https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Olga Karba: Na sodišče smo se obrnili, da bi lahko zavarovali zakonitost dela občine

Ljutomer, 20.06.2013 ob 12:46  

Politično dogajanje v Občini Ljutomer je zadnje mesece zelo pestro. Pred časom je županja Olga Karba vložila upravni spor zoper nekatere svetnike, ki pa ga je Upravno sodišče zavrglo. Vmes je bila tudi bojkotirana ena seja, seje pa ni bilo niti včeraj, saj se je večina večina članic in članov OS opravičila, zato ne bi bili sklepčni. Smo pa prejeli sporočilo za javnost od županje, ki se je odzvala na pisanje opozicijskih svetnikov.

Sporočilo za javnost objavljamo v celoti:

"Stališča, ki ste mi jih posredovali, hote ali nehote vsebujejo precej zagrenjenosti in zavajajočih sklepanj. Vsakdo, ki je imel opravka z ljutomersko lokalno politiko, več ali manj ve kdo so tisti, ki z veseljem uporabljajo grožnje. Na to se ni posebej za ozirati.

 

Jaz lahko rečem, da smo v nekaj več kot dveh letih izpeljali skoraj 9 milijonov EUR investicij in investicijskih transferjev, od tega skoraj 4 milijone nepovratnih sredstev, posamezne projekte, kanalizacijo, ceste in druge potrebe izvajamo tako, da dosegamo čim bolj enakomeren razvoj vseh krajevnih skupnosti v občini.

Navkljub padanju prihodkov s strani države smo ohranili enak nivo storitev za občane, znižali smo nadomestilo za uporabo zemljišč in ohranili cene javnih storitev. Ob tem smo se spopadli z javnim dolgom in prišli v normalno, likvidno poslovanje. Kot ena izmed prvih občin v Pomurju smo zaključili sprejem občinskega prostorskega načrta in vzpostavili smo novo poslovno cono in izvedli druge aktivnosti, ki povezujejo ljudi, gospodarstvo in privabljajo investicijski interes za našo občino.

Še mnogo bolj pomembno kot vse našteto pa je aktivno vključevanje občank in občanov ter številnih društev v družbeno dogajanje, od rednih aktivnosti do posebnih priložnosti, kot je letošnje Miklošičevo leto. Pri vseh teh projektih so s svojo podporo pomagali tudi člani občinskega sveta, za kar sem jih hvaležna, tudi tistim, ki me rado blatijo. Naj dodam, da občinskemu svetu ne prepovedujem odločanje o predlogih, opozarjam pa vedno, ko ocenim, da bi predlogi vodili v nezakonito stanje. Skoraj v vseh primerih se svetnice in svetniki sami odločijo, da odstopijo od spornih predlogov, kot so storili tudi v primeru amandmaja na proračun.

Edini primer, da so dvakrat vztrajali in sprejeli po moji oceni nezakonit predlog, je primer razrešitve komisije KVIM. Zato smo se obrnili na sodišče, da bi lahko zavarovali zakonitost dela občine. Sodba še vedno teče, vendar s strani svetnikov. V primeru občinske tožbe pa sodišče ni odločalo o vsebini, ampak je predlog občine zavrnilo, ker je ocenilo, da smo presegli rok za sprožitev postopka pred upravnim sodišče. Sodišče je upoštevalo mnenje Vrhovnega sodišča iz leta 2000, da za občino velja krajši rok kot za ostale pritožnike. Tožbe svetnikov pa je sprejelo v obravnavo.

Navkljub prikazovanju razmer kot slabih, delo občinskih organov poteka in res veliko ljudi je v občinskem svetu, nadzornem odboru in občinskih komisijah, ki dobro in pošteno delajo. Zato tudi dosegamo dobre rezultate, ki sem jih predhodno navedla. Danes (op. p. - včeraj) sicer seje občinskega sveta ne bo, ker je 11 od 21 svetnikov sporočilo, da so nekateri izmed njih službeno odsotni, v stranki upokojencev imajo neodložljive obveznosti, trije svetniki pa so se opravičili brez navedbe razloga. Vendar sklicali bomo nov termin in verjamem, da bomo ujeli datum, ko bo tudi občinskim svetnikom čas dopuščal, da nadaljujejo z delom.

Olga Karba"

 

OGLEJTE SI TUDI:

Upravno sodišče zavrglo tožbo ljutomerske županje zoper občinski svet


Razdeljenost med svetniki v Ljutomeru - del njih podpira županjo

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. RobinHood
      21.06.2013 ob 12:21 RobinHood

      Ko se nasprotuje trdni svetniški večini, se uporabi vse pravne službe na občini in vse pravne akte, kar se jih da. Ko to več ne zaleže, se zadeve preda sodišču. Kako pa kaj 16. redna seja OS, 16. januarja 2013? Izguba spomina. No, nekateri še dobro pomnijo in bodo še en čas pomnili.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.