https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Anketa: Pomurci pozdravljajo prednosti ob vstopu Hrvaške v EU

03.07.2013 ob 7:00  

Poenostavljeno prečkanje mejnih prehodov, cenejša telefonija in boljše možnosti poslovanja med podjetji so le nekatere prednosti, ki jih Pomurci pozdravljajo ob priključitvi Hrvaške v Evropsko unijo. Če bi o vstopu Sloveniji v Unijo odločali danes, pa bi mnogi raje dvakrat premislili.


Hrvaška je kot zadnja soseda Slovenije s 1. julijem vstopila v Evropsko unijo. Ukinjena carinska kontrola (policijska zaradi šengenskega območja še ostaja), ukinitev vračila DDV, ugodnejša mobilna telefonija, razširjen obseg zdravstvenih pravic za Slovence na Hrvaškem ter še in še so spremembe, ki jih bomo odslej na Hrvaškem občutili Slovenci.

Mi pa smo v tokratni anketi med Pomurci preverili, kaj se njim zdi največja prednost z vstopom Hrvaške v Evropsko unijo. Pozanimali smo se še, kje vidijo slabosti te priključitve, zanimalo pa nas je tudi, ali bi se zdaj, ko smo Slovenci že izkusili življenje v Uniji, danes ponovno odločili za vstop v »Evropo«.

Preberite, kaj pravijo Pomurci:

Janez, Murska Sobota:

Največjo prednost vidim pri cenah mobilne telefonije - nižji stroški, prostem pretoku blaga - brez carine med državami Evropske unije. Največjo slabost bomo verjetno občutili ob sprostitvi prostega pretoka delovne sile, ki bo začela veljati čez 2 leti. Večjih slabosti pri vstopu za zdaj ne vidim. Bo pa vse pokazal čas.

Jaz osebno bi se po dosedanjih izkušnjah ponovno odločil za vstop. Veliko je prednosti, na primer enotna valuta, prosto gibanje brez vizumov, prehod meja z osebno izkaznico,... Moje mnenje je, da je pravilno da smo šli v EU. Največjo prednost čutijo podjetja, ki so v brezcarinskem območju kokurenčnejša, in nastopajo na trgu pod enotno blagovno znamko made in EU, kar je garancija za kakovost. Pri življenju malega potrošnika oz javnosti pa se je z vstopom v EU življenje drastično podražilo. 


Jože, Prosečka vas (foto zgoraj):

Največja prednost je večji pretok ljudi in s tem manj čakanja na carinah ter druge prednosti na letnem dopustu, saj večinoma letujemo na Hrvaško. Za Slovence dejansko ni slabosti, razen mogoče prebeg domačega gospodarstva oziroma odhod domačih podjetij na Hrvaško zaradi cenejše delovne sile.

Za vstop v EU se danes ne bi odločil. Meni osebno ni prineslo nič dobrega, samo višje cene. Bilo bi boljše, če bi ostali izven EU in bi se povezali le z nekdanjimi republikami bivše Jugoslavije.

Lajči, Sebeborci:

Edina prednost, ki jo vidim, je, da bo uporaba telefonskih storitev za nas Slovence v Hrvaški cenejše. Slabost pa je mogoče to, da ko se bo odstranila omejitev dela, se bo veliko Hrvatov odločilo za delo v Sloveniji, kjer je že tako ali tako premalo dela. Danes pa se za vstop v EU ne bi odločil, se mi zdi, da se je situacija v državi z vstopom v EU le poslabšala.

Peter, Murska Sobota:

Prednost vidim v tem, da bo odslej manjša gužva na mejnih prehodih, ne bo več iskanja menjalnic in podobno, slabost pa vidim v višanju cen. Sedaj se ne bi odločil za vstop v EU.

Nina, Beltinci:

Prednost predvsem pri prečkanju meje brez problema pa pozneje verjetno tudi enotna denarna valuta in lažje delovanje z le-to.  Pa mogoče nekoliko večja povezanost med državami članicami EU. Mislim, da je vstop lahko le slabo za njih, lažji nadzor, dvig cen... Danes se nikakor ne bi odločila za vstop v Unijo, saj so šle stvari po občutku večinoma na slabše.


Feri, Murska Sobota (foto zgoraj):

Predvsem odprte meje, prost pretok blaga in ljudi. Zaenkrat še nisem zaznal očitnih slabosti, zato bi se tudi sam za vstop še enkrat odločil.

