https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Pomurec.com E-soočenje: Rihtarič ali Mir?

Radenci, 21.10.2010 ob 17:25  

Oba kandidata za župana v občini Radenci, ki se bosta v nedeljo pomerila v 2. krogu, podpirata legalizacijo marihuane pod določenimi pogoji, uvedbo manjšega števila pokrajin in nasprotujeta združljivosti županskih in poslanskih funkcij.

Kandidatoma za župana v občini Radenci, ki sta se uvrstila v 2. krog, smo postavili nekaj vprašanj.

V 1. delu sta odgovarjala na splošna vprašanja, v 2. delu pa smo med drugim preverjali tudi stališče obeh kandidatov do znižanja stopnje DDV v Sloveniji in legalizacije marihuane.

Zlatko Mir

 

Napoveduje bistveno drugačen način dela in pristop kot je bil do sedaj, njegov program pa ima sedem točk. Ima zadržke glede zakona o posvojitvi otrok istospolnih partnerjev, strinja se z legalizacijo marihuano za zdravstvene namene, podpira uvedbo pokrajih, ki bi jih naj bilo tri, nikakor pa več od osem, kar se tiče združljivosti županske in poslanske funkcije pa tega ne podpira.

Kaj boste spremenili v vaši občini, če boste izvoljeni za župana?

Način dela in pristop k reševanju težav občank in občanov bo bistveno drugačen, kot je bil do sedaj. Dejstvo je, da je občina tukaj zaradi občanov in ne obratno. Servis, ki jim ga je potrebno zagotoviti mora biti profesionalen, delavci pa morajo biti dostopni in prijazni. Obvezno je uvesti direktna srečanja z krajani po celotni občini vsaj enkrat na leto, kjer se pridobijo informacije glede težav, ki jih je potrebno rešiti.

Kateri so glavni poudarki vašega programa in v čem se razlikujejo od vašega protikandidata?

Osnovni poudarki programa so:

1. KONKURENČNO GOSPODARSTVO - odprta občina za investicije in razvoj turizma in podjetništva .
2. INFRASTRUKTURA IN OKOLJE - urejeno informacijsko omrežje, varne prometne poti, čisto okolje, trajnostna raba energije, izgradnja in obnova komunalne infrastrukture.
3. SOCIALNA VARNOST - BOLJŠA KAKOVOST ŽIVLJENJA - med generacijska solidarnost, stanovanja za mlade, upoštevanje človeških vrednot.
4. MLADI - dajmo jim tisto kar potrebujejo; prostor in možnosti za razvoj.
5. OBČINA, KJER JE DOMA DRUŽBA ZNANJA IN ZDRAVJA - vrtec Radenci in Janžev vrh, telovadnica OŠ Kapela, kvalitetna zdravstvena oskrba.
6. VARNO OKOLJE V KATEREM ŽIVIMO - razvoj gasilske dejavnosti in njihovih programov, varna cestno prometna politika.
7. ŠPORT IN KULTURA - več denarja za šport in kulturo, objekt na ŠRC Slatina, kulturni hram.

Katere so vaše glavne osebnostne lastnosti, ki se jih boste kot župan tudi posluževali?

Poznavanje stanja na področju infrastrukture, gospodarstva, izobraževanja in reševanje težav ter projektov v prihodnje. Sposobnost komuniciranja (odprtost) tako z občani, kakor tudi z vsemi inštitucijami, ki bi lahko pripomogle k napredku občine. Poznanstvo širokega kroga ljudi, ki jih lahko vključimo v izvajanje projektov v prihodnje. Sposobnost skupinskega dela. Dostopnost do vseh občank in občanov in posluh za njihove težave.

Janez Rihtarič

 

Foto: Ivan Gerenčer/DELO

Namerava spremeniti delo na občini in poskrbeti za enakomeren razvoj celotne občine, ne obljublja tistega, kar ne more uresničiti. Legaliziral bi uporabo marihuane za polnoletne, podpira znižanje davkov in uvedbo pokrajin, ki naj bi jih bilo manj vendar z večjimi pristojnostmi. Ne podpira pa združljivosti županskih in poslanskih funkcij.

Kaj boste spremenili v vaši občini, če boste izvoljeni za župana?

