https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Avgusta se obeta že četrti festival Zbüjdi se!

04.07.2013 ob 7:30  

Tudi letos se bo v mestnem parku Murska Sobota odvijal festival Zbüjdi se! 2013 po načelu: Misli globalno, deluj lokalno.

S sloganom "Ne pusti času, da te obrača" naslavljajo predvsem mlade iz Prekmurja in celotne Slovenije. Študentke in študenti socialnega dela iz Prekmurja s pomočjo prostovoljcev osveščajo mlade, da zavzamejo aktivno in bolj kritično držo do obstoječega stanja v družbi, poleg tega bo poudarek letošnjega festivala tudi na lokalni preskrbi oz. prehranski samooskrbi in permakulturi.

Vse več ljudi iz različnih okolij potrebuje podporo, zato festival Zbüjdi se! 2013 daje podporo ravno nemočnim, zatiranim, izkoriščanim in utišanim. Festival se bo osredotočal na teme, kot so zanemarjanje osnovnih življenjskih procesov in potreb, pristne, poštene in enakovredne medsebojne odnose, solidarnost, pomoč in sodelovanje pri soustvarjanju boljše prihodnosti.

Kot prolog, se odvijajo dogodki in delavnice v okviru projekta Rastlina meseca, kjer so v aprilu predstavili čemaž, v maju regrat, v juniju pa "nebinovke" (kamilica, marjetica, ivanjščica,...). V projektu sodelujejo prostovoljci iz društev PANONETUM (Pot k samozadostnosti), ZOS (Združenje za očitne stvari) in PDKSD (Pomursko društvo za krepitev socialnega dela). Tako bodo izvajali permakulturne delavnice, spoznavali zdravilne in koristne učinkovine lokalnih rastlin, poudarek pa bo na koprivi in industrijski konoplji.

Z medgeneracijskim sodelovanjem se bodo mladi naučili modrosti naši dedkov in babic, na festivalu bodo razglabljali o tabu temah, socialni problematiki, rasizmu, predsodkih in stereotipih. Pozornost bodo usmerili k zmanjševanju in premagovanju predsodkov, stigem in drugih nazorov v in o družbi, razvijali občutek za strpnost, razumevanje raznolikosti in spodbujali medgeneracijsko solidarnost.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.07.2013 ob 11:59 gost gost

      To je čista zguba, samo za promoviranje nekaterih večnih študentov.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.07.2013 ob 23:02 gost gost

      Če je za tebe razpravljanje o teh stvareh o katerih bodo na tem festivalu govorili (sociala, rasizem, predsodki...) čista zguba potem se mi redno smiliš. Mogoče bi se ti s tvojim stereotipnim razmišljanjem lahko udeležil festival, lahko bi bil vzorčni primerek tipičnega zafrustriranca in sovražno nastrojenega osebka. Meni se zdi ideja zelo pozitivna in se bom verjetno udeležil katere od delavnic, če bo čas dopuščal.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.