Jože, Sveti Jurij ob Ščavnici:

Prednost je predvsem v možnosti sodelovanja z njihovimi podjetji, kupovanju nepremičnin predvsem ob morju in prostem potovanju.

Hrvaška se mi zdi v slabem ekonomskem in socialnem stanju, velika je brezposelnost, pa tudi politična situacija je podobna naši (torej, je v negotovosti). Ne bi se znova odločil za vstop.

Branko, Radenci:

Bolj nemoteno počitnikovanje na morju. Mislim da je Hrvaška slabo pripravljena na Evropsko Unijo. Ne bi se odločil za ponoven vstop.

Brigita, Apače:

Največja prednost predstavlja več možnosti za poslovanje naših podjetij na Balkanu. Slabost je slab ekonomski položaj Hrvatov in majhna kupna moč. Bi se odločila za vstop, ker prinaša - predvsem pri podjetništvu in poslovanju- več prednosti kot pa slabosti.


Franc, Turnišče (foto zgoraj):

Največja prednost ob vstopu Hrvaške v EU je, da ne bo več čakanja na carini. Slabost te priključitve je, da ne bo več kontrole na meji in bo več kriminala. Sedaj, ko sem že izkusil življenje v EU, se ne bi več odločil za vstop v EU.

Ivan, Turnišče:

Največja prednost ob vstopu Hrvaške v EU je, da ne bo več potrebno čakati na meji in kazati dokumentov. Ne vidim nobene slabosti te priključitve. Sedaj, ko sem že izkusil življenje v EU, se ne bi več odločil za vstop v EU.

Mitja, Lendava:

Največja prednost ob vstopu Hrvaške v EU je, da bomo lahko imeli večjo izbiro v uvozu surovin, ki bodo cenejše. Slabost te priključitve je, da bodo Hrvati zavzemali delo pri nas in drugje po Evropi v večjem številu. Sam se sedaj ne bi več odločil za vstop v EU.


Stanislav, Trnje (foto zgoraj):

Največja prednost ob vstopu Hrvaške v EU je carina, ki je ne bo več in bo promet bolj tekoče potekal.

Države članice obrekujejo Evropsko Unijo. Prednost za Hrvaško ob priključitvi so denarna sredstva, ki jih dobijo in njihova potrošnja. Iz tega pa izhaja slabost te priključitve, da se krade denar. Sedaj, ko smo že izkusili življenje v EU, bi se znova odločili za vstop v EU.

Klavdija, Murska Sobota:

Glede na to, da je Hrvaška cenejša od Slovenije in višji DDV pri nas, bo cenejša gradnja hiš, nabava materiala, brez nadzora bo. Sicer ne vidim nobenih slabosti. O odločitvi o vstopu v Unijo danes bi mogla dobro razmislit, so prednosti in slabosti.

Majda Grah, Dolič:

Več turistov bodo imeli. Če bodo znali izkoristiti EU pomoč, bo vredu, če pa kot mi, potem bo pa slabo. Ne vem kako se bodo oni znašli, mi se nismo. Bi se pa danes znova odločil za vstop, ker ni ničesar boljšega.


Urška, Murska Sobota (foto zgoraj):

Največja prednost se mi zdi ta, ker upam, da ne bo več čakalnih vrst na meji, ko bomo odhajali na morej. V političnih vodah nisem doma, zato si ne predstavljam, kaj so lahko slabosti te priključitve. Danes pa se ne bi odločila za vstop Slovenije.

Sandra, Murska Sobota:

Prednost vidim predvsem v ukinitvi mej, slabost pa je njihova nerazvitost, verjetno bodo potrebovali pomoč. Za vstop v EU se ne bi odločila.

Matej, Murska Sobota:

Največja prednost iz našega stališča je verjetno brezcarinskai prehod, za podjetja bo verjetno kakšna birokratska ovira odpravljena. Slabosti se bodo verjetno pokazale čez čas, tako kot pri nas. To je npr. diktiranje in vtikavanje v vsako stvar. Z vidika pozitivnih zadev kot so skupna valuta, zaposlovanje in prehod blaga bi se danes odločil za vstop, drugače pa ne.     

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.07.2013 ob 16:03 vamp gost

      ......bedaki Pomurski in celotna Slovenija se je veselijla pa praznovala prihod hrčkov v EU bole kak pa uni sami . marš banda izdajalska

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.07.2013 ob 20:25 gost gost

      ti si en püšpek.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.07.2013 ob 10:50 šinjek gost

      @ tebi so pušpek v rit nabili

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.