V naši občini želim čimprej spremeniti nekatere pomembne zadeve:

- pošteno in korektno delo;
- presekati razprtije in kreganja - vsi se moramo potruditi in delati v korist svoje občine;
- skrbeti za enakomeren razvoj celotne občine;
- čimprej pristopiti k ureditvi centra Radenec, ki nam je danes v sramoto - park in bazen;
- pomagati vsem društvom z poudarkom na mladini, športu, kulturi in gasilstvu.

Kateri so glavni poudarki vašega programa in v čem se razlikujejo od vašega protikandidata?

Glavni poudarek iz našega slogana je - pošteno delo za prijazno in razvojno usmerjeno občino. Od protikandidata se razlikujemo v osnovi, da ne obljubljamo tistega kar ne vemo, če bomo lahko uresničili. Na zborih krajanov bomo prisluhnili zahtevam in željam ter skupaj z občinskim svetom skušali čimveč teh pobud uresničiti. Prisluhnili bomo vsakemu občanu in mu skušali skupaj z občinsko upravo pomagati.

Katere so vaše glavne osebnostne lastnosti, ki se jih boste kot župan tudi posluževali?

Nobeno delo mi ni težko. Od zaposlenih bom zahteval maksimalno angažiranje za korist občanov. Župan in vsi zaposleni moramo biti do občanov prijazni in jim njihove želje v okviru zakonskih možnosti čimprej pomagati izpolniti.

Posvojitve otrok istospolnih partnerjev, marihuana, DDV, pokrajine, združljivost županske in poslanske funkcije

 

Kakšno je vaše stališče do:

- posvojitve otrok istospolnih partnerjev:

MIR: Čeprav je stranka, na kateri listi nastopam kot kandidat, zagovornik tega področja, moram priznati, da imam sam do tega precej močne zadržke in bi dal zakon v tem delu ponovno v obravnavo.

RIHTARIČ: V okviru zakonskih usmeritev posebnega stališča nimam, ker ne poznam nobenega takega primera.

- legalizacije marihuane:

MIR: Sigurno se strinjam z legalizacijo za zdravstvene namene. Za splošno uporabo je potrebno doseči širši konsenz, vprašanje pa je, če se ne bi uporaba izkoristila v škodljive namene.

RIHTARIČ: Legalizacija marihuane je možna strogo samo za polnoletne osebe - vsaka prodaja ali dajanje mamil mladoletnim osebam mora biti prepovedana in kazniva.

- znižanja DDV v Sloveniji:

MIR: To je vprašanje višje politike. Se pa strinjam, da občina vsekakor mora imeti pristojnost za obdavčitve, ki so vezane na občinski proračun (davek za nepremičnine, nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, komunalni prispevek,…). V vsakem primeru mora lokalna skupnost biti všečna glede obračuna davščin, ki dodatno bremenijo občane in ne sme biti pogoltna.

RIHTARIČ: Sem za znižanje DDV v Sloveniji, vendar trenutno z ozirom na krizo, v kateri se nahajamo verjetno ni možno.

- uvedbe pokrajin in koliko naj jih bo?

MIR: Podpiram uvedbo pokrajin v Sloveniji. Glede na velikost Slovenije je smiselno uvesti 3 pokrajine (severna, osrednja, južna), glede na pomembnost lokalne politike in samega vpliva pa sem mnenja, da bi bilo največ 6 do 8 pokrajin. Z uvedbo pokrajin lahko dosežemo decentralizacijo in s tem možnosti večjih vlaganj v lokalno okolje.

RIHTARIČ: Podpiram uvedbo pokrajin, vendar se zavzemam za manjše število z večjimi pristojnostmi in dodatnemu poudarku na manjših regijah.

- združljivosti županske in poslanske funkcije:

MIR: Ne podpiram združljivosti županskih in poslanskih funkcij. V vsakem primeru morata to biti dve funkciji, ki morata biti vsaka k sebi. Namreč poslanec - župan je sigurno v prednosti nasproti "samo" županu, kar pa nikakor ni dobro.

RIHTARIČ: Ne podpiram združljivosti županskih in poslanskih funkcij.

 

Preberite tudi:

Pomurec.com E-soočenje: Karbova ali Jurša?

Pomurec.com E-soočenje: Kerman ali Gomboši?

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. vinci
      22.10.2010 ob 10:37 vinci

      Mir za župana, da bo mir.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. blue
      22.10.2010 ob 12:36 blue

      mislin ka je najbolj pomembno v Radencih urediti lastniška razmerja in šela tedaj se lahko začnejo razna "urejanja". Škod samo da ni v drugem krogu Toplak.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.