https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

Pariz - mesto ljubezni, umetnikov in ljubiteljev življenja

13.6.2013  

Pariz je francosko glavno mesto, kjer lahko uživajo pohajkovalci in sladokusci, pa tudi mojstri življenja, ljubitelji velike umetnosti ter nepoboljšljivi romantiki. Pariz je mesto, ki nikoli ne izgubi svojega šarma.

 

Rubrika POM-TURE je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo popotniške utrinke in zgodbe iz celega sveta.

Pariz je razcvetel v srednejm veku, ko se je začel njegov nezadržni vzpon v eno najlepših in najmogočnejših mest v Evropi. Mnoge čudovite stavbe stojijo še danes kot kamnite priče tega obdobja: Sveta kapela, Louvre, univerza Sorbona in katedrala Notre-Dame.

Louvre je eden najpomembnejših muzejev na svetu in hrani več kot 350 tisoč predmetov neprecenljive vrednosti. Vhoda v muzej ne morete zgrešiti, saj ga »označuje« veličastna 21 metrov visoka steklena piramida. Največji muzej na svetu hrani najpomembnejše zbirke umetnin in starin. Tukaj namreč najdemo najslavnejšo sliko na svetu, Mona Liza – Leonardov portret ženske s skrivnostnim nasmehom, ki je po napadu z nožem zavarovana s steklom. Tukaj stoji tudi Miloška Venera, katera stoji na koncu dolgega hodnika in je dramatično osvetljena, kar poudari njeno žensko lepoto.

Katedrala Notre-Dame je ena najpomembnejših zapuščin gotske arhitekture. V ogromni notranjosti, kjer prevladujejo velikanske rozete, je prostora za 6000 vernikov. Stavba je dolga približno 130 metrov in ima visoko obokano glavno ladjo, obdano z dvojnima stranskima ladjama ter hrani največje francoske orgle. Obiskovalci se lahko povzpnejo po severnem zvoniku vse do zahodne fasade, kjer se jim odpre pogled na strah vzbujajoče odtočne žlebe s simboličnimi figurami ter na velik del Pariza. Tukaj, visoko nad mestom, se je Notredamski zvonar bojeval za naklonjenost in življenje lepe Esmeralde.

Eifflov stolp so odprli ob Svetovni razstavi leta 1889 in je s svojimi 320 metri veljal za najvišjo stavbo na svetu, dokler ga ni leta 1931 prehitel Empire State Building v New Yorku. Najprej je bilo mišljeno, da naj bo stal samo 20 let. Toda turizem je prinesel veliko denarja in tako še danes pride k tej glavni znamenitosti do 25 tisoč turistov na dan in sprejmejo dolgočasno čakanje v vrsti, da pridejo do tretjega nadstropja te jeklene strukture, od koder se odpre veličasten pogled na francosko prestolnico.

Spektakularna bela silhueta bazilike Sacre-Coeur ali po naše Srca Jezusovega znajvišje točke bdi nad Parizom. Bazilika je bila zgrajena v spomin 58 tisoč francoskim vojakom, ki so bili ubiti med francosko-pruskimi vojnami. Duhovniki še vedno 24 ur na dan molijo za duše umrlih. Čeprav notranjost ni tako bogata, številni turisti prihajajo sem zaradi lepega razgleda, saj se s ploščadi pred monumentalno baziliko ponuja eden najlepših brezplačnih razgledov na Pariz.

Napoleonov slavolok, ki slavi zmage v bitkah, ponosno stoji na vrhu Elizejskih poljan. Slavolok je skupaj z Eifflovim stolpom eden najprepoznavnejših simbolov mesta in središčna točka zborovanj in javnih dogodkov. Do vrha Slavoloka zmage se lahko povzpnete po 184 stopnicah ali z dvigalom. S ploščadi se odpira enkraten razgled na Elizejske poljane, ene najslavnejših avenij na svetu.

Čudovita stavba Pantheon je bila zgrajena kot cerkev na pobudo Ludvika XV., ki je želel obeležiti okrevanje po hudem napadu putike. Danes pa je tukaj zadnje počivališče najslavnejših prebivalcev mesta, kot sta Voltair, Emile Zola in Victor Hugo.

Godsko mojstrovino Sainte-Chapelle je dal zgraditi Ludvik IX. kot svetišče za svoje relikvije. Zaradi 15 slikanih oken, ki segajo 15 metrov visoko do z zvezdami posutih obokov stropa velja za najlepšo cerkev v Parizu. Ko se po zavitih stopnicah povzpnete v ta ogromen prostor, vas svetloba in barvitost povsem prevzameta. Za eno najlepših cerkva v Parizu s svojimi mogočnimi loki in stebri velja tudi St-Eustache. V zasnovi je gotska, a ker so jo gradili več kot 100 let je notranjost renesančna, saj je bila dokončana v času razcveta tega sloga.

Hotel des Invalides je bil zgrajen za ranjene vojake in v njej še danes prebiva nekaj starih vojakov, čeprav njihovega števila ne gre primerjati s 6 tisoč vojaki, ki so se v stavbi naselili na začetku. Svoj dom delijo z največjim francoskim vojščakom vseh časov, Napoleonom Bonapartejem, ki počiva v kripti neposredno pod zlato kupolo cerkve. V drugih poslopjih so vojaški uradi, Musée de larmée in drugi manjši vojaški muzeji.

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

OGLEJTE SI TUDI OSTALE POPOTNIŠKE PRISPEVKE:

VSE POM-TURE NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.