https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Knjižnici Lendava predavanje o bojaznih ob vstopu Hrvaške v EU

Lendava, 28.06.2013 ob 12:01  

V čitalnici Knjižnice Lendava je včeraj potekalo predavanje na temo predstavitve dela Policije Lendava in pričakovane spremembe v našem kraju z vstopom Hrvaške v EU. Predaval je gospod Franc Bogar, vodja policijskega okoliša.


Bogar je v začetku predstavil Policijsko postajo Lendava. Trenutno je zaposlenih 102 policistov. Komandir je Šijanec Branimir, ima šest pomočnikov. Na policijski postaji je pet vodij okolišev in so razdeljeni po področjih po vaseh. Občina Lendava je razdeljena na dva okoliša, tretji okoliš so Odranci in Črenšovci, četrta sta Turnišče in Velika Polana, zadnji okoliš so Dobrovnik, Kobilje in vas Genterovci, Radmožanci ter Kamovci.

Bogar je zbranim predstavil policijsko poročilo za lansko leto. Število policistov se zmanjšuje, povečuje se število kaznivih dejanj, prekrškov, mejne zadeve so nekoliko v upadu, kar se tiče migracije tujcev. Lani so obravnavali 480 kaznivih dejanj, pri kršitvah javnega reda in miru ni večjih sprememb, pojavlja se vedno več prekrškov in nasilja znotraj družin. Cestno prometni prekrški so v porastu, največ povzročiteljev je tujcev. Lansko leto so imeli dve prometni nesreči s smrtnim izidom. Pri nadzoru državne meje so lansko leto zabeležili šest ilegalnih imigracij.

S 1. julijem Hrvaška vstopa v EU. Bogar se je osredotočil na temo s strani policijskega dela in zbrane opozoril na morebitne posledice. S 1. julijem se bo hrvaška mejna kontrola umakne na slovensko stran in bo hitrejši mejni pretok na meji. Carina se bo umaknila v notranjost in bo tam opravljala carinsko kontrolo blaga. Do sprejema šengenskega informacijskega sistema bo policija na hrvaško-slovenski meji ostala in opravljala mejno kontrolo. Ko bo Hrvaška sprejela šengenski sistem nadzora nad osebami, se bo policija umaknila z meje. Predvidevajo, da bi to bilo nekje leta 2017–2018. Največji strah pri tem je, da se bo takrat povečal prosti pretok oseb brez nadzora, ki prihajajo v državo z nameni, kot so vlomi, tatvine, priložnostne tatvine. To so predvsem tujci, ki jih je zelo težko izslediti, saj lahko pridejo in odidejo kjer koli.

Bogar poziva vse »da postorite nekaj za svojo varnost. Da boste doma zaklepali hišo tudi podnevi, zvečer zaprite vhodna vrata na dvorišču, stvari imejte pospravljene in zaklenjene, kar velja predvsem za vikende.« Bogar zato naproša, »naj bomo previdni z neznanimi ljudmi, ki pridejo na naše dvorišče. Teh oseb ne puščajte v stanovanje ali hišo, ne razkazujte jim, kaj imate v garaži ali na dvorišču. Te osebe največkrat prodajajo kakšno orodje, posodo ali pa tudi tisti, ki pobirajo staro železo. Če ste na dopustu prosite sosede ali sorodnike, da vam praznijo nabiralnik in vsak dan spreminjajo položaj senčil na oknih.«

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.06.2013 ob 13:06 čapla gost

      ......hrčki do odili k nam krast pa roupat pa vrag zna ka vse .vsi znamo ka z njimi nej vrejdno dober biti

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.06.2013 ob 16:42 323232 gost

      Ka to ga je cejla familija prišla poslujšat?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.06.2013 ob 15:39 gost---vamp gost

      .....mater kelko jij je prišlo na predavanje skoro ne bi meli ge sideti jezoš ka se vse dogaja

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.