https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Na seji v Lendavi tudi o pomoči občanom v primeru elementarnih nesreč

Lendava, 31.05.2013 ob 9:00  

Na včerajšnji seji občinskega sveta Občine Lendava so sprejeli zaključni račun, odlok glede ureditve zbiranja komunalnih odpadkov, potrdili so predlog cenika zakupnin za kmetijska zemljišča za letošnje leto in dali pozitivno mnenje k dvema imenovanjema.


Svetniki so na seji drugič potrdili zaključni račun proračuna občine in se seznanili s tremi poročili nadzornega odbora. Pri pregledu izvajanja občinskega proračuna, zaključnega računa proračuna ter pri razpolaganju z občinskim premoženjem sicer bistvenih kršitev ni bilo, so se pa pojavila določena odstopanja. Omenjena je bila izgubljena tožba Občine Lendava proti Občini Odranci, in sicer v znesku 31 tisoč evrov, šlo pa je za delež najemnine od Policijske postaje, ki ga je občina prejemala. Občina naj bi tožbo izgubila zaradi strokovne napake odvetnika, ker ta ni podal ugovora zastaranja že na prvem naroku. Problem je tudi povečevanje terjatev občine, še posebno do občanov.

Realizacija prihodkov proračuna je 88 odstotkov, realizacija odhodkov pa 68 odstotkov. Ob koncu leta so se sredstva na računu povečala za 1.721.336 evrov, stanje sredstev ob koncu leta 2012 tako znaša 4.122.658 evrov. Vrednost premoženja občine se je v primerjavi s prejšnjim letom povečala in znaša 68.194.624 evrov, kar je rezultat na novo aktiviranih zemljišč, ki niso bila evidentirana v poslovnih knjigah.

Še vedno nekatere težave pri zbiranju in prevozu komunalnih odpadkov

Na seji so obravnavali in sprejeli Predlog odloka in predlog tehničnega pravilnika o načinu izvajanja gospodarske javne službe zbiranja in prevoza komunalnih odpadkov v občini Lendava. Področje je potrebno boljše urediti, saj se še vedno pojavljajo nekatere težave in pomanjkljivosti glede zbiranja in odvoza odpadkov, in sicer se količina komunalnih odpadkov zmanjšuje, kar ima za posledico tudi predimenzioniranost posod, ekološki otoki so na določenih območjih zasipani s preveliko količino odpadkov, večkrat z odpadki, ki na ekološke otoke ne sodijo, ureditev zbiranja in prevoza odpadkov v gričevnatem delu občine je neustrezna, pravne osebe odpadkov ne ločujejo in so za ločevanje tudi neustrezno opremljene. Kljub vsem aktivnostim za osveščanje prebivalstva, se odpadke še zmeraj premalo ločuje, k čemur je potrebno uporabnike javne službe bolj spodbuditi. V občini tako želijo navedene težave omiliti oz. odpraviti z novim predlogom zgoraj omenjenega odloka in tehničnega pravilnika.

Kot eden od glavnih ciljev novega odloka je doseči dosledno ločevanje odpadkov na izvoru, to je pri uporabnikih. Prav tako je potrebno k ločevanju odpadkov spodbuditi pravne osebe, ki morajo za to imeti lastne posode za vsako vrsto ločene frakcije.

EKO-PARK Lendava, d. o. o., bo upravljal kanalizacijsko omrežje v občini

Občinski svet je soglašal, da javno podjetje EKO-PARK, d. o. o., Lendava postane izvajalec javne službe odvajanja in čiščenja komunalnih in padavinskih voda in tako v okviru izvajanja te javne službe prevzame v upravljanje celotno kanalizacijsko omrežje v občini Lendava ter čistilno napravo v naselju Hotiza.

Do sedaj je s kanalizacijskim omrežjem občine, razen s čistilno napravo v Čentibi, upravljal Režijski obrat občine, ki je bil tudi uradno izvajalec javne službe odvajanja in čiščenja komunalnih in padavinskih voda. S kanalizacijskim omrežjem v Hotizi in tamkajšnjo čistilno napravo pa je upravljala KS Hotiza.

Predlog cenika zakupnin za kmetijska zemljišča za leto 2013

Svetniki so sprejeli cenik zakupnin za kmetijska zemljišča za leto 2013. Predlagana višina zakupnin za kmetijska zemljišča je enaka višini zakupnin, katero zaračunava Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS za oddana kmetijska zemljišča v zakup. Predlagana višina zakupnin za leto 2013 je glede na višino zakupnin iz cenika zakupnin za leto 2012 povišana za 22,25 odstotkov (njiva 1-6) oziroma za 11,12 odstotkov (ostale katastrske kulture in razredi). Predlog sklepa pomeni povečanje cenika za zgoraj navedene vrednosti, kar pomeni tudi večji prihodek iz tega naslova, seveda po sklenjenih zakupnih pogodbah.

Župan mag. Anton Balažek je ob tem povedal, da ni samo problem cene, ampak tudi pogodb, saj se je potrebno pogovarjati tudi o pogojih, ne samo o cenah. Dodal je še, da je potrebno s tem gospodariti, ne pa samo procesirati dokumente.

Svetniki podali pozitivno mnenje k dvema imenovanjema

Svetniki so dali pozitivno mnenje k imenovanju Tatjane Sabo za ravnateljico Dvojezične osnovne šole Lendava in Rahele Hojnik Kelenc za direktorico Ljudske univerze Lendava. Na obe razpisani mesti sta se prijavili samo ti dve kandidatki. Ob tem je župan izrazil zaskrbljenost nad tem, da ni bilo interesa pri drugih kandidatih, da bi se prijavili na razpis.

Pomoč občanom ob elementarnih nesrečah oz. problemih

Ob letošnjih obilnih padavinah in posledično poplavah ter sproženih plazovih so se številni oškodovanci obrnili na občino za pomoč pri sanaciji plazov in popravilu ostale škode, povzročene zaradi vremenskih nevšečnosti. Zaradi tega je na včerajšnji seji župan predlagal, da bi pripravili odlok o pomoči v takih okoliščinah, kjer bi določili kriterije za upravičenost do denarne pomoči v primeru škode ob elementarnih nesrečah, prav tako bi določili višino sredstev, za katera lahko občani zaprosijo. Svetniki so se s tem predlogom strinjali. Kaj več bo znanega na prihodnjih sejah.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.