https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Boris Pahor častni občan občine Sveti Jurij ob Ščavnici

Sveti Jurij ob Ščavnici, 08.06.2013 ob 12:30  

Včeraj so v kulturno upravnem središču občine Sveti Jurij ob Ščavnici velikemu slovenskemu akademiku in pisatelju Borisu Pahorju podelili naziv častni občan.

Akademika, ki bo avgusta praznoval 100 let, pa je prav tako včeraj Evropski parlament  izbral za “Državljana Evrope za leto 2013”, kar je naziv, ki ga podeljujejo posameznikom za čezmejno sodelovanje in za dejavnosti povezovanja narodov. Tržaškega pisatelja Pahorja so za nagrado na pobudo evropske poslanke Mojce Kleva Kekuš predlagali vsi slovenski evropski poslanci, njegovo kandidaturo pa utemeljili z besedami, da je "kot kritični pisatelj in veliki intelektualec neprecenljivo vplival na slovenski jezik ter na kulturni razvoj območja med Italijo in Slovenijo". S podelitvijo tega naslova, ga je pred slovesnostjo seznanil župan Anton Slana.

Poklonil se je Edvardu Kocbeku

Pred podelitvijo se je Boris Pahor pred doprstnim kipom Edvarda Kocbeka, ki stoji v Svetem Juriju ob Ščavnici, slednjemu poklonil z besedami: “Edi, hvala". Ob prejemu naziva pa je poudaril, da bi moral prav Edvard Kocbek dobiti naziv državljana Evrope, saj je slednji po njegovem mnenju pravi Evropejec in je tudi pisal evropsko literaturo.

"Pahor vedno govori, da mu je bil Kocbek celo mentor, imata pa oba tudi zelo podobno življenjsko pot. Družilo ju je tudi to, da sta bila oba na nek način družbeno izključena. In eden redkih, ki je tudi v najtežjih trenutkih stal Kocbeku ob strani, je bil prav Boris Pahor. Želimo se mu zahvaliti za to," je že pred podelitvijo povedal predsednik Kulturnega društva za zaščito naravne in kulturne dediščine Franci Čuš.

V svojem govoru se Pahor je dotaknil tudi trenutnega dogajanja v Sloveniji “Imamo državo, nimamo pa zavesti, nacionalnosti. Šli smo v državo, a je ne znamo spoštovati. Kako se tega rešiti? Narod pomeni skrb za skupnost, pomeni delati proti egoizmu in sebičnosti. A danes je ravno obratno, v politiki prevladuje sebičnost," Povedal je tudi, da je zelo vesel, da so vsaj domačini spoznali in priznali Kocbekovo veličino in da bi se to, kar se je danes dogajalo pri Svetem Juriju ob Ščavnici, moralo dogajati v Ljubljani.

S projekcijo dokumentarnega filma z naslovom V objemu zemlje, ki je nastal v produkciji RTV Slovenija, pod taktirko scenarista in producenta filma Janija J. Kovačiča, pa so se ob koncu slovesnosti poklonili svojemu rojaku Edvardu Kocbeku.

Besedilo Marina Vrbnjak,foto Tanja Valek

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.