https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

V Sloveniji lani 22 tisoč novorojenčkov, ženske se za materinstvo odločajo vedno pozneje

28.06.2013 ob 10:00  

V Sloveniji se je lani rodilo 21.938 otrok, kar je devet manj kot leta 2011. Naravni prirast je bil lani že sedmo leto zapored pozitiven: rodilo se je 2681 prebivalcev več, kot jih je umrlo. Naravni prirast na 1000 prebivalcev je znašal 1,3. Vrednost tega podatka pa se je lani drugo leto zapored znižala: leta 2011 za 0,2, lani pa za 0,3.


Nadaljuje se trend odlaganja materinstva in manjših družin

Po podatkih Statističnega urada RS se trendi v smeri odlaganja materinstva, poznejših porok in manjših družin nadaljujejo. Otroke ima manj najstnic in žensk v zgodnjih 20-ih letih, narašča pa delež žensk, ki postanejo matere v svojih 30-ih letih. Od vseh žensk, ki so rodile lani, jih je bilo 54 odstotkov starih 30 ali več let, pred tremi desetletji, leta 1982, pa 17 odstotkov.

V zadnjem času so ženske v Sloveniji, ko rodijo, v povprečju pet let starejše od žensk, ki so rojevale v začetku 80-ih. Povprečna starost žensk, ki so rodile lani, je bila 30,5 leta, povprečna starost tistih, ki so lani rodile prvič, pa 28,9 leta. Odlaganje materinstva se še ni ustavilo.

Lani smo znova zabeležili nove najvišje povprečne starosti mater ob rojstvu otrok po drugi svetovni vojni. Tudi lani so več kot polovico vseh otrok - tokrat že šesto leto zapored - rodile matere, ki niso bile poročene. Med materami prvorojencev, rojenih lani, pa je bilo neporočenih 65 odstotkov.

Foto: www.sxc.hu

Najmanj umrlih v poletnih mesecih

Podatki statističnega urada o umrljivosti pa kažejo, da je v Sloveniji lani umrlo 19.257 prebivalcev. V primerjavi z letom 2011 je bilo število umrlih oseb lani višje za 558 ali za tri odstotke. Običajno umre največ prebivalcev v zimskih, najmanj pa v poletnih mesecih. Lani jih je največ umrlo marca, najmanj pa septembra.

Stopnja umrljivosti dojenčkov najnižja doslej

Stopnja umrljivosti dojenčkov je lani prvič padla pod vrednost dva in s tem dosegla najnižjo vrednost doslej, to je 1,6. Ta pove, da je med vsemi lani živorojenimi otroki pred prvim letom starosti umrl vsak 609. otrok, pred petdesetimi leti pa je pred prvim rojstnim dnem umrl vsak 33. otrok.

Slovenija se med državami članicami EU uvršča med tiste z najnižjo umrljivostjo dojenčkov. Leta 2011 so bile pred Slovenijo le Švedska, Finska, Estonija in Češka. Glede na znižanje vrednosti tega kazalnika v letu 2012 pa lahko pričakujemo, da se bo Slovenija uvrstila v sam vrh med državami članicami EU z najnižjo umrljivostjo dojenčkov.

STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.06.2013 ob 13:56 gost gost

      Kak do se pa odločale, če nega služb, stanovanj, država pa nič ne napravi. Vsaka pametna premisli, če lejko ma, pa vzdržavle otroka, pa tak je tudi prav. Deco meti te, da maš pogoje

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.06.2013 ob 20:49 geograf gost

      @gost - problem je, ka je velke pogoj pri ženskaj tudi narava.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.