https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Radgončani so romali v Međugorje

12.06.2013 ob 11:30  

Letos je že četrto leto zapored, ko so verniki iz radgonske župnije in iz okoliških krajev poromali v eno največjih romarskih središč v Evropi – Međugorje.

 

S turistično agencijo Dejana Dvoršaka iz Lomanoš se je minuli vikend med 7. in 9. junijem na to romarsko pot podalo 47 romarjev, večina jih je bila iz Radgonske župnije, nekaj pa iz sosednjih župnij ter iz župnije Limbuš pri Mariboru. 

Da pa  je bila pot do Međugorja še bolj zanimiva in pestra, so se spotoma ustavili v mestu in pristanišču v severni Dalmaciji, ki leži nedaleč od izliva reke Krke v šibeniški zaliv – Šibeniku – in si ogledali ob strokovnem vodenju znamenitosti mesta, katedralo sv. Jakova, Šibeniško gradsko vječnico, malo lođo ter škofovsko palačo. Pot se je nadaljevala vse do mesta Trogir, ki leži na manjšem otočku med otokoma Čiovo in kopnim. Trogir je mesto, ki ga imenujejo tudi "Benetke v malem", in je pravi muzej srednjeveške dediščine, od leta 1997 je postavljen tudi na seznam svetovne spomeniške dediščine – UNESCO. Spotoma so se ustavil še v najpomembnejšem mestu v Dalmaciji, ki je hkrati tudi glavno mesto splitsko-dalmatinske županije – Splitu. Tudi tam so si dodobra ogledali in spoznali samo mestno jedro, Dioklecijanovo palačo, katedralo itd.

Njihova pot se je še ustavila v Vepricu pri Makarski, kjer je bila darovana sv. maša, ki jo je vodil duhovni vodja romanja radgonski kaplan Gregor Šemrl. Kraju tudi pravijo hrvaški Lurd, ker se nahaja v votlini, ki je podobna lurški. Leta 1908 bil postavljen oltar in kip Lurške Marije. Biser vsega tega lepega potovanja pa je bilo romarsko mesto v Republiki Bosni in Hercegovini – Međugorje. Majhno hrvaško naselje občine Čitluk, ki je leta 1981 štelo komaj 100 prebivalcev, ne bi bilo nič posebnega, če se ne bi 24. junija 1981 pričela prikazovanja Device Marije šestim otrokom, starim med šest in deset let, na vzpetini Crnica ob mestu imenovano Podbrdo. Od tega čas je minulo 32 let, v tem času pa je obiskalo Marijo Kraljico Miru v Međugorju preko 30. milijonov ljudi z vsega sveta. Vse do današnjega dne ima vseh 6 vidcev še vedno videnja, sprejemajo sporočila od Marije, ki se v bistvu glasijo, da je čas spremembe vsakega posameznika in sprava med vsemi narodi. Romarska pot, ki je bila hkrati tudi križev pot, jih je vodila na 520 m visoko vzpetino, kjer je postavljen veliki betonirani križ. Ta križ, v katerem je vgrajena relikvija Kristusovega križa, so postavili bližnji kmetje, zanimivo, da od takrat več ni bilo nobene nevihte.

Domov gredoč so se romarji, napolnjeni z duhovno hrano in lepimi vtisi, ustavil še v Etnem selu in pri slapovih Kravica, ki so v neposrednji  bližini Međugorja. Tudi tu so se lahko naužili vseh lepot, ki so gotovo delo božjih rok.

Da pa zanimanje za tovrstna romanja, ki so obogatena z lepimi turističnimi ogledi različnih krajev in znamenitosti, ne upada, je dokaz, da se bo takšno romanje ponovilo že letos septembra, zagotovo pa tudi naslednje leto.

Foto in tekst: Marjan Slavič

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.