https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Z današnjim dnem višji DDV

01.07.2013 ob 7:30  

Z današnjim dnem v veljavo stopa višji davek na dodano vrednost (DDV). Splošna stopnja DDV se z zdajšnjih 20 odstotkov zvišuje na 22 odstotkov, znižana, s katero so med drugim obdavčeni hrana in zdravila, pa z 8,5 odstotka na 9,5 odstotka. Ali oziroma kako hitro bodo višjemu DDV sledile tudi višje cene, za zdaj še ni znano.


V Trgovinski zbornici Slovenije menijo, da zvišanje DDV ni primeren ukrep. Potrošniki se namreč na zvišanje davkov praviloma odzovejo z zmanjšanjem nakupov. V zbornici se zato sprašujejo, ali ne bo škoda, ki jo bosta utrpela trgovina in tudi celotno slovensko gospodarstvo, veliko večja, kot pa bodo učinki, ki si jih vlada obeta od zvišanja DDV za državni proračun.

Da utegne ta ukrep negativno vplivati na potrošnjo, priznava tudi vlada, ki si od višjega DDV letno obeta okoli 250 milijonov evrov več proračunskih prihodkov. Če se bodo višje davčne stopnje v celoti prelile v drobnoprodajne cene, se bo končna potrošnja znižala za 1,5 odstotka, je izračunala.

Foto: www.sxc.hu

V Zvezi potrošnikov Slovenije so v petek ocenili, da se bo zaradi dviga DDV zmanjšalo povpraševanje. "Pogrešamo aktivnosti za dvig povpraševanja, saj oživitve gospodarstva ni brez potrošnikov. Upamo, da trgovina in živilska industrija vsaj pri osnovnih življenjskih artiklih razlike v davku ne bosta prenašali na potrošnika in da si bosta to breme poskušali razdeliti," pravijo.

Vlada se je za dvig DDV odločila po tem, ko je predlog o uvedbi kriznega davka, s katerim bi bili obdavčeni vsi prihodki, naletel na ostro nasprotovanje. A ideje o kriznem davku ni opustila, pustila si ga je za rezervo, če drugi ukrepi konsolidacije javnih financ ne bodo uspešni.

STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.07.2013 ob 8:02 Dobro jutro gost

      Dragi Slovenci, z vlado A. Bratovšek se vračamo v socializem, to pa pomeni socializem tudi v denarnicah.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.07.2013 ob 8:16 gost gost

      Boug daj tvoji rejči hasek ka se vračamo v socializem, samo s to vlado idemo v še hujši neo-liberalizem od tistoga kakšnoga nam je ščeo uvesti Janša. Ne razmin pa nekaj, janšovci cejli čas kričijo kak je ta vlada plagiatorska zato ka kopejra ukrepe katere je ščela uvesti janšova vlada. To pomejni ka nas je tudi janša ščeo vrniti v socializem?

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.07.2013 ob 8:18 jupi gost

      pri novi vladi opaziti le retorično akrobatiko ali po domače "nakladanje".....(zelo radi imamo državljani, da nam nekdo laže v obraz in to nam glih ta vlada dela....) le besede....rezultatov pa ni in jih žal ne bo!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.07.2013 ob 8:22 gost gost

      @jupi, na žalost je v sloveniji že 20 let tak. Vsi po vrsti nam veselo lažejo v faco mi jih pa še vedno veselo volimo naprej. In kdo je zdaj tu nori, mi ka jih volimo če glih znamo ka so vsi po vrsti lažnivci, lopovi, skorumpiranci, nerazgledani debili.... ali oni keri zaradi toga lepo živijo in se smejijo iz nas ka jih bomo na naslednjih volitvaj ponovno volili?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.07.2013 ob 8:45 rejupi gost

      Janša nan je cejli čas gučo istino, zato ga nemamo radi.....rajši poslušamo laži.....On je samo gučo, vladati je itak nej meu možnosti, v takšnon sistemi bi nuco vsaj dva mandata, ka spuca ostanke in lidij prepriča v nasprotno. Očitno mamo radi to, ka nam leve vlade delajo,.... talajo nan drobtinice od najetih kreditof....nej ka bi ustvarili normalne gospodarske pogoje. Nega nan pomoči!

