https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Romi v RIS-u imeli mednarodno konferenco

Rakičan, 19.06.2013 ob 7:30  

Včeraj je Raziskovalno izobraževalno središče Rakičan pripravilo Mednarodno romsko konferenco, ki jo je organizirala Zveza Romov Slovenije na temo: “Porast nestrpnosti do Sintov in Romov v Evropi”.

 

Mag. Jožek Horvat Muc, podpredsednik Evropske romske zveze, je podal uvodni nagovor in povedal, da se romska skupnost v Evropi še vedno sooča z nestrpnostjo, diskriminacijo, predsodki, rasizmom in segregacijo. In da je po širitvi EU leta 2004 romska skupnost največja etična manjšina v Evropi, ki šteje 12 do 15 milijonov ljudi, nekateri pravijo, da tudi več.

Bojevati vsak dan

Med drugim je zbrane nagovoril tudi Jožef Horvat, predsednik Odbora Državnega zbora za zadeve Evropske unije, ki je dejal, da Romi v Vzhodni Evropi živijo v katastrofalnih razmerah. Jelko Kacin, podpredsednik delegacije Evropskega parlamenta za jugovzhodno Evropo, pa je dejal, da je odpravljanje diskriminacije Romov boj, ki ga je potrebno bojevati vsak dan, predvsem na področju izobraževanja otrok. Kot primer, je izpostavil Srbijo, kjer kar dve tretjini otrok konča osnovno šolanje, kar je ogromen dosežek. Med drugim je Kacin tudi poudaril, da bi mogla biti romska skupnost kot največja skupnost v Evropski uniji dosti bolj zastopana v nacionalnih in Evropskem parlamentu. Glede na število Romov v Evropski uniji bi lahko države članice imele vsaj šestnajst svojih predstavnikov, trenutno ima samo Madžarska enega.

Več fotografij si poglejte v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.06.2013 ob 12:35 gost gost

      LEPO JE V NAŠI DOMOVINI BITI ROM...................

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.06.2013 ob 13:02 xxx gost

      Romi so tisti ki nimajo nog, ovo so pa cigani. Prosim vas lepo komu je sploh boljše kot njim. Živijo na račun drugih, za njih ne veljajo zakoni, kot za druge. Poleg velikih podpor na veliko švercajo, izsiljujejo, se vozijo v dobrih avtomobilih, pa jim nihče nič ne more. Policija in razne inšpekcije se jih na veliko ogibljejo. Če bo šlo tako naprej, se bomo tudi vsi ostali prepisali med cigane.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.06.2013 ob 13:11 coco gost

      Štihec He HE, a ni on proti Romom - saj res tudi muc je!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.06.2013 ob 21:49 bakreni_zleb gost

      Bolje biti cigan nego star.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.06.2013 ob 13:35 nerom gost

      Štihec, Žižek in ostali cigani.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.06.2013 ob 14:03 lauraas gost

      Najboljša poslovna ideja: biti rom v Sloveniji.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      20.06.2013 ob 14:07 faca gost

      Župan podpera cigane zato ker glasujejo za njega .Zdaj de njim dal baje MURINO igrišče zdaj vidite kak čednoga Župana mamo njim za fusbal dava pejneze MURO pa namerno zapravo .Glavni krivec za potop MURE

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.