejzniš, budala pa ostaneš skaos!!

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.05.2013 ob 20:37 dude gost

      alf, tej človek je v svojon živote neka napravo. Nej tak kak ti ka si cele den za računalnikon pa drkaš kurac.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      30.05.2013 ob 23:27 marko gost

      To je človek ki je res profesionalec :D pri svoji uri slovenščine obdela celi svet pa zadnjih 5min celo malo slovenščine. BAKEC!.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      30.05.2013 ob 23:31 nobody gost

      naj kar piše tote zgodbice , z šole pa naj gre ker nima pojma od slovenščine:) pijanec

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      31.05.2013 ob 9:10 gost nekdo gost

      Rzni Afi pa drugi, ki ste daleč od kulture, ne vmešavajte se v tisto o čemer nimate pojma. Eni te budale ostali cejli život ste se ,pač takši rodili. Glavno, ka van špilajo Zećići in podobni. Še enkrat, pijan se strezni, primitivec pa ostane isti, znamo, ka je boljše.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.