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.07.2013 ob 8:54 re-rejupi gost

      če bi janaš doubo dva madati bi zdaj že vsi v spodnjih gataj okoli hodili. do gologa bi nas oskujbo. janša je že več kak 20 let v politiki in san od njega nikoli še nej čuo ka bi gda koli predstavo kakšno rešitev ali pa ka bi predstavo kakšen program za zagon gospodarstva. niti te gda je biu na oblasti je toga nej nigdar pokazo. njemi so glavne obremenitve s komunisti in rdečimi zvezdami ka lejko spelje pozornost vedno na isto foro vstran od svojih lopovščin. glih tak je on najemo kredite in delil drobtinice, samo te drobtinice so dobili edeno verniki SDS, ostali pa figo pod nos. očitno imamo resno radi ka nas politiki za norca majo, tak desni kak lejvi. človek keromi so dokazali lopovščine pa keroga je obsodilo sodišče zaradi lopovščin je glih pravi pa ka rejši slovenijo. tak smo se že navadili na te lopovske politike ka se s vsemi štirimi borimo ka nebi slučajno kakšen poštenjak prišo pri nas na oblast. bratuškova (jankovička) se po toj liniji ne razlikuje od "poštenjaka" janše.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      01.07.2013 ob 10:35 cocta gost

      zgornji.....brez veze pluvaš po Janši, on je nej več na oblasti in to je nej njegov ukrep....dvig DDV je pogruntavščina vlade, ki ti je očitno bližja....izllij žolč po njih....upravičeno!

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      01.07.2013 ob 10:52 gost gost

      meni je vlada kera podira skorumpejranoga jankoviča in kere predsednica se še neje javno distancejrala od njegovih lopovščin, ob enoem pa se z njim poljublja v znak podpore niti malo nej blizu. dvig DDV je pa tak ali tak zgrešena zadeva,

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      01.07.2013 ob 10:57 smrkci gost

      Za dvig DDV je kriva evropska unija in euro.Politiki so res prave budale,pa naj prej dajte ljudem delo in potem ddv,saj pa nimamo odkot vzeti za ddv.Nobeden politi se ne zavzema za gospodarstvo,saj pa če ni gospodarstva, država nemore gospodariti,pa res so vsi politiki za bolnišnico ljubljana polje.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      01.07.2013 ob 11:58 gost gost

      celi svet je že ugotovil ka varčevanje in takšni posegi kot je dvig DDVja pa še razna fiskalna pravila vodijo v še večjo krizo, naši politiki pa še vedno kak ovce sledijo navodilon EU politikon kateri v lastnih državah delajo čista drugo kak diktejrajo nam. prvo smo bili hlapci beograda zdaj smo pa hlapci bruslja in glupih američanov. grčija je vzorčni primer kak lejko "trojka" in druga diktejranja iz tujine zjebejo nekšo državo. naša trenutno vlada je bole desna od janševe vlade zato pa tudi sprejema iste ukrepe. našo državo nešče redno drži za gušo, zato pa so naši politiki tak prestrašeni in samo kimajo tujcem. ostala evropa se pobira iz krize in počasi okreva, mi pa padamo sigdar globlje. in v niti eni drugi državi nejso sprejemali takšne glupe ukrepe kak jih delajo naši politiki zato pa se mi še 10 let nemo pobrali in še 10 let de se brezposelnost povečevala in še 10 let se bo ljudstvo izseljevalo iz sloveniji.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      01.07.2013 ob 12:06 šaladneva gost

      Bratuškova ni plagiatorka, ostaja magistrica.........(kljub vsem dokazom o nenavajanju in "izposoji" so našli dokaze za njen zagovor.....Kangler in Ambrožič ipd. so amaterji za Alenko in to je več kot ŠALA DNEVA! sicer pa tudi z nazivom mag. so ji šteti dnevi ):

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.