https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Židan in Horvat preverila, kako hitra je nova konjska vprega v Kamencih

Kamenci, 28.06.2013 ob 14:45  

Danes je v romskem naselju Kamenci potekala slovesna otvoritev konjeniškega centra »Roma Caravan«. Z novo konjsko vprego sta se zapeljala tudi kmetijski minister Dejan Židan in pomurski poslanec Jožef Horvat.

 

Kot je povedal predsednik Romskega društva Romano Pejtaušago Ludvik Levačič, je ideja o konejniškem centru vzklila iz njegovega pripovedovanja in obujanja spominov na čase, ko so v romskem naselju imeli konje. Konji, ki so Romom predstavljali prevozno sredstvo in obenem način preživljanja, so že od nekdaj del romske zgodovine. Iz pripovedovanja je vzcvetela ideja o kandidiranju za evropska sredstva s projektom Roma Caravan. Sredstva so uspeli pridobiti, zato so lani pričeli z izgradnjo hlevov. V novozgrajenih hlevih je prostora za štiri konje, a so se na začetku odločili za nakup dveh kobil. Poleg tri in šest let starih kobil so že nabavili tudi kočijo, načrtujejo pa še nakup čerge, predhodnice novodobnih avtodomov.

Kot je povedal Anton Törnar, župan Občine Črenšovci, ki sofinancira projekt, katerega investicija znaša 150.000 evrov, projekt poleg materialnega dela (objekta, konjev, vprege) prinaša zaposlitev za obdobje dveh let in pol trem ljudem iz romskega naselja, ki bodo skrbeli za konje in opravljali z vprego povezane storitve. To po besedah župana pomeni tudi izboljšanje materialnega in bivanjskega položaja prebivalcev romskega naselja.

Slavnostni gost otvoritve konjeniškega centra je bil minister za kmetijstvo Dejan Židan, ki je izrazil zadovoljstvo nad uspešnim sobivanjem različnih kultur v Pomurju in zadovoljstvo nad uspešnostjo pridobivanja sredstev iz evropskih skladov, kar je tudi omogočilo izgradnjo konjeniškega centra.

Konjeniški center si po besedah Ludvika Levačiča lahko ogledajo obiskovalci od blizu in daleč. Nudili bodo vožnje s kočijo po Prekmurju, vprego pa bodo ponudili tudi v najem za poroke in podobne dogodke.

V Kamencih, kjer prebiva 132 prebivalcev, letno beležijo do sedem tisoč obiskovalcev, ki obiščejo romski muzej, romski izobraževalni center in zeliščni gaj, je konjeniški center Roma Caravan tako še en način obogatitve kulturno-turistične ponudbe v tem naselju, ki kot primer dobre prakse odmeva v Evropi in tudi širše.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

Preberite tudi:

V nastajajočem konjeniškem centru v Kamencih si želijo črnih vrancev

 

V romskem naselju Kamenci bodo s konjeniškim centrom obudili duha preteklosti

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.06.2013 ob 15:53 šmrkel gost

      ...zdaj pa jim še verjetno država da njive tan okrog čiganjščeka pa bejle delavce ka do na njivaj delali in pripravljali hrano za pozimi za konje .tak bi moglo biti boug varuj cigane tirati delat to je diskriminacija .

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.06.2013 ob 16:44 bad-boy gost

      pijzdarija tej cigani vse dosegnejo, pa nikaj ji nej trbej delati! odked v pizdi materni do davali nazaj podpore? odked? jeben je takšo kurčevo državo... ge se lejko vpišeš za cigana???

      18 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.06.2013 ob 18:07 Charlie gost

      Daleč najmočnejše področje vseh vlad in idealno polje za raznorazne diplome in doktorate, že opravljene in za naprej. Vse ostalo pa je "otišlo v ...."

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.06.2013 ob 19:48 BBB gost

      Židan, vzhajajoča zvezda sloenske politike, minister, ki nasprotuje prodaji Merkatorja, ampak neke stvari ne grejo skupaj, razen v SD.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.06.2013 ob 21:54 sokec gost

      kak prvo tu so zaposleni cigani in nede nikošoga beloga zaposlenoga tak ka ne motajete neka na pamet

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.